אמא שלי מכינה את הגפילטע פיש הכי טעים בעולם
טעים ברמה כזו שאני לא אוכלת גפילטע פיש אצל אף אחד אחר, כי שלה הכי טעים.
אמא שלי בולגריה, שהתחתנה עם אבא שלי שנולד בכלל בארץ אבל אבא שלו מפולין
והיא היתה חייבת להכין גפילטע פיש בחגים, ובגלל לשהיא כזו בשלנית מדהימה
יצא שהיא מכינה את הגפילטע פיש הכי טעים שיש.
כשהייתי קטנה היתה לי שכנה שהיתה מכינה לי פרסבורגר פרג והיינו יושבות אצלה במרפסת
וזוללות אותו, ממנה אגב למדתי לאהוב עוגות פרג, אבל מה? היא היתה תימניה אסלית.
כזו עם ח' וע', אבל היא התחתנה עם אשכנזי ולמדה להכין פרסבורגר הכי טעים בעולם.
איך זה קשור לספינג'?
אהההההה! כי כשהכנתי ספינג', אמרו לי, את לא מרוקאית! מה לך ולספינג'?
אז זהו, שאני לא חייבת להיות מרוקאית כדי לדעת להכין ספינג', ואפילו לעשות את זה טוב.
זה כל מה שרציתי תכלס לספר לכם, וגם שחנוכה ואני אוהבת את החג הזה וקצת מפחדת ממנו השנה
כי בשנה שעברה החלטתי שאני לא דופקת חשבון ואכלתי סופגניות בקצב של מפעל, ואחכ בכיתי נורא
כי גדל לי הטוסיק. וכשיש סופגניות מונחות לידי, ולמרות שאני עושה לי שיחות לפני, כאילו נמחק לי הזכרון
ואני מתנפלת כאילו הייתי בת 12 וזה לא יזיז למשקל שלי. אז אכלתי 8-9, והרגשתי ממש רע אחכ,
אבל אני בלופפפפפ כל חנוכה, ומזל שזה חג של רק פעם בשנה.
כמה הערות שלי לפני שמתחילים:
* את הבצק מכינים במיקסר עם וו גיטרה,זה לא רק לאשכנזים! אבל אפשר בהחלט להכין בקערה בעזרת הידיים.
* עובדים עם שמן חם בלבד, אם הוא לא חם מספיק הסופגנייה תספוג המון שמן.
* הבצק מאוד דביק, גם בהתחלה וגם אחרי ההתפחות, ועובדים איתו רק בידיים משומנות/רטובות.
אל תנסו אחרת, זה מועד לכישלון.
* אפשר לטגן את הספינג' בסיר לא רחב, אם אין לכם, אבל סיר רחב מאפשר לטגן בו זמנית כמות גדולה יותר.
* את הספינג' אוכלים חם, ומתזמנים את התפחת הבצק והטיגון ממש לרגע בו אתם רוצים להגיש, אם תכינו קודם
ותשמרו בצד לאורחים הם לא ייהנו כמו שצריך וחבל.
*כמות האלכוהול במתכון קטנה ועוזרת לספינג' לא לספוח אליהם הרבה שומן בזמן הטיגון, האלכוהול לא מורגש
לא מומלץ לוותר עליו אבל אפשרי.
ספינג'/ 25 סופגניות
מצרכים למתכון:
1 קילו קמח לבן רגיל
2 כפות שמרים יבשים (או שקית שמרית)
1/2 כוס (100 גרם) סוכר לבן
1/2 כפית מלח דק
2 כפות ברנדי או רום
3 ושליש כוסות (800 מ"ל) מים
לטיגון:
סיר רחב מלא עד ל 1/3 בשמן קנולה
לציפוי:
קערה עם סוכר לבן
אופן ההכנה:
בקערת המיקסר עם וו גיטרה מערבבים קמח ושמרים, מוסיפים מלח וסוכר וממשיכים לערבב.
מוסיפים מחצית מכמות המים, מערבבים מעט ואז מוסיפים את היתרה. בשלב זה מתקבל בצק מאוד דביק וזה בסדר.
מערבבים ממש רק עד שהתערובת אחידה ומפסיקים את פעולת המיקסר.
מכסים בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה כשעה ורבע עד שהבצק מכפיל את נפחו. לאחר שהבצק תפח, מרטיבים את הידיים ומוציאים מהבצק את האוויר. מכסים שוב בניילון נצמד ומגבת ומתפיחים לשעה נוספת.
כשהבצק מוכן לעבודה, מחממים שמן בסיר רחב (הכי נוח לעבוד עם סוטז') וכשהשמן חם מתחילים להכניס פנימה את הספינג' כך:
א. מרטיבים את שתי הידיים בקערה עם מים, או עם שמן (לי היה נוח יותר לעבוד עם שמן).
ב. מושכים מהבצק חתיכות בגודל כדור טניס (אפשר גם קטן יותר) וצובטים את החתיכה למטה כדי להפריד אותה
משאר הבצק שבקערה.
ג. מחוררים את עיגול הבצק בעזרת האגודל באמצע, ובעזרת שתי הידיים מרחיבים מעט את החור
ליצירת סופגנייה עם חור.
ד. מניחים בשמן החם, ומטגנים 2 דקות מכל צד.
ה. חוזרים על הפעולה עם יתרת הבצק.
ו. מניחים את הסופגניות בקערה רחבה עם נייר סופג, וכשכולן מוכנות טובלים אותן משני הצדדים בקערה עם סוכר לבן.
מגישים חם חם!
34 Comments
יש אפשרות לצפות בסירופ?
בטח, אחרי טיגון מיד.נשמע יאמי
יש אפשרות לשמור במקרר ללילה , ולהכין יום למחרת?
את הבלילה? כן אין בעיה
אחרי שמתפיחים לילה במקרר יש צורך בהצלחה שנייה?
אין צורך להתפיח שוב
מה החום המומלץ לטיגון ספינג'?
165 מעלות
אם נשאר בצק שעבר התפחה אפשר להקפיא?? ואם כן איך הכי מומלץ להפשיר כדי לטגן שוב ?
כן אפשר להקפיא
במה אפשר להחליף את הברנדי או רום?
וודקה או עראק
היי 🙂 אפשר ללוש ביד?
בטח!
בתור חצי בולגריה, יש לל מתכון למקיצי?
דווקא לא
וואו קרן יצא אליפות! תודה רבה על עוד מתכון מעלף!
הי האם אפשר להתפיח במקרר ללילה?
כן אפשר
היי
האם אפשר להכין בתנור במקום בטיגון?
לא יעבוד
יש מתכון לסופגניות אפויות באתר
האם אפשר להכין כולל לטגן, להקפיא ולחמם בשבת על פלטה?
יישאר בחיים?
ספינג׳ כמו כל שאר סוגי הסופגניות אוכלים טרי וחם
היי קרן!
אני יכולה לעשות את הבצק בבוקר ולטגן בצהרייםן? איפה להתפיח? ואם כן באיזה שלב?
תודה!
במקררר
מה אומרת? יש לי קצח פיצה, יהיה בסדר?
היי קרן. שאלה, האם אפשר לוותר על הברנדי/ערק/וודקה?
אחרי התפחה של לילה יש צורך בהתפחה נוספת?
הי, נשאר לי מלא בצק…האם ניתן להכין ממנו " עוגת שמרים" או כל וורסית אפייה אחרת?
זה בצק מאוד מאוד דביק שפחות מתאים למאפים אחרים, אבל אני תמיד בעד לנסות, מקסימום לא יצליח ותזרקי
סוף הדרך של מתכון. מדוייק, קליל ופשוט. והטעם. מיי גאד.
תודה על עוד הצלחה במטבח, קרן
את גורמת לי להראות טוב 😉
תודה יעל!
היי האם אפשר לטגן בסיר טיגון או שעדיף שלא?
למה לא