טבעונילחמים ומאפים

חלת מפתח עשבים זיתי קלמטה ופרג

אפריל 8, 2021 10 Comments

 

 

 

ד לפני שנתיים או שלוש לא ידעתי שקיימת בעולם חלת מפתח, או שאולי ידעתי וחשבתי שזה גימיק

של דתיים או משהו בסגנון. לא ייחסתי לזה שום חשיבות, שכן אני באה מבית חילוני לגמרי בלי מנהגים

דתיים כלל, ולא היה לי שמץ של מושג שמכינים כזו כשבוע אחרי פסח.

בשנים האחרונות, אולי כי אני עוסקת באפייה ואני עוקבת אחרי ככ הרבה אנשי אוכל, הבנתי שיש ממש

סיפור שלם סביב חלות מפתח כי הן לא הפסקיו לשטוף לי את הפיד.

האמת… שזה לא עושה לי את זה. חלות המפתח הקלאסיות זה לא משהו

יפה בעיניי. זה סימטרי לי מדי, וזה לא הסגנון שלי, זה נראה לי כמו להכין חלה בצורת ברווז 🙂

לכן מראש תמיד ויתרתי על להכין. השבוע נשאר לי בצק מסדנת שמרים, בצק לחלה.

נזכרתי ששואלים אותי הרבה אם אני אכין השנה חלת מפתח (ועניתי שלא). הכי אופייני לי לשלול, ואז ללכת לבדוק למה.

ואחרי שקצת קראתי על מטרת אפיית חלת מפתח אמרתי לעצמי … בעצם, למה לא?

הרי אני יכולה לקחת את המפתח לכיון ולסגנון שלי ולהנות גם מהעשייה וגם מהמפתח עצמו.

שכן המפתח הוא סגולה לפרנסה טובה כל השנה, ומי מאיתנו לא רוצה להפרנס טוב? אז אם המפתח שיצרתי

יעזור למישהו לפרנסה אני אהיה הכי מאושרת:-) 

חלת מפתח עשבים זיתי קלמטה ופרג/חלה אחת גדולה

מצרכים למתכון:

1 קילו קמח לחם/פיצה/לבן

2 כפות שמרים יבשים

5 כפות (50 גר׳) סוכר לבן

כף מלח דק

1/4 כוס שמן זית

550-600 מ״ל מי ברז

לקישוט:

פרג שלם

גבעולי זעתר טרי/טימין/רוזמירין/ או כל עשב תיבול אחר

חופן זיתי קלמטה שלמים מגולענים

מעט קמח לקימוח

אופן ההכנה:

בקערת המיקסר מערבבים קמח, מלח, סוכר שמרים יבשים ושמן זית, מוסיפים את המים, תחילה מחצית מהכמות

ואז לאט מוסיפים עוד ועוד מים תוך כדי לישה במהירות איטית, למשך 10-12 דק׳.

הבצק אמור להיות רך וגמיש וחלק.

מעבירים את הבצק לקערה מעט משומנת בשמן זית ומניחים להתפחה כשעה וחצי שעתיים.

החלה תהיה מורכבת בעצם משלוש חלות מרכזיות, אחת של 4 רצועות, אחת של חמש, אחת של שלוש עוד 2

רצועות לליפוף,כלומר בסהכ נזדקק ל 11 רצועות גדולות יותר ושלוש קטנות נוספות .

כשהבצק תפח מחלקים אותו ל 11 כדורים במשקל 130-140 גר׳ ללכדור, ואת מה שנותר מחלקים לעוד שלושה

כדורים שווים.מניחים את הכדורים על מגש מעט משומן, מכסים במגבת ומתפיחים אותם שוב למשך 30 דק׳.

קולעים חלה אחת מארבע רצועות ואחת מחמש, את שתיהן מקמחים, ואז מסדרים מלמעלה עשבי תיבול.

את שתי הרצועות הנוספות טובלים במים ואז בפרג, ומלפפים אותן מעל החלות זו של הארבע וזו של החמש,

כך שיחזיקו טוב את העלים. בנוסף, נשארו לנו שלוש רצועות אחרונות, גם אותן טובלים במים ופרג,

וקולעים לצמה ארוכה משלוש.

את החלה מארבע רצועות מניחים על תבנית אפייה לאורך הכי למעלה קרוב לשוליים ומעגלים אותה לעיגול,

מחברים את שני הקצוות שלה ומניחים במרכזה קערית קטנה או רינג שיישמור על חלק עגול פתוח בזמן אפייה.

את החלה מחמש רצועות מניחים כשאחד הקצוות שלה יושב מתחת לחלה העגולה.

את החלה הקטנה משלוש רצועות מניחים צמוד לדופן הימני של החלה מחמש רצועות המרכזית לכל האורך

ואת הקצה שלה מתחת לקצה התחתון של חלת החמש, לכיוון צד שמאל,

אפשר לפרום את החלה  של הפרג בקצה כך שיווצרו לכם כמו בתמנה שלוש רצועות פרומות למפתח.

מניחים זיתי קלמטה בחריצים של החלה בכמה מקומות, ומתפיחים אותה כ 35-40 דק׳.

בינתיים מחממים תנור ל 180 מעלות. אופים את החלה כ 35-40 דק׳ עד שהיא שחומה למראה.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

אחת אפריל 8, 2021 at 10:07 pm

אחת החלות המקוריות שראיתי בחיים!
מהמם

Reply
קרן אגם אפריל 9, 2021 at 1:43 pm

תודה איזה כייף לשמוע

Reply
פנינית אפריל 9, 2021 at 9:13 am

היי קרן אם ארצה להכין 2 ק"ג פשוט להכפיל את הכמויות?

Reply
קרן אגם אפריל 9, 2021 at 1:43 pm

כן בדיוק

Reply
נתלי הררי אפריל 9, 2021 at 11:25 am

הי יקירה אפשר לדעת לאיזו כמות בכוס חדפ חמה או קרה שווה 550-600מל מים?

Reply
קרן אגם אפריל 9, 2021 at 1:45 pm

חמה

Reply
נרקיס אפריל 9, 2021 at 1:26 pm

בא לי לבכות שכחתי לשים סוכר
מה ניתן לעשות???

Reply
קרן אגם אפריל 9, 2021 at 1:46 pm

באיזה שלב הבצק לא ציינת
אפשר להוסיף וללוש שוב הסוכר מאוד קריטי

Reply
ענבל אפריל 9, 2021 at 9:07 pm

היי קרן, האם אפשר להשתמש בקמח מלא במקום בלבן?

Reply
קרן אגם אפריל 9, 2021 at 10:16 pm

באופן חלקי אחרת החלה תצא דחוסה וכן יש להוסיף מעט מים

Reply

Leave a Comment