טבעונילחמים ומאפים

לחם קסטן מקמח כוסמין ושלל תוספות

אפריל 29, 2019 14 Comments
לחם קסטן

השבוע שאלה אותי האמצעית איזה מאכל הייתי לוקחת לאי בודד אם היתה לי אפשרות לקחת רק מאכל אחד.

התשובה שלי הגיע יותר מהר משהיא ציפתה והיא קצת היתה בשוק,

כי אם עד אותו רגע היא החשיבה אותי למבוגר לא ככ אחראי, מאותו רגע היא כבר לא החשיבה אותי למבוגר בכלל.

אבל אז נתתי לה עוד אופציות, סתם כי בא היה לי לספור את המאכלים שאני הכי אוהבת בעולם ולעשות עליה רושם

אבל היא רק שאלה אותי:

קרן, בת כמה את?????

(יש לי ילדה שלא קוראת לי אמא, ואני דווקא אוהבת את זה)

מוכנים?

במקום הראשון: במבה! אם זה היה תלוי בי ולא גורם לי לרגשי אשם הייתי אוכלת לפחות שקית במבה

אחת גדולה ביום, ואם אתם חובבי במבה כמוני, אתם בטח אוהבים אותה בכל מצב צבירה,

גם אחרי שהשקית נשארה פתוחה כמה ימים

(אל תגידו איכס)

במקום השני: פיצה! לא משנה איזה, פיצה מקפיצה או פיצה מהחלומות באיטליה,

פיצה של הסופר באיכות הכי ירודה, אני פשוט מטורפת על פיצה, וכמו במבה, גם כאן בכל מצב צבירה, גם כשהיא קרה.

אני לא מתחילה לאכול אם אין לי שלושה סלייסים משלי.

(שלא תחשבו אפילו על לנטוש כרגע)

במקום השלישי: ג׳חנון! כאן דווקא יש לי העדפה לג׳חנון מעט שרוף, ואני אוהבת אותו חם, עם רסק עגבניות,

חריף וביצה קשה ליד.ואם אפשר לא פחות מארבע חתיכות.

במקום הרביעי: טוסטים! בכל סוג של לחם, גם את ההכי פושטים, וגם כאן, אם אתם בכלל עדיין כאן אני אוכלת בכל מצב צבירה, אבל הכי הכי אוהבת טוסט בפיתה.לא חצי פיתה, פיתה שלמה.

ואם אתם עדיין כאן והגעתם למקום חמישי:

במקום החמישי: שוקולד רוזמרי, שלמרות שנדמה שהוא נעלם מהעולם, השבוע ראיתי אותו אפילו בקיוסק ביפו

אבל אני לא אוכלת שוקולד, כי זה עושה לי מיגרנות, שזה קצת מזל כי אם כן הייתי אוכלת שוקולד,

הייתי בצרות צרורות.

נחזור רגע לטוסטים טוב?

לחם קסטן נקרא כך על שום התבנית שבה הוא נאפה,

שאגב אם לא תאפו אותו בתבנית הזו כבר לא יקראו לו לחם קסטן. הוא יהיה סתם לחם דגנים.

והכי כייף להכין ממנו טוסטים, כי הם יוצאים גדולים ממש (אני רעבה!!!)

ואפשר לפרוס אותו ולהקפיא פרוסות ממנו ואז רק מפשירים קצת ומכינים טוסט.

אבל מה שהכי כייף בלחם הזה, זו העובדה שממש לא מתאמצים בשבילו

כלומר, מכניסים את הכל למיקסר בבת אחת ולשים, וגם את הצורה היפה התבנית כבר עושה בעצמה.

את המתכון ללחם מצאתי בבלוג של נטלי, שמצאה אותו בבלוג של תמי, שכנראה מצאה אותו בבלוג אחר

אז עשיתי קצת מישמש מכל מה שקראתי, וגם קצת שיניתי כמויות בעצמי, והכנתי אותו.

מה אני אגיד? שאם לחם קסטן היה בית, כבר מזמן הייתי גרה בפנים.

הוא יפה בטירוף וזה שהצלחתי פעם ראשונה בחיי בערך לאפות משהו ישר זוית ולא עקום הביא לי סיפוק אדיר

מדובר בתבנית לא ככ זולה אבל שווה את ההשקעה (אני קניתי ב 120 שח בגרובשטיין,הנה זה כאן)

קצת היה לי קשה להמיר כמויות של המתכון לכוסות, אז השארתי אותו בגרמים,

ואני ממש ממליצה לכם לעבוד עם משקל מטבח, זה משנה חיים.

לחם קסטן מקמח כוסמין מלא עם דגנים וגרעינים/תבנית ללחם קסטן באורך 31.5 ס״מ

מצרכים למתכון:

880 גר׳ קמח כוסמין מלא

21 גר׳ שמרים יבשים

720 מ״ל מים בטמפרטורת החדר

30 גר׳ סוכר לבן

20 גר׳ מלח דק

60 מ״ל שמן זית איכותי

75 גר׳ גרעיני דלעת

60 גר׳ שומשום

2 כפות פרג שלם

75 גר׳ גרעיני חמניה

40 גר שיבולת שועל שבורה קוואקר

לציפוי:

5 כפות שיבולת שועל שלמה

מעט מים

אופן ההכנה:

בקערת המיקסר לשים במהירות נמוכה את כל חומרי הבצק יחד במשך 12 דקות

עד לקבלת בצק אחיד וגמיש.

מעבירים את הבצק לקערה מעט משומנת ומגלגלים אותו בקערה כך שיצופו שומן מעל צדדיו

מכסים את הקערה בניילון נצמג ובמגבת ומניחים להתפחה כשעה שעה ורבע עד שהבצק מכפיל את נפחו

בינתיים משמנים ומקמחים היטב את התבנית, וכם את המכסה בחלק הפנימי שלו

(הופכים אותה מעל הכיור ודופקים מעט על הצדדים ומלמעלה כדי להיפטר מעודפי קמח)

כשהבצק תפח, מעבירים למשטי מעט מקומח, מוציאים אויר, ומעצבים לצורת כדור

את הכדור מעצבים לכיכר, הכי טוב לגלגל אותו קדימה ואחורה מספר פעמים עד שמתקבלת צורה

של כיכר לחם, הקפידו שהכיכר תהיה כמעט באורך התבנית.

מפזרים שיבולת שועל על גבי צלחת שטוחה רחבה או כל גבי מגש

מברישים את כיכר הלחם מלמעלה ומהצדדים והופכים לצלחת עם שיבולת השועל

מברישים שוב את חלקה העליון של הכיכר ושוב מגלגלים, עד שארבעת הצדדים מכוסים בשיבולת שועל.

מעבירים לתבנית, מכסים במגבת לחה (ולא במכסה של התבנית, זה רק לפני אפייה)

ומניחים להתפחה חוזרת כ 25 דק׳ עד שהלחם מגיע כמעט עד לגובה התבנית

הקפידו שהלחם לא יתפח מעל שולי התבנית, אחרת בזמן סגירת התבנית עם המכסה זה יפגום בגובה הלחם.

מחממים תנור ל 200 מעלות

סוגרים את התבנית עם המכסה, ואופים את הלחם כ 55-60 דקות.

מוציאים מהתנור ונותנים ללחם לנוח כרבע שעה לפני שמחלצים מהתבנית.

כדי לחלץ את הלחם מסירים את המכסה והופכים את התבנית,

מצננים לחלוטים לפני שאוכלים.

** ניתן להמיר קמח כוסמין בקמח מלא רגיל, ואפשר לשלב בין קמח לבן לקמח מלא

**שמן זית ניתן להמיר בשמן קנולה

**אפשר לשנות את הרכב התוספות בלחם ולהשתמש בכל סוג גרעינים ודגנים אחר

**אפשר להקפיא את הלחם אך רצוי לעשות זאת כשהוא פרוס

Print Friendly, PDF & Email

14 Comments

נעה אפריל 29, 2019 at 9:29 am

קנית אותי בבמבה הפתוחה. 24 שעות זה פרפקט!

ועכשיו למשהו קצת יותר רציני חח- למה 12 דק ללישה של קמח כוסמין? אני מכירה שבקמחים שמבנה הגלוטן שלהם שונה מקמח לבן – ספציפית כמו שיפון וכוסמין- זמני הלישה צריך להיות קצרים יותר וכמות פעמי הלישה מרובים יותר.

Reply
קרן אגם אפריל 29, 2019 at 11:46 am

אני בדרך כלל נצמדת למקור המתכון, ולשתי 12 דקות ויצא מושלם אז לא ראיתי טעם לקצר, את יכולה לקצר ל 10 דק

Reply
אילנה אפריל 29, 2019 at 9:40 am

היי נראה מעולה. כבר ברשימת favorite
לחם כריכים – הצלחה מסחררת, נגמר תוך יום..
האם חייבים תבנית קסטל או שאפשר לאספות בתבנית חרס?
תודה

Reply
קרן אגם אפריל 29, 2019 at 11:45 am

הכמות מתאימה לתבנית קסטן גדולה
אם אופים בתבנית אינגליש חרס יש לחלק את הכמות לשניים וזמן האפייה מתקצר בבתאם

Reply
עמית אפריל 29, 2019 at 10:37 am

אם אופים באינגליש קייק רגילה בלע נכסה וכו, משהו באפייה נשתנה?

Reply
קרן אגם אפריל 29, 2019 at 11:45 am

הכמות מתאימה לתבנית קסטן כדי לאפות באינגליש יש לחלק את הכמות לשניים וזמן האפייה מתקצר אני מניחה שקצת יותר ממחצית הזמן

Reply
לאה אפריל 29, 2019 at 10:58 pm

איפה קונים את התבנית?

Reply
קרן אגם אפריל 30, 2019 at 8:30 am

הי לאה, איפה את גרה? אנסה לעזור
וגם יש קישור בתוך הפוסט עצמו בהסבר שלי על התבנית, לגרובשטיין, בשוק לוינסקי שם אני קניתי.
ובכל חנות שמתמחה במוצרי אפייה, רצוי להתקשר לפני לבדוק.

Reply
Dalit Kogan Ben Hamo אפריל 30, 2019 at 3:34 pm

אם אני רוצה לעשות שימוש בשמרים טריים, איזו כמות אני צריכה ?

Reply
קרן אגם אפריל 30, 2019 at 3:45 pm

מכפילים בשלוש את כמות השמרים

Reply
Rachel Iris אוגוסט 6, 2019 at 5:56 pm

אני רוצה להכין את הלחם עם שאור מה הכמות של השאור שתתאים למשקל הקמח תודה

Reply
קרן אגם אוגוסט 7, 2019 at 7:56 am

אני לא עובדת בכלל עם מחמצת לכן קשה לי לענות על השאלה
אני מציעה שתתייעצי עם מישהו שעובד עם מחמצות

Reply
Mariana Lesnik נובמבר 12, 2019 at 8:40 pm

הלחם יצא מהתנור לפני שעה. יצא מעולה מבחינת המראה, המרקם והטעם.

Reply
קרן אגם נובמבר 12, 2019 at 10:24 pm

משמח לשמוע, בטוחה שגם טעים

Reply

Leave a Comment