עוגות שמרים

קוזונק-עוגת שמרים עם סוכר אגוזים וקינמון

ספטמבר 15, 2021 77 Comments

צילום: נופר צור

צילום: נופר צור

 

**הפוסט שופץ ונערך מחדש ב 15/09/21**

אני אוכלת קוזונק מהיום שאני זוכרת את עצמי

זו עוגת השמרים הקבועה שסבתא שלי אמא שלי ודודה שלי היו מכינות לנו

(דודה שלי עדיין מכינה אותה הכי טעים בעולם)

הייתי אומרת שקוזונק זו עוגת שמרים בולגרית אבל אני פוחדת להסתבך עם הרומנים

אז אני לא אגיד את זה, סתאםםם ברור שרגיד.

אבל אני באה מבית בולגרי וזה אחד ממאכלי הדגל

מדובר בעוגה/מאפה שמרים עם הרבה בצק ומעט מילוי יחסית, לא מאוד מתוק אבל נורא נורא טעים.

אצלי זה נחשב אוכל של ילדות לגמרי.

לא התכוונתי לאפות היום, אבל לקראת הצהריים החלטתי ברגע שאני קמה להכין קוזונק

לא ממש ידעתי למה ולא הקדשתי לזה מחשבה

קמתי, הכנתי, טעמתי, צילמתי.

בשעה חמש אחה״צ שלחתי לאמא שלי תמונה להשוויץ שהכנתי קוזונק בגרסה משלי

והיא מיד שלחה לי הודעה בחזרה שהיא בדיוק חזרה מהקבר של סבתא.

היום זה יום ההולדת של סבתא שלי הבולגריה.

אני חושבת שריגשתי מאוד את אמא שלי היום.

העוגה הזו, היא גם אחת העוגות שאני הכי אוהבת להכין ליום כיפור, היא הכי בית שאני מכירה.

צילום: נופר צור

עלים

קוזונק-עוגת שמרים עם סוכר אגוזים וקינמון/ שתי תבניות אינגליש קייק או תבנית אינגליש אחת גדולה

מצרכים למתכון :

לבצק:

3+1/2 כוסות (500 גר') קמח לבן רגיל

כף שמרים יבשים

100 גר' חמאה רכה

2 ביצים גודל L

1/2 כוס פחות 2 כפות ( 80 גר') סוכר לבן רגיל

כוס ( 240 מ״ל) חלב

1/2 כפית שטוחה מלח

למלית קינמון:

כוס ( 200 גר') סוכר חום בהיר

100 גר' חמאה רכה

2 כפות (20 גר') קינמון

כוס (100 גר׳) אגוזי מלך קצוצים דק

(אופציונלי : גרידה מתפוז אחד גדול)

להברשה:

ביצה טרופה עם מעט מים

אופן ההכנה:

משמנים ומרפדים בנייר אפיה שתי תבניות אינגליש קייק. או אחת גדולה כלומר לא חד פעמית

לקערת המיקסר מנפים קמח לבן, מוסיפים שמרים יבשים, מלח וסוכר ומערבבים

מחברים את וו הלישה ובמהירות איטית ותוך כדי ערבול מוסיפים, חמאה, ביצים,

ואת החלב, תחילה מחצית מכמות החלב , ובהדרגה מוסיפים במידת הצורך עוד.

וממשיכים ללוש כ 8-10 דק' ,עד לקבלת בצק רך חלק וגמיש.

מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומגלגלים אותו בקערה כך שיצופו בשמן בכל צדדיו

מכסים בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה כשעתיים בטמפרטורת החדר

ואפשר גם ללילה במקרר.

בינתיים מכינים את המלית:

בקערה מערבבים  קינמון אגוזים  וסוכר חום.נימחים בצד

כשהבצק תפח מוציאים אותו מהקערה למשטח עבודה מעט מקומח.

מרדדים את הבצק למלבן דק וגדול.

בעזרת גב כף או ספטולה  מורחים על הבצק חמאה רכה, ומפזרים את תערובת הקינמון

באופן אחיד, אם אתם מוסיפים גרידת תפוז זה הזמן.

מגלגלים את המלבן משני צדדיו, ימין ושמאל עד האמצע לנקודה בה שניהם נפגשים,

כך שמתקבלת צורה של ספר תורה (הגלגלול נעשה מהצד הרחב של המלבן)

פורסים את ספר התורה באמצע לשניים כך שמתקבלים שני חלקים שווים.

מעבירים בזהירות לתבנית, אני מניחה אותם אחד מעל השני, ואפשר גם בשתי תבניות

אינגליש נפרדות..

מניחים להתפחה חוזרת ארוכה, בקיץ לפחות 30-40 דק׳, בחורף אפשר גם שעה.

בינתיים מחממים תנור ל 180 מעלות

מברישים את העוגות בביצה טרופה

אפייה: במידה ואפיתם בשתי אינגליש קייק זמן האפייה בערך 30 דק׳

במידה ואפיתם כמוני בתבנית אחת, שתי שכבות, זמן האפייה מתארך ל 40-5- דק׳

ואפ העוגה משחימה מלמעלה אפשר להמניך את החום ל 170.

מצננים לפני שטורפים.

img_1514

 

 

עלים

 

-העוגות במיטבן ביום האפייה אך ניתן להקפיא אותן כשהן עטופות היטב ומומלץ לחמם אותן מעט לפני הגשה

-ניתן להחליף את המלית בכל מלית אחרת שאתם אוהבים

-לקבלת תערובת מעט יותר ״שוקולדית״ אפשר להוסיף לתערובת כף קקאו כמו שאני הכנתי.

-אפשר להמיר את הבצק מחלבי לפרווה: 1/2 כוס שמן במקום חמאה, ומים במקום חלב באותה הכמות

צילום: נופר צור

 

 

img_1569

 

 

Print Friendly, PDF & Email

77 Comments

רותם ליברזון נובמבר 21, 2016 at 12:07 am

אלופה ! עשית לי חשק מטורף לכזאת בול

Reply
קרן אגם נובמבר 21, 2016 at 12:12 am

חנן מרגילן חנן מרגילן חנן מרגילן (מותר לנו בדיחות פרטיות נכון?)

Reply
שולמית אוקטובר 30, 2023 at 2:59 pm

אשמח לדעת מה ההבדל בין קוזונק ועוגת שמרים רגילה … תודה שולמית

Reply
קרן אגם נובמבר 1, 2023 at 1:07 pm

אין הבדל, זה השם

Reply
חיה טופז ספטמבר 19, 2021 at 7:15 am

מקסימה, את יכולה להסביר איך גילגלת את הבצק כדי להגיע לתוצאה הזאת..

Reply
קרן אגם ספטמבר 19, 2021 at 6:57 pm

ש לך באינסטגרם שלי היילייטס שלם עם וידאו של הגלגול

Reply
אורלי נובמבר 21, 2016 at 5:38 pm

עכשיו בתנור שלי- קוסונק אחד עם קינמון והשני נוטללללה

Reply
קרן אגם נובמבר 21, 2016 at 5:41 pm

זה כבוד גדול לשניהם ובמיוחד לי:-)

Reply
אלה בן חיים נובמבר 22, 2016 at 12:39 pm

נראה מדהים!
יש לי בבית שמרים אינסטנט, מה היחס בין שמרים יבשים לאינסטנט?
בכמה להשתמש?
תודה אלה בן חיים.

Reply
קרן אגם נובמבר 22, 2016 at 1:07 pm

תודה אלה 🙂
2 כפות שמרים יבשים=שקית שימרית כך שכאן את צריכה להשתמש בחצי מכמות השקית
בהצלחה!

Reply
דקלה ינואר 22, 2022 at 9:04 pm

קרן תודות על כל המתכונים. בהתפחה מלית שוקולד, חלווה, ריבת חלב, נוגט, ריבת ורדים.

Reply
חלי נובמבר 23, 2016 at 8:44 pm

הכנתי לא מזמן…. יצא מושלם !!!!!!!
תודה על מתכון והסבר מצויין !!!

Reply
קרן אגם נובמבר 23, 2016 at 9:34 pm

איזה כייף חלי תודה שמחה לשמוע

Reply
yigal karbi מאי 1, 2017 at 7:42 pm

קוסונק שזה נראה טוב 🙂

Reply
קרן אגם מאי 3, 2017 at 1:36 pm

🙂

Reply
ניר מרץ 12, 2020 at 8:22 pm

אפשר להתפיח במקרר 24 שעות בהתפחה ראשונה?

Reply
קרן אגם מרץ 12, 2020 at 10:15 pm

בטח

Reply
קארין אפריל 24, 2020 at 10:59 pm

הכנתי ויצא פשוט מושלם!!!
תודה

Reply
קרן אגם אפריל 25, 2020 at 7:09 am

יש! תודה קארין

Reply
רפי אפריל 29, 2020 at 4:46 pm

תודה רבה קרן. יצא טוב מאד.
שאלה: לא ציינת אם מחממים את המלית על הגז. אני לא חיממתי והיה קשה למרוח.
בכל מקרה יצא טעים מאד.

Reply
קרן אגם אפריל 29, 2020 at 5:50 pm

לא מחממים על הגז אבל אם קשה למרוח אז טיפה במיקרו ואם אין מיקרו על אפשר בגז טיפונת

Reply
סיגל אפריל 30, 2020 at 4:18 pm

היי קרן
כשאת אופה את העוגת קוזנק בתבנית אינגליש קייק, לאיזה נודל את מתכוונת? כי יש כל מיני ומן הסתם התבניות הצרות פחות יתאימו

Reply
קרן אגם אפריל 30, 2020 at 4:27 pm

אני תמיד אופה באינגליש קייק לא חד פעמיות
ואז הן טיפה גדולות

Reply
סיגל אפריל 30, 2020 at 4:28 pm

מעולה, יש לי זכוכית וגם תבנית של לחם, אפשרי בהן?

Reply
קרן אגם אפריל 30, 2020 at 4:50 pm

בטח

Reply
טל מאי 8, 2020 at 11:02 am

גיליתי אותך לא מזמן ואני מכורה אלייך. עושה את המתכונים שלך ואני מאוד מרוצה. עכשיו בתנור עוגת שמרים קינמון תפוז.

Reply
צופי לב אוגוסט 24, 2020 at 5:19 pm

הסוכר החום במלית נשאר גבישי למרות הערבוב עם חמאה רכה, האם לחמם את הסוכר לפני הערבוב עם החמאה והקינמון ?
תודה

Reply
קרן אגם אוגוסט 24, 2020 at 10:55 pm

סוג הסוכר…
אפשר לנסות עם לבן אם זה מפריע לך

Reply
יוטבת דצמבר 5, 2020 at 8:23 am

הכנתי את העוגה והיא יצאה מושלמת . בצק כיפי .עוגה קלאסית שאינה מתוקה מדי ובצורה של ספר תורה .נורא קלה לעיצוב . גם לי היה קשה לערבב את הסוכר קינמון עם החמאה אז הנחתי מעל קערה עם מים רותחים וחיש קל הצלחתי ליצור את המילוי במרקם משחתי שקל למרוח. תודה על מתכון מהמם❤

Reply
קרן אגם דצמבר 5, 2020 at 8:27 am

תודה רבה רבה גם על הטיפים!

Reply
שירה אוקטובר 11, 2021 at 7:20 pm

היי קרן אני מכינה את המתכונים שלך והם מדהימים!
הכנתי היום את העוגה ולצערי כשהוספתי את המים הבצק היה כל כך דביק שהייתי צריכה להוסיף הרבה קמח (ערבבתי כוסמין עם לבן) כדי שיחזור לעצמו. איפה נפלתי?

Reply
קרן אגם אוקטובר 11, 2021 at 7:29 pm

לאט! את הנוזלים בדיוק כפי שכתוב :
תחילה מחצית מכמות החלב , ובהדרגה מוסיפים במידת הצורך עוד.

Reply
שירה אוקטובר 12, 2021 at 12:51 am

אוקי, תודה.
יש הבדל משמעותי בין הבצק הזה לבצק קראנץ? או שאפשר להכין אותו גם עם הבצק של הקראנץ?

Reply
אריקה דצמבר 6, 2020 at 12:31 am

היי,
לגמרי מסתבכת עם הרומנים!
הייתי בטוחה שזה שלנו
פתאום במרום גילי אני קולטת שהבולגרים מנכסים את זה לעצמם

Reply
קרן אגם דצמבר 6, 2020 at 6:12 am

האמת שלי זה לא משנה מאיזה עדה היא העיקר שהיא טעימה 🙂

Reply
סורהסורה ספטמבר 16, 2021 at 9:22 am

יצא נחמד. וזה הרבה בשבילי כי תמיד משהו מתפקשש לי.
בני הבית ביקשו לפוצץ את העוגה בשוקולד אז היא מעט יותר כבדה, והיא גם טבעונית.
אשמח לעוד מתכונים טבעוניים.
תודה קרן

Reply
לילך ספטמבר 16, 2021 at 10:27 pm

הי קרן. נראה מעולה!!! לא הבנתי למה הכוונה לחלק לשניים ולשים אחד מעל השני. נראה שרידדת שני מלבנים, גלגלת את שניהם ואז הנחת אחד מעל השני. איפה אני טועה??

Reply
קרן אגם ספטמבר 17, 2021 at 7:06 am

זו רולדה אחת ארוכה שחילקתי לשנים והנחתי אחת מעל השניה בתבנית
כלומר מרדדים לעלה ענק
ממלאים
מגלגלים משני הצצצדים לרולדה כמו ספר תורה
ואז חותכים את הגליל באמצע לשניים

Reply
לילך ספטמבר 17, 2021 at 12:44 pm

תודה רבה על התשובה הזריזה. רק אחרי התשובה שלך הבנתי שחותכים את הגלילים באמצע ולא שחותכים ובעצם מפרידים כל גליל חח. מעולה תודה רבה וחג שמח

Reply
לילך ספטמבר 18, 2021 at 9:54 pm

שבוע טוב. יצא פגז!!! תודה רבה.
מעניין האם הבצק מתאים גם להכנת חלות?

Reply
קרן אגם ספטמבר 19, 2021 at 7:00 am

בטח

Reply
ריבי ספטמבר 17, 2021 at 2:59 pm

את החמאה צריך לערבב עם הקינמון והסוכר או למרוח אותה קודם על הבצק?

Reply
קרן אגם ספטמבר 17, 2021 at 3:23 pm

למרוח על הבצק

Reply
מור ספטמבר 20, 2021 at 1:55 pm

אפשר להמיר קמח לבן בקמח פיצה?

Reply
קרן אגם ספטמבר 20, 2021 at 2:08 pm

כן

Reply
אפרת נובמבר 24, 2023 at 3:20 pm

היי קרן, מאז תחילת המלחמה זו מהפכה לעוגת הנחמה פה אצלנו, נאפתה כבר מספר פעמים והיא מאוד מוצלחת. שאלה- כשמורחים את החמאה על הבצק, זו אמורה להיות שכבה עבה במיוחד? כי ניסיתי לשים 100 גרם והפסקתי באמצע כי זה היה נראה לי המון והבצק כבר היה מכוסה חמאה.
ואפשר מתכון למלית על בסיס קקאו לעוגה?
תודה

Reply
ארנון שלי ספטמבר 23, 2021 at 8:40 am

הכנתי את העוגה בסוכות, יצא פשוט מצוין
מאוד נאמן למקור (מוצאי בולגרי)
תודה לך

Reply
בתיה ספטמבר 25, 2021 at 8:46 pm

במידה וממירים את החמאה שבמלית לשמן ( למלית פרווה ) , גם אותו למרוח על הבצק ולא לערבב עם הסוכר והקינמון ?

Reply
קרן אגם ספטמבר 26, 2021 at 6:27 am

לערבב, אחרת זה ממש נוזלי

Reply
דניאלה בן נון ספטמבר 28, 2021 at 7:27 pm

האם בבצק יש 2 ביצים או אחת ?
בחומרים כתוב 2 ובאופן ההכנה רשום ביצה .

Reply
קרן אגם ספטמבר 28, 2021 at 10:49 pm

2 ביצים בבצק

Reply
נילי רזיאל ספטמבר 30, 2021 at 12:02 pm

לפני שנים, קבלתי מתכון לקוזונק מפולניה במקור. הבצק הכיל גבינה לבנה כחושה. האם מוכר לך?

Reply
קרן אגם ספטמבר 30, 2021 at 12:51 pm

לא מכירה

Reply
כרמית אוקטובר 28, 2021 at 7:00 pm

תודה רבה על מתכונים מופלאים ומאד מונגשים!!
האם אפשר במקום סוכר חום בהיר, סוכר חום כהה? או פשוט להמיר ללבן?

Reply
קרן אגם אוקטובר 29, 2021 at 7:05 am

אפשר סוכר לבן ואפשר גם כהה

Reply
שירן דצמבר 22, 2021 at 9:17 am

היי קרן, הכנתי את הבצק יום לפני ושמתי להתפחה ראשונה במקרר (בערך 17 שעות).
כשהוצאתי אותו נתתי לו חצי שעה לעמוד בחוץ אבל הוא היה עדיין גוש קשה. רחוק מהבצק הגמיש והאוורירי שיצא לך בהיילייטס.
איפה טעיתי??

Reply
קרן אגם דצמבר 22, 2021 at 11:59 am

לא טעית
בצק שיוצא מהמקרר הור בצק קשה (מכל מרכיבי הבצק)
ויחזור לעצמו תוך כדי עבודה והתפחה שניה ארוכה
בהצלחה

Reply
שירן דצמבר 22, 2021 at 8:03 pm

חוזרת כדי לעדכן שיצאה מושלמת!
אבא שלי ודוד שלי הבולגרים אישרו

Reply
קרן אגם דצמבר 23, 2021 at 8:30 am

איזה משמחת תודה

Reply
נדב דצמבר 23, 2021 at 6:43 am

הייתי רוצה לדעת איך ניתן להפוך את המתכון לפרווה

Reply
קרן אגם דצמבר 23, 2021 at 8:28 am

שמן במקום חמאה בבצק, או מחמאה/נטורינה. וגם במלית

Reply
שרון פברואר 14, 2022 at 6:07 pm

הבצק יצא לי דביק מאוד (לפני התפחה – שמתי להתפיח ומחכה..) – זה הגיוני?

Reply
קרן אגם פברואר 15, 2022 at 8:06 pm

מעט דביק זה הגיוני

Reply
גלית מאי 4, 2022 at 8:21 pm

אין לתאר כמה זה יצא טעים!!! גרידת התפוז כאן פשוט גאונית

Reply
קרן אגם מאי 5, 2022 at 3:09 pm

איזה כייף תודה

Reply
גנית כץ מאי 7, 2022 at 9:45 pm

יש מצב להמיר לפרווה?

Reply
קרן אגם מאי 8, 2022 at 6:49 am

ברור
מחמאה או נטורינה

Reply
אלינה דצמבר 26, 2022 at 12:56 pm

איזה קמח הכי טוב לשימוש לקוזונק?

Reply
קרן אגם דצמבר 26, 2022 at 5:41 pm

קמח חזק כגון קמח לחם/חלה/מניטובה לבן

Reply
ליביה מאי 29, 2023 at 8:14 am

הכנתי את העוגה לאמא שלי כהפתעה לחג, לאחר שדיברה לאחרונה בערגה על זכרונות ילדות שאמא שלה הייתה מכינה קוזונק נהדר ברומניה. היא כל כך התרגשה ושמחה. זה היה בדיוק הטעם של הבצק שהיא זכרה. כולם נהנו ואהבו ממש!!!
אגב, אמא שלה הייתה מכינה את המילוי עם חמאה, קקאו ואגוזים טחונים.
תודה על מתכון נהדר והסברים מפורטים!

Reply
קרן אגם יוני 2, 2023 at 8:59 am

תודה ליביה

Reply
שרום אוקטובר 20, 2023 at 12:22 pm

לדעתך אפשר לשים שמן במקום חמאה בתערובת של הקינמון ואגוזים? או שזה ישרף בתנור?

Reply
קרן אגם אוקטובר 22, 2023 at 5:35 pm

אפשר שמן, רק לקחת בחשבון שהוא מוקשה אז הממרח יהיה נוזלי

Reply
אתי מרץ 12, 2024 at 1:52 pm

נראה מדהים, בטוח שגם הטעם.
אפשר גרסה פרווה?

Reply
קרן אגם מרץ 16, 2024 at 7:06 am

במקום חמאה מחמאה או נטורינה ומים במקום חלב

Reply
הילה סלהוב מרץ 12, 2024 at 3:36 pm

איך אפשר להפוך את העוגה ללא גלוטן?
עוגת שמרים זו העוגה האהובה עלי בעולם
ומאז שאני צליאקית לא יכולה לאכול
פליז הלפפפפ מי♥️

Reply
קרן אגם מרץ 16, 2024 at 7:06 am

לאפות מקמח ללא גלוטן אבל זה קמח שעובד אחרת ואין לי נסיון איתו
ממליצה לחפש מתכונים ברשת לעוגות שמרים ללא גלוטן

Reply

Leave a Comment