אפייה ביתית הוא תחום שהולך וגדל ומתרחב, ועם הזמן יותר ויותר אנשים מעזים לאפות בבית,
וכך,המון סוגי מאפים שפעם היינו קונים רק בחוץ ולא חולמים בכלל שנכין אותם אי פעם, מככבים במטבחים של כולנו.
כך עם פרעצלים, נדמה שהפרעצל שלא היה כל כך נפוץ בארץ, בשנים האחרונות נהיה אופנתי, תפס תאוצה,
נכנס לפנטיאון המאפים הנמכרים היום בכל קונדיטוריה, ואפילו יש מקום אחד מדהים שמתמחה רק בפרצעלים
של ערן שרויטמן שמוכר את הפרעצלים היפים ביקום.
והיום המון אנשים מכינים פרעצלים בבית, ואין סיבה שלא.
כבר המון זמן שאני מתכננת להעלות את המתכון לפרעצלים המושלמים האלו לבלוג.
אני מכינה אותם הרבה אצלי בסדנאות ואני הכי אוהבת לראות כמה מפתיע וכמה אושר ושמחה יש לאלו שמכינים אותם,
כי זה נראה ממש מסובך, וזה ממש פשוט. ואנשים עפים על עצמם ברגע שהם מצליחים לעשות את הצורה של הפרעצל לבד,
וזו אחת הסיבות שאני אוהבת שמכינים אותם אצלי, כי מי שמצליח לו בסדנה, ימשיך לאפות גם בבית.
לא רק הצורה של הפרעצל קלה להכנה, גם הבצק עצמו, מדובר בבצק שמרים הכי פשוט ובסיסי ,
ללא שמן וללא ביצים, שאינו דורש זמן התפחה
(כך אנו מקבלים תוצאה של מאפה דחוס בדיוק כמו שפרעצל צריך להיות)
מכינים את הבצק, נותנים לו לנוח 10 דק' ומיד מכינים ממנו בייגלס.
בבצק אפשר לשלב מגוון סוגים של תוספות, אני אוהבת לשלב בבצק שום כתוש,
זה מפיץ ריח שום עדין בכל הבית והטעם מאוד עדין ולא משתלט.
גם גבינות הולכות מצויין בבצק, כמו קשקבל או פקורינו, פרמז'ן או כל גבינה קשה אחרת שאתם אוהבים.
אמנם הפרעצל דורש בישול מוקדם בסיר, ואז אפייה בתנור, אבל תאמינו לי שהוא שווה את זה לגמרי.
יש לו קרום מתפצח, ומרקם רך בפנים והכי כייף לפרוס אותו לשניים ולמרוח חמאה, או גבינת שמנת.
אני ממליצה לקרוא את כל שלבי המתכון לפני שאתם מתחילים לעבוד, כדי להבין את כל התהליך.
פרעצלס שום/ 14 פרעצלים
מצרכים למתכון:
לבצק:
קילו קמח לחם או קמח לבן
2 כפות שמרים יבשים
3 כפות (35 גר') סוכר לבן
כף גדושה (20 גר') מלח דק
2.5 כוסות (600 מ״ל) מי ברז
4 שיני שום כתושות
לבישול:
סיר רחב מלא במים עד גובה 3/4
4 כפות (80 גר') סילאן
2 כפות (20 גר') אבקת סודה לשתיה
לעיטור:
פרג שלם, מלח גס.
אופן ההכנה:
בקערת המיקסר עם וו לישה מערבלים במהירות נמוכה קמח ושמרים, מוסיפים סוכר, שום כתוש ומלח.
מוסיפים מים, אבל לא את כל הכמות בבת אחת, תתחילו מכוס וחצי, תנו למיקסר לעבוד דקה שתיים
ותמשיכו עם עוד 1/2 כוס, ושוב תנו למיקסר לעבוד עוד 2 דקות ובמידת הצורך תוסיפו עוד מים, לאט ובטפטופים קטנים.
ייתכן ולא תצטרכו את כל כמות המים, ואתם אמורים לקבל תוצאה של בצק רך אחיד וגמיש שנפרד לחלוטין מהקערה.
המשיכו ללוש את הבצק עוד כ 6-7 דקות, הפסיקו את פעולת המיקסר ותנו לבצק לנוח בקערה מכוסה במגבת כ 10 דק'.
הרתיחו מים בסיר רחב, ועד שהמים רותחים חלקו את הבצק לכדורים במשקל 115 גר' כל אחד.
סהכ אמורים להתקבל 13-15 כדורים, את הכדורים הניחו על מגש, ושוב כסו אותם במגבת.
כל מגע של הבצק עם האויר יגרום לו להתייבש ויהיה לכם קשה לעבוד איתו.
רדדו כל כדור בצק לרצועה ארוכה, אני אוהבת לרדד לרצועות שהאמצע שלהן קצת יותר שמנמן מהצדדים.
צילמתי לכם את השלבים של הכנת הפרעצל ואני מקוה שזה ברור :
כשכל הפרעצלים מוכנים, זה הזמן להוסיף לסיר המים הרותחים (ודאו שהם רותחים) סילאן ואבקת סודה לשתיה,
ושוב להרתיח.
(טיפ קטן :ככל שהמים ירתחו יותר זמן עם הסילאן, הוא יהפוך לקרמלי, ויצבע לכם את הבצק בצבע משגע)
מחממים תנור ל 200 מעלות ומרפדים תבנית תנור גדולה בנייר אפייה.
מניחים פרעצל אחד בתוך הסיר, בהתחלה הוא שוקע, ואחרי כמה שניות הוא יצוף למעלה (כמו ניוקי)
מבשלים אותו כ 20 שניות מצד אחד, ובעזרת כף (הכי טוב להתשמש בכף גדולה מחוררת)
הופכים ומבשלים עוד 20 שניות בצדו השני.
הופכים בחזרה, ומוציאים את הפרעצל ישירות מהסיר לתבנית אפייה, מפזרים מלח גס ופרג,
וממשיכים כך עם כל הפרצלים. אפשר לבשל בסיר יותר מפרעצל אחד בכל פעם, כמה שיש לכם מקום.
כשהתבנית מלאה, מכניסים לתנור ואופים כ 20-25 דק', אני אופה בתכנית תנור רגילה בשליש תנור עליון,
כך הפרעצלים מקבלים מכת חום מלמעלה וזה עושה אותם כהים וקריספיים.
מגישים עם גבינת שמנת, או רק עם חמאה וזוללים.
הערות שלי למתכון:
**קמח לבן אפשר להמיר בקמח מלא או קמח כוסמין מלא, מומלץ לא יותר מחצי כמות אחרת יצאו דחוסים מדי.
**את הסילאן במים אפשר להמיר בדבש
**לא אוהבים פרג? אפשר להסתפק במלח גס או לפזר שומשום מעל
**הפרעצלים במיטבם ביום בו אופים אותם, אבל אפשר לעטוף היטב ולהקפיא כדי לשמור עליהם טריים.
מוציאים להפשרה כשעה לפני שאוכלים ומחממים בתנור.
75 Comments
היי קרן, נראה מעולה!
אני רוצה להכין אותם עם קמח כוסמין, אפשרי?
תודה רבה ! בדיוק הוספתי הערות למטה במתכון להמרה לקמחים מלאים. אין בעיה להמיר, פחות אוהבת להמיר 100% אני תמיד ממליצה להמיר ב 50% אחרת ייצאו ממש כבדים ודחוסים.
מעולה, תודה 🙂
האם יש שינוי בכמות המים אם עושים 50% כוסמין?
בדרכ בהמרה לקמחים מלאים הבצק יהיה זקוק לעוד מים, תתחילי מ 3-4 כפות ותראי איך הוא מגיב
אין שמן במתכון…לא צריך?
אין שמן
היי קרן, כמו תמיד, וווואאאאאוווווו…….
מצטרפת לשאלה של עינת מהתגובה הראשונה.
תודה רבה, ושנה אזרחית טובה
תודה סיסי
הוספתי הערה במתכון בסוף הפוסט לגבי המרה לקמחים מלאים, וגם עניתי כבר לעינת בתגובה את יכולה לראות למעלה
אפייה בטורבו?
לעולם לא, וזה מצויין גם במתכון 🙂
המראה יצא מושלם, אך אין קריספיות. מה הסיבה?
אולי לא אפית בחום מספיק גבוה
נראה סוף הדרך
חייב לנסות.
האם ניתן להמיר את השמרים למחמצת?
הי ליאור תודה
אני מניחה שכן אבל אין לי מספיק נסיון עם מחמצת כך שלא יודעת איך להנחות אותך.
תודה
קרן
היי קרן,
המתכונים שלך מדהימים! תודה!!
יש לי שלוש שאלות:
1. האם כדאי להקפיא שעה לפני ששמים את הבצק במים הרותחים כדי שלא יאבדו צורה?
2. את הגבינת פיקורינו אני פשוט שמה מגוררת בתוך הבצק?
3. מה יהיה האפקט של החלפה בקמח כוסמין מלא?
תודה!!
תודה ליעד משמח תמיד לשמוע
1. לא חושבת שיש צורך ובכל אופן מעולם לא עשיתי את זה וכל תורה יוצאת אחלה
2.גבינת פקורינו ישירות לתוך הבצק זה נותן לו ארומה מהממת, תוסיפי אותו אחרי מחצית מכמות המים כי הוא יוסיף שומן לבצק ולא תזדקקי לכל כמות הנוזלים
3.טעם וצבע שונים, ואם לא תוסיפי מספיק נוזלים הוא גם יהיה דחוס יותר, ממליצה להמיר 50% כהתחלה
בהצלחה
הי, כמה זמן מנוחה? התפחה?
כפי שכתוב במתכון, הבצק צריך לנוח 10 דקות בקערה מכוסה במגבת לא יותר.
הי, עשיתי כבר כמה פעמים הטעם מהמם…בכמה מהפעמים הבצק ממש יצא לא נעים, יבש, כמו שרשמת והיה קשה מאוד לעבוד איתו, גם לא היה לו מרקם ומראה חלק כמו בתמונות אלא מחוספס ויבש…
האם הסיבה היא רק זמן מעבר ל10 דקות התפחה? האם עדיף אולי לא להמתין בכלל אפילו לא את ה10 דקות ולעשות מיידית בתום הלישה? לא השארתי אותו חשוף לאויר…לאחר הלישה היה עם מגבת, ומיד שעשיתי כדורים היה עם מגבת עליו, לא חשוף לאויר…היה לי מאוד קשה לעבוד איתו ולעשות את הצורה וכן "לסגור" את הצורה כי הצופציקים מרוב שהם יבשים לא נדבקים…
תודה רבה
לדעתי חסרים לך מים בבצק
היי קרן 🙂
יש אפשרות להכין מהכדורים את ה פרעצל יום קודם, להקפיא ואז להמשיך את האפיה יום למחרת?
או בכלל לתת לבצק לעמוד לילה במקרר ולהמשיך בבוקר?
אני רוצה שהם ישארו טריים כמה שיותר אבל כן רוצה להכין מראש…
תודה
עדיף להכין את הבצק מראש
תודה על ע ד מתכון מושלם
ראיתי בסרטון שאת עושה חתך בצד לפני הכניסה לתנור למה זה משמש?
מייצר מן צורת פה חמודה כזו אבל ממש לא חובה
מהמם.
ואני מתה לנסות….
יודעת דאת מטיילת בהודו ובטח עובדת על טיים זון אחר לגמרי אבל בכל זאת שאלה חשובה ולא הכי דחופה (כי פורים זה עוד חודש וחצי) אבל, האם ישרוד אפיה ביום חמישי, שמירה במיכל אטום וחלוקה במשלוח מנות בשישי?
הי נטע, אין בעיה להכין יום קודם, רק לעטוף ממש היטב שלא ייכנס אויר ושתישמר הטריות ברגע שהפרעצלס מתקררים.
דש מהודו
תודה!!! ❤
יצאו מהממים. תודה על המתכונים הנפלאים
תודה לך נטע
שלום קרן!
אוהבת את המתכונים ונהנית מהאתר הנעים!
רציתי לשאול אם אפשר ללוש ידנית?
תודה
תודה רבה לילך, שמחה מאוד לשמוע
אין בעיה ללוש ידנית, רק להקפיד ללוש רצוף לפחות 10 דקות עד שהבצק אחיד וגמיש.
בהצלחה
אפשר להמיר את הסילאן במייל?
אפשר להמיר סילאן בדבש או סוכר, לא הבנתי מה זה מייל
היי קרן היקרה ❤️
ראשית לומר לך תודה על ההשקעה והשיתוף של המתכונים המהממים כי כל דבר תמיד יוצא לי מושלם. שנית, רציתי לשאול אם אפשר להכין אותם עם קמח שמרים?
ברור!
היי קרן, לא מתפיחים בשום שלב של ההכנה?
לא
עובדים לפי במתכון
הי קרן
אני בחיים לא אופה אבל בהמלצת חברה ניסיתי את המתכון ויצא ממש טעים!!!
רציתי לדעת אם אפשר להקפיא חצי מהכמות (כשזה עדיין כדורים) ולהשתמש בעתיד?
תודה רבה
את אלופה❤
אין בעיה לחלק לכדורים ולהקפיא
השתמשתי במתכון הזה בדיוק להגנת בייגל אמריקאי. הכל א תו דבר. מחלקים את הבצק לכדורים של 140 גרם מעבדים קצת כל כדור ועושים חור באמצע. יצא בייגל פצצה!!!
תודה לירן
היי קרן,
אפשרי להוריד את השום מהמתכון?
בוודאי
היי
מדהימה , תודה על מתכונים מצויינים.
רציתי לשלוח תמונה, אך לא ניתן
האם התחתית אמורה להיות רכה?
הכנתי בדיוק כמו המתכון אך לדעתי מבפנים זה כמו לחמניה ופחות מרקם של פרעצל …
לא יודעת מה עשיתי לא בסדר
יכול להיות שזה קשור לצורה ?
כמו כן הכנתי אותם כעגולים שטוחים עם חור (קצת גדול יותר מעןגיית עבאדי )
האם זה משפיע על זמן האפייה?
תודה מראש
לא ככ הבנתי מה עשית… התחתית אמורה להיות קריספית כמו החלק העליון אם זה לא קרה אולי משהו בחום התנור שלך לא מכוון
הי…. ללא השום זה ממש מפחית מטעמם? כי עושה לילדים….
או שזה סבבה ? תודה
לא חייבים שום, זה מאוד עדים אבל ממילא
היי קרן, תודה על המתכון, הנכדה שלי צליאקית, האם אפשר להכין עם קמח ללא גלוטן? אם כן אולי את יודעת באיזה קמח לבחור
אפשר בטוח, מולינו או תמי בטוח טובים
שידרגת לנו את ארוחות בוקר שבת שאין לתאר!! 🙂 התחלנו בבגטים המושלמים, והבוקר הצטרפו לרפרטואר הפרעצלים הנפלאים האלו. תודה על מתכונים מדויקים והוראות שמזהירות מפני כל התקלות האפשריות… תענוג של ממש ❤️
הכי שמחה לשדרג
ועוד שאלה בענייני שידרוגים 🙂
אם מוסיפים גבינה מגוררת, כמה את ממליצה להוסיף לכמות הבצק שבמתכון?
כוס זה אחלה, אבל לשים לב שזה קורה אחרי מחצי מכמות הנוזל כי זה יוסיף לחות לבצק וחבל שאחכ יהיו יותר מדי נוזלים
תודה על התגובה המהירה 🙂 ינוסה בהקדם
הכנתי עכשיו, זה טעים בקטע אחר! תודה!
לגמרי מסכימה:-)
מושלם!!
אפשרי להכין גם בלחמניות ארוכות? אם כן, אז אותו יחסים במתכון?
תודה רבה
הכל אותו דבר
האם אפשר לוותר על השום?
בוודאי
היי קרן!!
יכול להיות שאין בו בכלל שמן?
נכון
היי קרן
האם הכוונה בתנור לתכנית של חום עליון תחתון?
כן
שלום קרן, אם בתנור שלי נכנסת רק חצי מהכמות, באיזה שלב כדאי להשאיר את הפרצעלים הנותרים עד שייכנסו לתנור בנגל'ה השנייה? ככדורים? מעוצבים במקרר? מבושלים?
כדורים במקרר או אפילו מעוצבים
יצא מעולה. דרישת המשפחה – כל שבוע לשבת בבוקר. תודה רבה רבה. שאלה קטנה – התחתית נשרפת לי בגלל הנוזל של הסילאן. יש קסם אחר? אולי נייר סופג – שלא ידבק אליו הבצק♀️
מוזר שהיא נשרפת
בתנור?
איך אפשר נייר סופג בתנור? לא הבנתי
היי קרן נראה משגע!
אפשר לחכות עם הפרצל כמה שעות אחרי הבישול עד האפייה? אם כן היכן לשמור? על השיש? מקרר?
לא אפשרי
קרן, מלכה, מתכון מושלם. תודה!
אמנם לא יצאו לי יפים כמו שלך קרן
אבל הטעם והמרקם פשוט שלמות !
מושלם מושלם מושלם
שמחה לשמוע