אני גדלתי בבית שבו מכינים המון מרק עדשים ותמיד עם ביצים קשות במרק. ומאז בכל פעם שאני מכינה את המרק הזה אני מקבלת הרמות גבה
מאנשים ששואלים אותי באיזה עולם הכנסת כרגע ביצים למרק. חמין עם ביצים, הולך, ג׳חנון עם ביצים? הולך. אבל מרק?
נראה מאוד מאוד מוזר אני יודעת, אבל יש מצב שזה משהו בכלל בולגרי, וככה מגישים מרק עדשים בבולגריה, אחרת אין לי הסבר למה.
בכל אופן אני אם מגישים לי מרק עדשים בלי ביצים קשות אני שואלת איפה הביצים, זה מוז רלי ממש.
זה נורא נורא טעים! תנסו.
למרק הזה הוספתי לחמניות בריוש ביתיות הכי קלות ופשושטות וממש קלות להכנה שיוצאות רכות מדהימות
הן מאוד מתאימות למרק אבל ברור שאחרי המרק תכינו את החמאה והריבה:-)
לשלבי ההכנה בוידאו לחצו כאן
מרק עדשים חורפי ולחמניות בריוש ביתיות/8 מנות מרק ו 10 לחמניות
מצרכים למתכון:
ללחמניות בריוש:
3.5 כוסות (500 גר׳) קמח לחם/חלה/פיצה/מניטובה או קמח לבן רגיל
1 כף גדושה שמרים יבשים
1/3 כוס (66 גר׳) סוכר לבן
1 כפית שטוחה מלח דק
2 ביצים גודל L
100 חמאה רכה
1/2 כוס שמנת להקצפה 38% או 3/4 כוס (180 מ״ל) חלב
להברשה:
ביצה טרופה ושומשום
אופן ההכנה:
בקערת המיקסר מניחים קמח, שמרים יבשים, סוכר מלח ביצים וחמאה ומתחילים ללוש במהירות איטית בינונית
מוסיפים שמנת לאט לאט במזיגה איטית בכל פעם קצת, עד שהבצק נאסף לכדור שנפרד מהדפנות ונשאר מעט דבוק לתחתית
הקערה. אם יש צורך מוסיפי םעוד שמנת.
לשים סהכ כ 10-12 דקות, משמנים את הקערה ומגלגלים את הבצק בשומן, מכסים בניילון או בשקית ושולחים להתפחה לילה במקרר
או לשעה וחצי שעתיים בטמפרטורת החדר.
לאחר התפחה מחלקים את הבצק ל 10 חלקים שווים אני שקלתי כל אחד ל 115 גר, ומעצבים את החלקים ללחמניות ארוכות.
מניחים את הלחמניות בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומכסים במגבת להתפחה חוזרת של 45 דקות עד שעה.
(בחורף אני נעזרת בתנור שלי ומחחמת אותו ל 40 מעלות במצב טורבו, והוא משמש כתא התפחה)
לאחר שהלחמניות תפחו, מחממים תנור ל 180 מעלות, מברישים את הלחמניות בביצה טרופה ומפזרים שומשום
אופים סהכ ל 25-30 דקות עד שהלחמניות שחומות למראה. מגישים חמים עם חמאה בצד.
למרק עדשים:
2 גזרים פרוסים דק
2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות קטנות
חופן פטרוזיליה
2 כוסות עדשים ירוקות יבשות
בצל אחד גדול קצוץ
2 שיני שום קצוצות
מלח, פלפל שחור, כפית אבקת מרק עוף או ציר עוף
4 ביצים
2 ליטר (8 כוסות) מי ברז
שמן זית לטיגון
אופן ההכנה:
בסיר מטגנים בצל ושום עד להזהבה קלה, מוסיפים קוביות תפוחי אדמה וגזר, ואת העדשים ומבשלים דקה.
מוסיפים תבלינים, את הפטרוזיליה ומערבבים, מוסיפים מים ומערבבים שוב, מניחים בפנים את הביצים ומביאים לרתיחה.
מורידים את האש לקטנה בינונית ומבשלים את המרק למשך 30 דקות.
אם יש צורך והמרק סמיך מוסיפים עוד מים .
בסיום הבישול מוציאים את הביצים, מקלפים, מגישים בצלחת מרק ורבעים של ביצה קשה. בתאבון.
24 Comments
היי
יש לי מיקסר ידני , אפשר להכין בו את הבצק ?
או שחיינים מיקסר גדול ?
מיקסר ידני לא מספיק טוב לבצק שמרים
אם אין לך מיקסר גדול עדיף שתלושי את הבצק בקערה גדולה עם הידיים
הי מעוניינת להכין את הלחמניות האם יש אפשרות להוסיף כפית גלוטן לקמח ?
ואיך ניתן לאחסן אותם אחרי האפייה כדי לשמור על בטריות?
תודה
אני משתמשת בקמח חזק אז אין לי צורך להוסיף אם את מכינה עם שמח לבן רגיל אפשר להוסיף לו גלוטן
כדי לשמור על הלחמניות יש לעטוף אותן היטב קצת אחרי צינון בעודן חמימות ולחמם אפילו מעט לפני הגשה
למה את כותבת עדשים ולא לשטה כמו במקור הבולגרי? אצל סבתי ואימי, שתיהן כבר בגן עדן מכינות בואיקוס ומספן למלאכים, זו היתה מנת חורף קבועה, לצידו של מרק שעועית כתמתם ורדרד אותו אני מכין עד היום וכל מי שטוען ממנו, מתמכר. היידה, שלום.
זה לא כזה מוזר ואפילו לא ייחודי לבולגריה – ראמן יפני הולך עם ביצה קשה (שהחלמון שלה קצת רך), ויש אנשים שאומרים שזו אחת התוספות הכי טעימות בו.
יש אפשרות להמיר ללחמניות פרווה?
תודה
מחמאה/נטורינה במקום החמאה וחלב סויה, שמנת פרווה או קרם קוקוס במקום השמנת
גם אצלי בבית גדלנו הרבה על מרק עדשים שכלל ביצים קשות.
רעיון נוסף שהכרתי לאחרונה, לגרד את הביצים הקשות בפומפיה ולהוסיף למרק לפי הטעם הולך מצוין גם עם מרק אפונה.
נשמע טוב
תודה
היי קרן, בקשר ללחמניות , אם משתמשים בקמח פיצה צריך להוסיף שמרים?
אין צורך להוסיף שמרים
הכנתי היום. יצא נפלא. הבצק לא תפח במקרר אז קצת דאגתי. אבל באפייה זה יצא מושלם , טפח והיה במרקם מעולה. המרק גם היה טוב מאוד.
תודה רבה
ממליצה לבשל את הביצים לחוד במים, לקלוף ואז להוסיף למרק כדי להימנע מלכלוך שעלול להימצא על קליפת הביצים.
אני עושה כך גם בחמין.
כששוטפים ביצים יש סכנה שהזיהום יחדור פנימה דרך נקבוביות הקליפה. הרתחה טובה של הקליפה אמורה לעזור, אבל עדיף לדעתי לא לעשות אותה בתוך המרק.
הלחמניות נשמעות נהדר, נבדוק מקרוב בסוף השבוע.
כוסמין גם יצא טוב?
פחות
הכנתי היום ויצא פשוט מעולה!! פעם הבאה אכין מראש כמות כפולה
שמחה לשמוע רותי תודה
היי.
אני חדש באפייה ויתכן והשאלה תיראה מוזרה לחלקכם ובכל זאת אשאל:
מה הכוונה בפיסקה הבאה:
"אחר התפחה מחלקים את הבצק ל 10 חלקים שווים אני שקלתי כל אחד ל 115 גר, ומעצבים את החלקים ללחמניות ארוכות.
מניחים את הלחמניות בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומכסים במגבת להתפחה חוזרת של 45 דקות עד שעה."
מה ז"א לחלק את החלקים ללחמניות ארוכות ולהניח אותו על תבנית?
האם הכוונה היא שאני מותח אותן לצורה של לחמנייה ואז מניח אותו אחת לצד השנייה בתבנית?
תודה.
בדיוק צחי, הבנת נכון
אפשר להכין מזה חלה?
אם משתמשים בקמח ללא גלוטן להכנת הבריוש, האם זה אותו יחס כמו במתכון?
ממש ממש לא, זה קמח מאוד שונה ואין לי שום נסיון איתו לצערי