מי שעוקב אחרי הסטורי שלי באינטוש, כבר מכיר ויודע שהיום הכי פעיל שלי בשבוע במטבח הוא שבת בבוקר,
כשכל הבית עוד ישן, והעולם בחוץ שקט ולא ממהר לשום מקום, אז אני מרגישה הכי נח נעים ורגוע לאפות.
בדרך כלל גם יוצאים לי הדברים הכי יפים ויצירתיים בשבת בבוקר, וזה תמיד קורה בספונטניות ובלי שום הכנה.
למרות שאנחנו גרים ביפו ויש כמעט בכל רחוב מכולת פתוחה, אני עדיין אוהבת להשתמש רק במה שיש בבית ולא לצאת לקניות.
הבוקר הזה היה בוקר גרנולה (פעם ראשונה שהכנתי ויצא מעולה) מתכון יעלה לבלוג אחרי שדרוגים בהמשך,
וחלות זר בייגלה, שאת הרעיון שאבתי מכאן, רק שלא היה לי מתכון כי לא רכשתי את החוברת (ואם אתם רוכשים ספרו לי
איך מכינים אותו שם) הכנתי על פי מתכון שלי, לפי מה שהיה נראה לי הכי נכון לחלות האלו.
המתכון לגמרי טבעוני, הוא מכיל כמות קטנה יחסית של שמרים כדי שהחלות לא ייתפחו הרבה ויישמרו על צורתן,
והאפייה בחום נמוך עוזרת גם כן לשמור על הצורה המקורית.
הן יצאו יפיפיות, והיה קשה מאוד להרחיק את יושבי הבית שהתעוררו בינתיים, מהחלות עד שיסיימו להצטלם.
(כמו כל שבת, עשיתי הפסקה כדי להכין להם לחם מטוגן עם מלא אבקת סוכר כדי שלא יאכלו גם אותי)
הכנתי את החלות בשתי גרסאות, בראשונה קלעתי את החלות ורק אז הברשתי במים ופיזרתי שומשום מעל, הגרסא השניה והמוצלחת יותר
היא זו שגם כתבתי במתכון, גלגול של כל אחת מהרצועות לפני הקליעה במים ושומשום.
זה מניב תוצאה הרבה יותר טובה.
הדבש במים מעניק להן מתקתקות קלה ביותר, ואם אתם רוצים אותן מתוקות יותר, תרגישו חופשי להוסיף עוד.
חלת זר בייגלה/ 2 חלות
מצרכים למתכון:
קילו קמח לבן רגיל
כף שמרים יבשים
1/4 כוס (50 גר') סוכר חום בהיר (אפשר גם לבן)
3 כפות (50 מ״ל) שמן זית
550 מ״ל מי ברז
כף מלח דק
לציפוי:
1.5 כוסות שומשום
2 כוסות(480 מ״ל) מי ברז
5-6 כפות דבש (טבעוניים ממירים בסילאן)
אופן ההכנה:
לקערת המיקסר מנפים קמח, מוסיפים שמרים ומערבבים היטב
מתקינים את וו הלישה ומפעילים על מהירות איטית
מוסיפים סוכר, שמן זית מלח ואת המים (לאט, ייתכן שלא תצטרכו את כל הכמות)
לשים למשך 10 דק עד לקבלת בצק רך וגמיש הנפרד מדפנות הקערה.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת במעט שמן זית ומגלגלים אותו כך שישומן מכל צדדיו.
מכסים את הקערה בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה כשעה וחצי שעתיים.
מוציאים אוויר מהבצק ומחלקים ל 16 עיגולים שווים.
כל חלה מורכבת משמונה רצועות.
מניחים את העיגולים על מגש מרופד בנייר אפייה ומעט מקומח ומכסים במגבת להתפחה חוזרת כ 20 דק'.
מחממים תנור ל 150 מעלות, ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
מכינים 2 תבניות או צלחות שטוחות רחבות, באחת מניחים שומשום ואת השניה ממלאים במים
מוסיפים לקערת המים את הדבש ומערבבים היטב עד שהוא נמס
(אני מחזיקה בבית בדיוק בשביל זה תבניות אינגליש חד פעמיות מאלומניום )
מרדדים את כגורי הבצק לרצועות באורך שווה
טובלים כל רצועת בצק במים ולאחר מכן מעבירים לשומשום ומגלגלים כך שהרצועה מצופה לחלוטין בשומשום.
מעצבים רצועה אחת לצורת עיגול, וסוגרים היטב את הקצוות, מניחים על התבנית.
מכניסים רצועה שניה בתוך העיגול המוכן וסוגרים שוב, חוזרים על הפעולה עם שאר הרצועות (סהכ שמונה לכל חלה)
עד שהרצועהה אחרונה נסגרת לעיגול וסוגרת את החלה להיות לגמרי עגולה.
הנה דוגמא, רק שאצלכם הרצועות יהיו עם שומשום כבר עליהן:
מכניסים מיד לתנור ואופים כ 35 דק' (בדקו אצלכם כבר אחרי 20-25 דק')
החלות לא אמורות לתפוח הרבה בתנור.
מוציאים, מצננים מעט ואוכלים.
אפשר למרוח מעט שמן זית על החלות כשהן עוד חמות.
הערות שלי למתכון:
**אם יש לכם תנור רגיל, אתם יכולים לאפות בשתי תבניות אחת מעל השניה בתכנית טורבו ולהחליף ביניהן באמצע.
עוד אופציה, להכין רק חלה אחת מהכדורים, וכשהראשונה יוצאת מהתנור להכין את השניה.
זה כדי למנוע מחלה אחת מוכנה לעמוד ולתפוח בזמן שהשניה בתנור, כי כפי שציינתי, אי צורך להתפיח את החלה אחרי קליעה.
33 Comments
נראה מעולה! מחכה לנסות בשבת הקרובה..
וסקרנית למה עדיפים מים ולא מריחה בביצה כדי לקבל צבע ולהדביק את השומשום?
בייגלה ירושלמי לא מורחים בביצה וכך החלק העליון של החלה יוצ קריספי. ביצה תניב תוצאה רכה
הי תודה על המתכון, מכינה אותו כעת, שנה טובה
היי קרן,
תודה רבה על המתכון, נראה מדהים!
אפשר להמיר בקמח כוסמין? 70%? 100%?
הייתי מתחילה מ 50% כוסמין, ושימי לב שזה קמח שסופח נוזלים יוצר מקמח לבן ותצטרכי להוסיף עוד מעט מים
תודה על המתכון, נראה מעולה!
תודה קורל
נראה מעולה
החלה מורכבת מעיגול אחד? כי בתמונה זה נראה שיש יותר
הי אפרת, כתוב בהוראות הכנה, כל חלה מורכבת משמונה עגולי בצק
בוקר טוב, יש אפשרות להקפיא את הבצק אחרי התפחה ראשונה ? ולהוציא להפשרה לילה במקרר ?
בטח, אפשר להקפיא עטוף היטב בניילון נצמד (עדיף לחלק לשניים) ולהפשיר לילה במקרר או בטמפרטורת החדר כשעתיים לפני שימוש.
שבת שלום ומועדים לשמחה..גמני אוהבת את השבת לחדשנות ונסיונותתת וממש מזדהה אם מה שכתבת. אני רוצה להכין רק שאלה אם זו לכ טעות 150 מעלותת חום תנור? נראה נמוך. תודה על מתכונים מעולים .
הי סימה
זו לא טעות, אפייה בחום נמוך כפי שכתבתי בהקדמה של המתכון, עוזרת לשמור על צורת במאפה המקורית.
שתהיה שבת מלאה במאפים טעימים :-))
הי קרן 🙂 תודה על המתכון
התבלבלתי ושמתי בטעות ביקום מים חלב והתקבל בצק קשה ולא גמיש
יודעת אולי אם זו היתה הבעיה?
זה לא משנה מים או חלב, הבצק לא אמור לצאת קשה, כנראה שהיית צריכה להוסיף לו עוד נוזלים.
גם אחרי התפחה היה קשה?
האמת שלאחר ההתפחה הבצק היה נפלא, תודה שוב! כיף גדול
הי קרן שבת שלום.החלות בתנור ניראה נהדר .הרעיון מקסים.אכתוב לך בהמשך על הטעם.
הי קרן שבת שלום.החלות בתנור ניראה נהדר .הרעיון מקסים.אכתוב לך בהמשך על הטעם.הבצק נהדר נוח לעבודה מאוד
קרן אליפות העולם.טעיםםםםם
איזה כייף לדעת ברוריה המון תודה ושבת שלום
כבר הכנתי כמה פעמים. הפעם הראשונה היתה בשבת עמוסת אורחים. לא נשאר פרור. מאז מבקשים הופעה חוזרת.
זה הכי משמח שיש,תודה רבה
כ"כ התלהבתי מהמתכונים שלך. אבל בהמשך הבנתי שהאוכל הכי יהודי את מכינה בשבת. האמת….הזדעזעתי.. וחבל.
נסי לעשות את כל זה בשישי בוקר את תראי ברכה בכל. אני בטוחה.. בשבת תנוחי. כמו שמגיע לבת מלך.
אני מאוד מעריכה את התגובה שלך, אבל אני גם חילונית ונוהגת לכבד דעות ומנהגים של אחרים, זו הנאת השבת שלי, וזה לא הופך אותי לפחות מאושרת או טובה מכל אחד אחר.הלוואי וכולם היו חושבים ככה.
האם אפשר לעשות התפחה ראשונה לילה במקרר?
כן אין בעיה
יצא מושלם
ראיתי! שמחה לשמוע
הכנתי מקמח מלא ויצא טוב מאוד!
שמחה לשמוע
היי קרן
ראיתי חלה מבצר בייגלה, ולא מוצא את המתכון כאשר מחפש…יש עיצה?
הנה זה פה https://kerenagam.co.il/חלת-בייגלה-ירושלמי/
תודה רבה