לפני שנה חצי שנראית כמו נצח או גלגול אחר התארחתי אצל אפרת לזנוב המדהימה בבולגריה.
אפרת עד חודש פברואר 2020 היתה מארחת בביתה בבולגריה לסדנאות צילום וסטיילינג
וכשהיא בנתה סטודיו חדש ממש ליד הבית הוזמנתי אליה לסדנת צילום כדי לאפות ולבשל.
כתבתי על זה פוסט שלם בזמנו כי זה היה טיול לבולגריה ואמא שלי ואח שלי הצטרפו והיה
כייף גדול ובולגריה עשתה לי חשק לחזור אליה, וזה עוד יקרה. במהלך הסדנה של
אפרת יצא לי במשך 5 ימים לאפות כל יום מאפים שצולמו אחכ במהלך הסדנה, לאו דווקא
מתכונים מהבלוג שלי, ובכל פעם שאפיתי אחד מהם מיד הזכרתי לעצמי שזה מתכון שחייב להיכנס
לבלוג. היו שם גריסיני, ולחם בסיר ובורקסים ועוגות בחושות ועוד…את הגריסיני ואת הבורקסים
כבר הספקתי להכניס לבלוג ואת הלחם שהכנתי ללא לישה לא הספקתי. כשדודה קורונה
הגיעה לביקור שלה כולם התחילו לאפות בבית ולהכין לחמים ללא לישה בסיר. גם אני התמקדתי
בהכנת לחמים ללא לישה ויצא שעלה המתכון לבגט וולא הספקתי להעלות מתכון ללחם בסיר.
שיתוף הפעולה שלי עם שטראוס (מחלקת קוואקר ומחלקת דנונה) הביא רעיונות לכמה מתכונים
שמשלבים בין השניים, והחלטתי שהגיע הזמן לשלב אותם יחד בלחם, וזו הזדמנות מצויינת
לפתח מתכון משלי ולהכניס אותו לבלוג. אני זוכרת את הפעם הראשונה שהכנתי את הלחם בבולגריה
אצל אפרת, זה היה מתכון מאתר אמריקאי, ואפילו לא שמרתי אותו.
היתה בי התרגשות מטורפת, הכנתי את הבצק בלילה, הנחתי במקרר, ובבוקר פשוט
הפכתי אותו עיצבתי והכנסתי לסירים, וכשהלחם יצא זה היה פשוט וואו. הפשטות הזו, של לחם
בסיר נותנת ללחם מראה הכי הכי ביתי וכפרי שיש, הקראסט שנוצר ללחם בתנור בתוך האפייה
בסיר, נותנת רגע אחד של מסע בזמן ואני ממש יכולה לדמיין איך פעם בבתים כשהיו אופים לחם
על האש בכלי חרס הוא היה יוצא גס כזה ודחוס והיו טובלים אותו במרק או אוכלים
אותו עם קצת חמאה מעל וזה ואותי זה מרגש. היום קוראים לדברים האלו קסם,
אבל פעם לא היה משהו אחר. אנשים היו אופים לעצמם לחם בבית הכי פשוט . יש משהו בתקופה הזו של הקורונה שמביא את כולנו לנסות
עוד ועוד מתכונים קלים להכנה, המון אנשים התחילו לאפות את הלחם שלהם בבית, והלחם הזה,
מספק מענה ללחם ביתי מושלם בכמעט כלום עבודה, ויכול להפתיע ממש.
אני בחרתי להכין את הלחם מקמח לחם, אפשר כמובן לשחק עם סוגי הקמחים ולשלב קמחים מלאים,
אפשר לשחק עם התוספות, כתבתי לכם למטה במתכון, ובעיקר בעיקר אפשר פשוט להיות
מוקסמים מהקלות, מהיופי שלו ומהתוצאה, לנו היה מאוד קשה להתאפק עד שנסיים לצלם
אותו ואז לאכול, וכשהלחם נפרס וקולות הפיצוח של הקארסט שלו נשמעו בכל הבית,
התנפלנו עליו ואי אפשר היה להפסיק לאכול ממנו. ואין מושלם מחורף כמו עכשיו,
לטבול אותו במרק חם. תהנו!
שימו לב :
1. הסיר שלי בקוטר 20/21 סמ אפשר קטן או גדול יותר זה בזה ישנה את הצרה של הלחם וכולם אחלה
2. סיר ג’חנון אפשרי אל כיוון שאינו מוליך חום כמו סירי ברזל למשל ייתכן ותצטרכו להוסיף לפחות 10 דק לאפייה
3. אי אפשר להכין את הלחם ללא סיר עם מכסה שמתחמם לפני כן בתנור, אחרת זה לא לחם בסיר וזו תוצאה אחרת לגמרי כשאופים בתבנית אינגליש או על תבנית תנור רגילה, זו אופציה אחלה אבל תוצאה שונה
4. כל ההמרות לקמחים/ תוספות/ ציפויים מופיעות בסוף הפוסט למטה
לחם יוגורט וקוואקר ללא לישה שאופים בסיר/כיכר לחם אחת בסיר בינוני גדול מברזל
מצרכים למתכון:
4.5 כוסות (630 גר׳) קמח לחם
2/3 כוס קוואקר – שיבולת שועל להכנה מהירה
2 כפיות דבש או סוכר חום
1/4 כוס גרעינים מכל סוג
2 כפות פרג
כף מלח
2 כפיות שמרים יבשים
1+1/2 כוסות (360 מ״ל) מים חמימים
מיכל (130 גר׳) יוגורט בסגנון יווני
לציפוי הלחם:
3 כפות קווקאר
2 כפות גרעיני חמניה או דלעת
2 כפות פרג
2 כפות זרעי צ׳יה
אופן ההכנה:
בקערה מערבבים קמח, שמרים יבשים קווקאר סוכר מלח וגרעינים, מוסיפים יוגורט ומחצית מכמות המים
ומערבים היטב בעזרת כף עץ, ממשיכים להוסיף את יתרת המים תוך כדי ערבוב. התערובת אמורה
להיות בסופו של דבר במרקם מעט דביק ולא חלקה. אם התערובת יבשה מוסיפים מים, בכל פעם
קצת, עד שהתערובת מספיק דביקה.
מכסים בניילון נצמד ומניחים להתפחה למשך שעתיים בטמפרטורת החדר או למשך הלילה במקרר.
מחממים תנור ל 230-240 מעלות ומניחים סיר בינוני גדול
במרכז התנור על רשת למשך 30 דקות. (כל סיר חסין חום יעשה את העבודה).
מוציאים את הבצק ישירות לתוך משטח מקומח היטב, ומקמחים אותו בחלקו העליון, על מנת
שיהיה נח לעבוד איתו.
בעזרת הידיים מוציאים אויר לבצק, ואז מתחילים להרים את הקצוות שלו למעלה למרכז
הבצק עד שמתקבל עיגול בצק כשהקצוות שלו מונחים במרכז שלו למעלה.
הופכים את הבצק על נייר האפייה המקומח כך שחלקו העליון עכשיו מונח למטה,
בעזרת הידיים מיישרים מעט ומחליקים את הבצק לעיגול חלק ויפה.
מברישים את חלקו העליון במי ברז. מקשטים ומפזרים את תערובת הציפוי על חלקו העליון.
מכסים במגבת ומניחים למנוחה עד שהתנור והסיר חמים.
מוציאים בזהירות את הסיר החם מהתנור, מורידים את טמפרטורת התנור ל 220
ובעזרת נייר האפייה מרימים את כיכר הלחם ומניחים ישירות בתוך הסיר.
מחזירים את הסיר לתנור, מניחים מעל הסיר את המכסה ואופים כ 40 דקות.
מסירים את מכסה הסיר ואופים כ 15 דקות נוספות.
מוציאים את הסיר מהתנור, מעבירים את הלחם לרשת צינון.
מצננים מעט וטורפים.
**אם אין לכם סיר ברזל שנכנס לתנור גם כלי חרס עם מכסה או כלי אמייל עם מכסה. יש מי שניסה עם סיר ג׳חנון ואמר שזה אחלה
במידה ואין לכם כלל סיר קחו בחשבון שאפייה בכלים אחרים סטייל תבניות אינגליש תניב
תוצאות שונות לגמרי, א בהכרח רעות אבל לא תתקבל אותה תוצאה.
** הלחם במיטבו ביום בו אופים אותו. אפשר לשמור אותו בשקית אטומה למשך
יומיים ואפשר גם לפרוס ולהכניס לפריזר הוא ממש טעים כצנימים.
**אפשר להמיר מחצית מכמות הקמח במתכון לקמחים מלאים ואת קמח הלחם ניתן להמיר
בקמח לבן/כווסמין לבן/קמח פיצה או חלה. אפשר 100% קמח מלא ולקחת בחשבון שצריך להוסיף עוד
מים לבצק ושהלחם ייצא דחוס יותר
**עם הכמויות של הגרעינים והסוגים שלהם אפשר לגמרי לשחק ולשנות לפי מה שאוהבים.
**ניתן להוסיף ללחם זיתים או אגוזים קצוצים 3/4 כוס ולהוסיף אותם יחד עם הגרעינים לבצק.
142 Comments
נראה טירוףףףף! ממש לא יעבוד עם קמח מלא בלבד?
יעבוד
איך הכי טוב לשמור? כמה זמן יחזיק?
כתבתי למטה
אפשר לעשות עם יוגורט רגיל 3%? להוסיף משהו?
אפשר ולא צריך להוסיף כלום
היי קרן,
האם כשפותחים את הסיר, צבע הלחם כבר אמור להיות כהה ושחום?
משתמשת בסיר ג’חנון, לפי ההוראות. השארתי בתנור עוד עשר דקות סגור עם המכסה, מאחר ומשתמשת בסיר ג’חנון. לא רואה השחמה.
תודה
היי קרן, הלחם בסיר הפך ללהיט, אופה כל שבוע ןגם לחברים כמתנה. קניתי גם סכין לחם והחריקה מניבה הנאה שלפני ההנאה. ניסיתי גם את השיטה של שעתיים התפחה בטמפ' החדר ונרטה לי שלא מגיע לגובה ואווריריות של המקרר וחושבת שגם יוצאת ככר קטנה יותר. מה דעתך? (בכל מקרה לא נשאר פירור)
התפחה ארוכה יותר בהחלט יכולה לייצר מרקמם שונה
הסיר נראה גדול מקוטר 20…… זה הקוטר של התחתית?
הפרג שברכיבים…. לא רשום מתי להכניס. יחד עם הגרעינים?.
אפשר בכל סיר לא חייב להיות בקוטר של הסיר שלי
את הפרג מכינים עם שאר הרכיבים
הי. סיר מיוחד?
סיר ברזל שאין לו ידיות עם פלסטיק והמכסה יכול גם להיכנס לתנור
סיר אלומיניום (כמו סיר של ג׳חנון) יכול להתאים?
חושבת שכן
סירי אלומיניום יעבדו אבל פחות, הרעיון בברזל הוא היכולת שלהם לאגור חום ולפזר אותו באופן שווה, מלבד זאת, הלחם צריך לקבל כווייה ברגע שמניחים אותו, סיר אלומיניום יאבד חום כשיצא מהתנור
תודה שלומי
יש לי סיר אבל המכסה שלו זכוכית. חושבת שאפשר לכבות בנייר כסף במקום?
היי קרן , במה ניתן להחליף את היוגורט ?
מים, שמנת חמוצה
ערך קלורי לפרוסה?
נראה וואו
אם הייתי יודעת ערך קלורי אולי הייתי שוקלת כמה קילו פחות:-)
תשובה אליפות! העלתה אצלי חיוך… ואני מקווה שאת מרגישה טוב ומחייכת גם….
כמובן:-)
גדול..
הי נראה מעולה
אפשר להשתמש בשיבולת שועל רגילה? (לא להכנה מהירה)
כן אין בעיה להשתמש בשיבולת שועל שלמה
חובה עם סיר או שאפשר גם בלי?
בלי סיר זה לא לחם בסיר זה רק לחם
אודה לתשובה, מה אפשר לשים במקום יוגורט ? לטבעונים…
כתוב למטה במתכון להמיר במים
היי קרן, אני לא מטצאת במתכון את ההמרה למים במקום יוגורט.. אשמח לעזרה 🙂 תודה על מתכונים מעולים!!
בערך 1/4 כוס
אפשר עם סיר ג’חנון ?
אפשר עם סיר ג’חנון
כן
האם אפשר שיבולת שועל קרובה ולא קוואקר?
אפשר
הי קרן,
ניראה מעולה!
האם צריך לחרוץ את הלחם לפני ההכנסה לתנור?
לא
היי קרן,
נראה מושלםםםם כמו כל מתכון שאת מעלה.
אפשר להקפיא לאחר האפיה??
בטח, כתבתי למטה בהערות
היי קרן:) אפשרי להשתמש בסיר ג'חנון?
כן
די.. הרגת סופית. אצה להכין. יעבוד גם עם יוגורט רגיל נכון??
כן
שאלונת, אין לי יוגורט אפשר להמיר בחלב או שמנת לבישול? (אלו הדברים היחידים שיש בבית כרגע ואני בדודה להכין) ואם כן מה הכמויות?
נ.ב
אני מעריצה שרופההה!!! ♥️
עכשיו ראיתי שכתבת שאפשר.
אבל את השאלה הבאה לא 😉 באיזו תכנית לאפות? חום עליון תחתון או טורבו?
עליון תחתון
הכנתי אותו בשישי והמתכון סופר מושלם אי אפשר להפסיק לאכול !!מחכה לי עוד בצק במקרר למחר מתכון מושששששששלם!! מחכה כבר להגיע לסדנא אצלך❤️
אשמח מאוד שתבואי ועוד יותר שמחה שהלחם הצלחה
היי קרן עוד שאלה חשובה במעדה ואני רוצה את הלחם נקי בלי התערובת מעל אני גם שוטפת אותו במים ?או שאין צורך ?
אין צורך אפשר רק לקמח
תודה רבה
אפשר עם שיבולת שועל רגילה? ולא להכנה מהירה?
כן
וואוו קרן.. יצא מדהים כמו כל המתכונים שלך.
מאז שהייתי בסדנא שלך אני מכורה
תודה על מתכונים שווים שתמיד מצליחים♥️
תודה איריס
כוס שלך היא 250 מל ?
240
האם אפשר לוותר על שיבולת שועל? או להחליף במשהו אחר?
לוותר אין בעיה
נראה קטלני…במה ניתן להחליף את יוגורט ?רוצה שהלחם יהיה פרווה .
מים
יש תחליף ליוגורט? לרגישים ללקטוז?
מים, חלב סויה
אמרתי כבר שאת אלופה! ביום שישי הכנתי את עוגת התפוזים שיש שלך והיום הכנתי את הלחם…הכל יצא מעולה!
המתכונים שלך מאוד מפורטים ונכונים שזה נדיר!
תודה רבה על הכל!
תודה עופרה שימחת אותי
חייבת לנסות נראה וואווו.
הפרג צריך להיות טחון או לא ?
לא ממש משנה
אפשר שמנת חמוצה במקום היוגורט?
כן
היי קרן גירסת פרווה?
ואת מקסימה❤️
תודה! להמיר בעוד טיפה מים
לכל המגיבים בענין סוג הסיר, מניסיון – אפיתי בסיר יציקת ברזל – יצא מעולה. גם בסיר נירוסטה כבד יצא מעולה. פחות ממליצה על סיר ג'חנון, ניסיתי כי רציתי קוטר קטן יותר. התוצאה הרבה פחות טובה בדיוק בגלל מה שקרן כתבה, מוליך חום פחות טוב. איזה מתכון נהדר..תודה קרן אהובה.
היי, נראה אליפות! אפשר גם עם קמח ללא גלוטן?
מניחה שכן
תודה על המתכון האם אפשר לעשות עם קמח קאפוטו ללא גלוטן ? או קמח אחר ללא גלוטן חושבת שיווצר קרסט ? תודה
לצערי אין לי נסיון איתו אבל אני בטוחה שזה שווה נסיון
לחם זו הנחמה הכי גדולה. ואת מותק שאין דברים כאלו!!! מתגעגעת xxx
אהובה
לא מפסיקה להתגעגע למקום שלך
היי קרן.נראה מעולה.אני לא אוכלת מוצרי חלב.מה אפשר לשים במקום היוגורט?תודה
מים
אולי גם יוגורט סויה?
אפשר
נראה מעולה וקל להכנה. איך אפשר לאפות הלחם בטאבון? האם צריך לחמם הסיר מראש? האם מידת החום זהה?
א ניסיתי את הלחם הזה בטאבון אני מניחה שאפשר ושהסיר חייב ללהיות חם
היי קרן!
אם אין פרג???
תודה עבור המתכונים המצוינים בלוג נפלא וכייפי 🙂 איפה משיגים סיר כזה יפה!
זה סיר ממש ישן נסי לבדוק סירים בחנויות כלי בית
היי , תודה על היותךבני ביתי נהנים מיצירותייך.שאלה, מה קוטר הסיר?
סביב 15-20, אצלי הסיר היה גדול ואין צורך בגודל כזה
קרן יא מהממת, אחרי התפחה שניה כל הכדור התרחב והפך לגודל של עוגה. קיפלתי שוב פנימה והחזרתי אותו לצורה המקורית. השאלה האם שהוא דחוס יותר זה טוב או לתת לו בפעם הבאה להתרחב?
היי קרן, האם אפשר לעשות רק מקמח כוסמין?
נשמע מעולה
אפשר בסיר ג׳חנון?
היי קרן,
אם אין פרג?? זה ממש הכרחי לבצק?
ממש לא אפשר לוותר או להמיר באגוזים או מה שאוהבים
היי קרן המקסימה. כתבת שאפשר להתפיח את הבצק שעתיים בחוץ. או לילה במקרר. מה עדי- לבצק. תודה
אין לך משמעות מה שנח
קרן יא מהממת, אחרי התפחה שניה כל הכדור התרחב והפך לגודל של עוגה. קיפלתי שוב פנימה והחזרתי אותו לצורה המקורית. השאלה האם שהוא דחוס יותר זה טוב או לתת לו בפעם הבאה להתרחב?
השולחן ממש מתרחב זה סימן בדרכ שהיו יותר מדי נוזלים בבצק אבל אני מניחה שהלחם מקבל צורה יפה בסיר בתנור אחכ
מה אפשר במקום יוגורט?
אני ממש ממש רוצה להכין היום כבר…
מה היחסים לעשות עם מחמצת?
לא עובדת עם מחמצות אז קשה לי להמליץ
היי, תודה על המתכון.
האם אפשר "לאפות" את הלחם בסיר ברזל יצוק על כיריים של גז?
לא ניסיתי אז לא ככ יודעת להמליץ
כשמחממים את הסיר בהתחלה, לסגור אותו עם המכסה?
לא
סיר של food appeal עם מכסה זכוכית, מתאים?
אם הוא עמיד בחום גבוה אז כן
נראנ מדהים, חייבת לנסות!
האם זה יכול לעבוד בסירי נירוסטה?
מניחה שכן ואולי ייצא טיפה שונה בקראסט שלו
היי קרן, אין לי סיר ברזל אבל הייתי חייבת לנסות!! אז הכנתי בסיר שהיה לי – מאלומיניום ואכן החום לא התפזר באופן שווה מספיק כך שהבפנים יצא רך מדי.. טורבו יכול לעזור עד שארכוש סיר מתאים?
נראה סוף!! עשיתי חצי כמות, כי יש לי סיא אמייל קטן, הזמנים של האפייה צריכים להישאר אותו הדבר או קצת לקצר?
תודה
מניחה שקצת מתקצר
קרן היקרה, מה הסיכוי שסיר זכוכית של פעם יתאים פה?
תודה 🙂
מתאים
היי קרן, התפחה המקרר ללילה -כמה שעות? תודה
בין שמונה ל 24
יש לי סיר עם מכסה זכוכית שמוגבל ל 180 מעלות. ממליצה להוריד חום ולהאריך זמן אפיה או להחליף את המכסה בנייר אלומיניום?
לחם כזה לא אופים ב 180 מעלות וחייבים לאפות עם מכסה ונייר כסך לא מהוה תחליף למכסה לכם אני לא ממליצה להכין אותו בתנאים האלו, אלא אולי לחכות
שהיה סיר מתאים
יצא מושלם ממש ! אך הצדדים של הלחם פחות קיבלו את הקראסט. אולי בגלל הצורה של הקדרה שלי…ומה כדאי לעשות בפעם הבאה שנלחם יצא טיפה יותר אוורירי ?
להגביר אולי חום, יש מצב שזה קשור גם לסיר, ופשוט לאםפות יותר זמן
הכנתי עם קמח כוסמין 70% + קמח כוסמין לבן ביחס חצי – חצי.
יצא מושלם!
האם ניתן להחליף חלק מהקמח בסובין?
אפשר להוסיף לבצק צ'יה במקום פרג?
ציה זה מעולה אני הוספתי צ׳יה, מניחה שסובין יהיה אחלה אבל מחוסר נסיון לא יודעת על איזו כמות להמליץ
היי
אפשר להחליף בדנונה 0%??
תודה
אפשר
אואייי מדהים טעים טעים קיבלתי המון מחמאות פעם ראשונה שעפיתי לחם תודה תודה
שמחה לשמוע חזי
יעבוד גם עם מחמצת במקום השמרים?
אין סיבה שלא
מהרגע שראיתי את המתכון הזה חיכיתי להזדמנות להכין אותו. סוף סוף היום הכנתי אותו ויצא פשוט מושלם עם קראסט פריך ופנים אוורירי. חצי לחם נטרף תוך 10 דקות בערך עם קצת חמאה. איזה תענוג!
איזה כייף
היי קרן, האם אפשר להמיר בשמרים לחים של שמרית? באיזה יחס? 1:3? תודה
כן
לחם מעולה
שלום קרן, אני רוצה להכין את הלחם ורציתי לשאול קודם לגבי ההעברה לסיר: ההתפחה לא נופלת כשמתעסקים, מעבירים, משנים צורה בהכנסת הבצק לתוך הסיר? האם יש דרך מומלצת להעביר בלי לפגום? תודה רבה!
הי טלי
בדיוק בשביל זה נועד נייר האפייה, מרימים יחד עם הבצק ומניחים בתוך הסיר. אם זה נעשה בעדינות זה לא יפגום בהתפחה
[…] אבל לבינתיים, אני מכינה לחמים בהמון דרכים אחרות, כמו לחם בסיר […]
הי
על איזה חברות של קמח לחם קימות
אני פשוט לא מוצאת את זה בסופר
ורוצה להזמין ..
היי קרן
האם אפשר רק עם קמח לבן רגיל או שחייב לשלב ?
ממש לא חייבים לשלב, גם עם קמח לבן זה ייצא מצויין