טבעונילחמים ומאפים

פרעצלס שום מושלמים

ינואר 1, 2019 70 Comments

אפייה ביתית הוא תחום שהולך וגדל ומתרחב, ועם הזמן יותר ויותר אנשים מעזים לאפות בבית,

וכך,המון סוגי מאפים שפעם היינו קונים רק בחוץ ולא חולמים בכלל שנכין אותם אי פעם, מככבים במטבחים של כולנו.

כך עם פרעצלים, נדמה שהפרעצל שלא היה כל כך נפוץ בארץ, בשנים האחרונות  נהיה אופנתי, תפס תאוצה,

נכנס לפנטיאון המאפים הנמכרים היום בכל קונדיטוריה, ואפילו יש מקום אחד מדהים שמתמחה רק בפרצעלים

של ערן שרויטמן שמוכר את הפרעצלים היפים ביקום.

והיום המון אנשים מכינים פרעצלים בבית, ואין סיבה שלא.

כבר המון זמן שאני מתכננת להעלות את המתכון לפרעצלים המושלמים האלו לבלוג.

אני מכינה אותם הרבה אצלי בסדנאות ואני הכי אוהבת לראות כמה מפתיע וכמה אושר ושמחה יש לאלו שמכינים אותם,

כי זה נראה ממש מסובך, וזה ממש פשוט. ואנשים עפים על עצמם ברגע שהם מצליחים לעשות את הצורה של הפרעצל לבד,

וזו אחת הסיבות שאני אוהבת שמכינים אותם אצלי, כי מי שמצליח לו בסדנה, ימשיך לאפות גם בבית.

לא רק הצורה של הפרעצל קלה להכנה, גם הבצק עצמו, מדובר בבצק שמרים הכי פשוט ובסיסי ,

ללא שמן וללא ביצים, שאינו  דורש זמן התפחה

(כך אנו מקבלים תוצאה של מאפה דחוס בדיוק כמו שפרעצל צריך להיות)

מכינים את הבצק, נותנים לו לנוח 10 דק' ומיד מכינים ממנו בייגלס.

בבצק  אפשר לשלב מגוון סוגים של תוספות, אני אוהבת לשלב בבצק שום כתוש,

זה מפיץ ריח שום עדין בכל הבית והטעם מאוד עדין ולא משתלט.

גם גבינות הולכות מצויין בבצק, כמו קשקבל או פקורינו, פרמז'ן או כל גבינה קשה אחרת שאתם אוהבים.

אמנם הפרעצל דורש בישול מוקדם בסיר, ואז אפייה בתנור, אבל תאמינו לי שהוא שווה את זה לגמרי.

יש לו קרום מתפצח, ומרקם רך בפנים והכי כייף לפרוס אותו לשניים ולמרוח חמאה, או גבינת שמנת.

אני ממליצה לקרוא את כל שלבי המתכון לפני שאתם מתחילים לעבוד, כדי להבין את כל התהליך.

 

פרעצלס שום/ 14 פרעצלים

מצרכים למתכון:

לבצק:

קילו קמח לחם או קמח לבן

2 כפות שמרים יבשים

3 כפות (35 גר') סוכר לבן

כף גדושה (20 גר') מלח דק

2.5 כוסות (600 מ״ל) מי ברז

4 שיני שום כתושות

לבישול:

סיר רחב מלא במים עד גובה 3/4

4 כפות (80 גר') סילאן

2 כפות (20 גר') אבקת סודה לשתיה

לעיטור:

פרג שלם, מלח גס.

אופן ההכנה:

בקערת המיקסר עם וו לישה מערבלים במהירות נמוכה קמח ושמרים, מוסיפים סוכר, שום כתוש ומלח.

מוסיפים מים, אבל לא את כל הכמות בבת אחת, תתחילו מכוס וחצי, תנו למיקסר לעבוד דקה שתיים

ותמשיכו עם עוד 1/2 כוס, ושוב תנו למיקסר לעבוד עוד 2 דקות ובמידת הצורך תוסיפו עוד מים, לאט ובטפטופים קטנים.

ייתכן ולא תצטרכו את כל כמות המים, ואתם אמורים לקבל תוצאה של בצק רך אחיד וגמיש שנפרד לחלוטין מהקערה.

המשיכו ללוש את הבצק עוד כ 6-7 דקות, הפסיקו את פעולת המיקסר ותנו לבצק לנוח בקערה מכוסה במגבת כ 10 דק'.

הרתיחו מים בסיר רחב, ועד שהמים רותחים חלקו את הבצק לכדורים במשקל 115 גר' כל אחד.

סהכ אמורים להתקבל 13-15 כדורים, את הכדורים הניחו על מגש, ושוב כסו אותם במגבת.

כל מגע של הבצק עם האויר יגרום לו להתייבש ויהיה לכם קשה לעבוד איתו.

רדדו כל כדור בצק לרצועה ארוכה, אני אוהבת לרדד לרצועות שהאמצע שלהן קצת יותר שמנמן מהצדדים.

צילמתי לכם את השלבים של הכנת הפרעצל ואני מקוה שזה ברור :

כשכל הפרעצלים מוכנים, זה הזמן להוסיף לסיר המים הרותחים (ודאו שהם רותחים) סילאן ואבקת סודה לשתיה,

ושוב להרתיח.

(טיפ קטן :ככל שהמים ירתחו יותר זמן עם הסילאן, הוא יהפוך לקרמלי, ויצבע לכם את הבצק בצבע משגע)

מחממים תנור ל 200 מעלות ומרפדים תבנית תנור גדולה בנייר אפייה.

מניחים פרעצל אחד בתוך הסיר, בהתחלה הוא שוקע, ואחרי כמה שניות הוא יצוף למעלה (כמו ניוקי)

מבשלים אותו כ 20 שניות מצד אחד, ובעזרת כף (הכי טוב להתשמש בכף גדולה מחוררת)

הופכים ומבשלים עוד 20 שניות בצדו השני.

הופכים בחזרה, ומוציאים את הפרעצל ישירות מהסיר לתבנית אפייה, מפזרים מלח גס ופרג,

וממשיכים כך עם כל הפרצלים. אפשר לבשל בסיר יותר מפרעצל אחד בכל פעם, כמה שיש לכם מקום.

כשהתבנית מלאה, מכניסים לתנור ואופים כ 20-25 דק', אני אופה בתכנית תנור רגילה בשליש תנור עליון,

כך הפרעצלים מקבלים מכת חום מלמעלה וזה עושה אותם כהים וקריספיים.

מגישים עם גבינת שמנת, או רק עם חמאה וזוללים.

הערות שלי למתכון:

**קמח לבן אפשר להמיר בקמח מלא או קמח כוסמין מלא, מומלץ לא יותר מחצי כמות אחרת יצאו דחוסים מדי.

**את הסילאן במים אפשר להמיר בדבש

**לא אוהבים פרג? אפשר להסתפק במלח גס או לפזר שומשום מעל

**הפרעצלים במיטבם ביום בו אופים אותם, אבל אפשר לעטוף היטב ולהקפיא כדי לשמור עליהם טריים.

מוציאים להפשרה כשעה לפני שאוכלים ומחממים בתנור.

 

Print Friendly, PDF & Email

70 Comments

עינת ינואר 2, 2019 at 9:07 am

היי קרן, נראה מעולה!
אני רוצה להכין אותם עם קמח כוסמין, אפשרי?

Reply
קרן אגם ינואר 2, 2019 at 9:27 am

תודה רבה ! בדיוק הוספתי הערות למטה במתכון להמרה לקמחים מלאים. אין בעיה להמיר, פחות אוהבת להמיר 100% אני תמיד ממליצה להמיר ב 50% אחרת ייצאו ממש כבדים ודחוסים.

Reply
עינת ינואר 2, 2019 at 8:26 pm

מעולה, תודה 🙂

Reply
יעל ינואר 17, 2019 at 11:25 am

האם יש שינוי בכמות המים אם עושים 50% כוסמין?

Reply
קרן אגם ינואר 17, 2019 at 11:37 am

בדרכ בהמרה לקמחים מלאים הבצק יהיה זקוק לעוד מים, תתחילי מ 3-4 כפות ותראי איך הוא מגיב

Reply
מיכל ספטמבר 28, 2023 at 8:00 am

אין שמן במתכון…לא צריך?

קרן אגם ספטמבר 28, 2023 at 8:20 am

אין שמן

Sissi ינואר 2, 2019 at 9:25 am

היי קרן, כמו תמיד, וווואאאאאוווווו…….
מצטרפת לשאלה של עינת מהתגובה הראשונה.
תודה רבה, ושנה אזרחית טובה

Reply
קרן אגם ינואר 2, 2019 at 9:52 am

תודה סיסי
הוספתי הערה במתכון בסוף הפוסט לגבי המרה לקמחים מלאים, וגם עניתי כבר לעינת בתגובה את יכולה לראות למעלה

Reply
יעל ינואר 2, 2019 at 10:43 am

אפייה בטורבו?

Reply
קרן אגם ינואר 2, 2019 at 10:49 am

לעולם לא, וזה מצויין גם במתכון 🙂

Reply
סיגלית יולי 8, 2022 at 6:40 pm

המראה יצא מושלם, אך אין קריספיות. מה הסיבה?

Reply
קרן אגם יולי 9, 2022 at 12:04 pm

אולי לא אפית בחום מספיק גבוה

Reply
Lior ינואר 3, 2019 at 1:42 pm

נראה סוף הדרך
חייב לנסות.
האם ניתן להמיר את השמרים למחמצת?

Reply
קרן אגם ינואר 3, 2019 at 1:55 pm

הי ליאור תודה
אני מניחה שכן אבל אין לי מספיק נסיון עם מחמצת כך שלא יודעת איך להנחות אותך.

Reply
Liir ינואר 3, 2019 at 2:32 pm

תודה
קרן

Reply
ליעד פברואר 29, 2020 at 9:32 am

היי קרן,
המתכונים שלך מדהימים! תודה!!
יש לי שלוש שאלות:
1. האם כדאי להקפיא שעה לפני ששמים את הבצק במים הרותחים כדי שלא יאבדו צורה?
2. את הגבינת פיקורינו אני פשוט שמה מגוררת בתוך הבצק?
3. מה יהיה האפקט של החלפה בקמח כוסמין מלא?
תודה!!

Reply
קרן אגם פברואר 29, 2020 at 9:41 am

תודה ליעד משמח תמיד לשמוע
1. לא חושבת שיש צורך ובכל אופן מעולם לא עשיתי את זה וכל תורה יוצאת אחלה
2.גבינת פקורינו ישירות לתוך הבצק זה נותן לו ארומה מהממת, תוסיפי אותו אחרי מחצית מכמות המים כי הוא יוסיף שומן לבצק ולא תזדקקי לכל כמות הנוזלים
3.טעם וצבע שונים, ואם לא תוסיפי מספיק נוזלים הוא גם יהיה דחוס יותר, ממליצה להמיר 50% כהתחלה
בהצלחה

Reply
סיון ינואר 4, 2019 at 9:19 am

הי, כמה זמן מנוחה? התפחה?

Reply
קרן אגם ינואר 4, 2019 at 9:42 am

כפי שכתוב במתכון, הבצק צריך לנוח 10 דקות בקערה מכוסה במגבת לא יותר.

Reply
לי אפריל 30, 2021 at 4:46 pm

הי, עשיתי כבר כמה פעמים הטעם מהמם…בכמה מהפעמים הבצק ממש יצא לא נעים, יבש, כמו שרשמת והיה קשה מאוד לעבוד איתו, גם לא היה לו מרקם ומראה חלק כמו בתמונות אלא מחוספס ויבש…
האם הסיבה היא רק זמן מעבר ל10 דקות התפחה? האם עדיף אולי לא להמתין בכלל אפילו לא את ה10 דקות ולעשות מיידית בתום הלישה? לא השארתי אותו חשוף לאויר…לאחר הלישה היה עם מגבת, ומיד שעשיתי כדורים היה עם מגבת עליו, לא חשוף לאויר…היה לי מאוד קשה לעבוד איתו ולעשות את הצורה וכן "לסגור" את הצורה כי הצופציקים מרוב שהם יבשים לא נדבקים…
תודה רבה

Reply
קרן אגם מאי 1, 2021 at 12:01 pm

לדעתי חסרים לך מים בבצק

Reply
אלה-לי יולי 23, 2021 at 11:20 pm

היי קרן 🙂
יש אפשרות להכין מהכדורים את ה פרעצל יום קודם, להקפיא ואז להמשיך את האפיה יום למחרת?
או בכלל לתת לבצק לעמוד לילה במקרר ולהמשיך בבוקר?
אני רוצה שהם ישארו טריים כמה שיותר אבל כן רוצה להכין מראש…
תודה

Reply
קרן אגם יולי 24, 2021 at 8:03 am

עדיף להכין את הבצק מראש

Reply
נטע פברואר 4, 2019 at 10:58 am

מהמם.
ואני מתה לנסות….
יודעת דאת מטיילת בהודו ובטח עובדת על טיים זון אחר לגמרי אבל בכל זאת שאלה חשובה ולא הכי דחופה (כי פורים זה עוד חודש וחצי) אבל, האם ישרוד אפיה ביום חמישי, שמירה במיכל אטום וחלוקה במשלוח מנות בשישי?

Reply
קרן אגם פברואר 4, 2019 at 11:48 am

הי נטע, אין בעיה להכין יום קודם, רק לעטוף ממש היטב שלא ייכנס אויר ושתישמר הטריות ברגע שהפרעצלס מתקררים.
דש מהודו

Reply
נטע מרץ 8, 2019 at 11:18 am

תודה!!! ❤

Reply
נטע מרץ 25, 2019 at 8:42 am

יצאו מהממים. תודה על המתכונים הנפלאים

Reply
קרן אגם מרץ 27, 2019 at 9:01 am

תודה לך נטע

Reply
לילך יולי 1, 2019 at 11:47 am

שלום קרן!
אוהבת את המתכונים ונהנית מהאתר הנעים!
רציתי לשאול אם אפשר ללוש ידנית?
תודה

Reply
קרן אגם יולי 1, 2019 at 11:52 am

תודה רבה לילך, שמחה מאוד לשמוע
אין בעיה ללוש ידנית, רק להקפיד ללוש רצוף לפחות 10 דקות עד שהבצק אחיד וגמיש.
בהצלחה

Reply
שרה אוגוסט 12, 2019 at 6:35 pm

אפשר להמיר את הסילאן במייל?

Reply
קרן אגם אוגוסט 12, 2019 at 8:10 pm

אפשר להמיר סילאן בדבש או סוכר, לא הבנתי מה זה מייל

Reply
נעמה אפריל 21, 2020 at 4:01 pm

היי קרן היקרה ❤️
ראשית לומר לך תודה על ההשקעה והשיתוף של המתכונים המהממים כי כל דבר תמיד יוצא לי מושלם. שנית, רציתי לשאול אם אפשר להכין אותם עם קמח שמרים?

Reply
קרן אגם אפריל 21, 2020 at 4:48 pm

ברור!

Reply
עמית אפריל 28, 2021 at 6:17 pm

היי קרן, לא מתפיחים בשום שלב של ההכנה?

Reply
קרן אגם מאי 1, 2021 at 11:58 am

לא
עובדים לפי במתכון

Reply
שרון אפריל 26, 2020 at 7:52 pm

הי קרן
אני בחיים לא אופה אבל בהמלצת חברה ניסיתי את המתכון ויצא ממש טעים!!!
רציתי לדעת אם אפשר להקפיא חצי מהכמות (כשזה עדיין כדורים) ולהשתמש בעתיד?
תודה רבה
את אלופה❤

Reply
קרן אגם אפריל 26, 2020 at 8:18 pm

אין בעיה לחלק לכדורים ולהקפיא

Reply
לירן מאי 28, 2020 at 12:08 pm

השתמשתי במתכון הזה בדיוק להגנת בייגל אמריקאי. הכל א תו דבר. מחלקים את הבצק לכדורים של 140 גרם מעבדים קצת כל כדור ועושים חור באמצע. יצא בייגל פצצה!!!

Reply
קרן אגם מאי 28, 2020 at 12:31 pm

תודה לירן

Reply
איליי שלי יולי 6, 2020 at 10:50 pm

היי קרן,
אפשרי להוריד את השום מהמתכון?

Reply
קרן אגם יולי 7, 2020 at 10:19 am

בוודאי

Reply
Millen אוגוסט 18, 2020 at 6:12 pm

היי
מדהימה , תודה על מתכונים מצויינים.
רציתי לשלוח תמונה, אך לא ניתן
האם התחתית אמורה להיות רכה?
הכנתי בדיוק כמו המתכון אך לדעתי מבפנים זה כמו לחמניה ופחות מרקם של פרעצל …
לא יודעת מה עשיתי לא בסדר
יכול להיות שזה קשור לצורה ?
כמו כן הכנתי אותם כעגולים שטוחים עם חור (קצת גדול יותר מעןגיית עבאדי )
האם זה משפיע על זמן האפייה?
תודה מראש

Reply
קרן אגם אוגוסט 18, 2020 at 6:53 pm

לא ככ הבנתי מה עשית… התחתית אמורה להיות קריספית כמו החלק העליון אם זה לא קרה אולי משהו בחום התנור שלך לא מכוון

Reply
לי שקד אפריל 20, 2021 at 12:07 pm

הי…. ללא השום זה ממש מפחית מטעמם? כי עושה לילדים….
או שזה סבבה ? תודה

Reply
קרן אגם אפריל 20, 2021 at 12:58 pm

לא חייבים שום, זה מאוד עדים אבל ממילא

Reply
Ruth דצמבר 5, 2020 at 11:11 am

היי קרן, תודה על המתכון, הנכדה שלי צליאקית, האם אפשר להכין עם קמח ללא גלוטן? אם כן אולי את יודעת באיזה קמח לבחור

Reply
קרן אגם דצמבר 5, 2020 at 12:54 pm

אפשר בטוח, מולינו או תמי בטוח טובים

Reply
נעמה ינואר 9, 2021 at 1:58 pm

שידרגת לנו את ארוחות בוקר שבת שאין לתאר!! 🙂 התחלנו בבגטים המושלמים, והבוקר הצטרפו לרפרטואר הפרעצלים הנפלאים האלו. תודה על מתכונים מדויקים והוראות שמזהירות מפני כל התקלות האפשריות… תענוג של ממש ❤️

Reply
קרן אגם ינואר 9, 2021 at 6:01 pm

הכי שמחה לשדרג

Reply
נעמה ינואר 10, 2021 at 8:47 am

ועוד שאלה בענייני שידרוגים 🙂
אם מוסיפים גבינה מגוררת, כמה את ממליצה להוסיף לכמות הבצק שבמתכון?

Reply
קרן אגם ינואר 10, 2021 at 1:58 pm

כוס זה אחלה, אבל לשים לב שזה קורה אחרי מחצי מכמות הנוזל כי זה יוסיף לחות לבצק וחבל שאחכ יהיו יותר מדי נוזלים

Reply
נעמה ינואר 10, 2021 at 7:03 pm

תודה על התגובה המהירה 🙂 ינוסה בהקדם

דניאל אפריל 12, 2021 at 9:56 pm

הכנתי עכשיו, זה טעים בקטע אחר! תודה!

Reply
קרן אגם אפריל 12, 2021 at 11:25 pm

לגמרי מסכימה:-)

Reply
לי אפריל 21, 2021 at 11:14 pm

מושלם!!
אפשרי להכין גם בלחמניות ארוכות? אם כן, אז אותו יחסים במתכון?
תודה רבה

Reply
קרן אגם אפריל 22, 2021 at 3:11 pm

הכל אותו דבר

Reply
שלומית בר תור אפריל 29, 2022 at 9:40 am

האם אפשר לוותר על השום?

Reply
קרן אגם אפריל 29, 2022 at 5:06 pm

בוודאי

Reply
דרי אוריה אוגוסט 29, 2023 at 9:26 am

היי קרן!!
יכול להיות שאין בו בכלל שמן?

Reply
קרן אגם אוגוסט 31, 2023 at 9:55 am

נכון

Reply
עמיאל אוקטובר 18, 2023 at 12:54 pm

היי קרן
האם הכוונה בתנור לתכנית של חום עליון תחתון?

Reply
קרן אגם אוקטובר 18, 2023 at 1:59 pm

כן

Reply
ענבל אוקטובר 20, 2023 at 9:56 am

שלום קרן, אם בתנור שלי נכנסת רק חצי מהכמות, באיזה שלב כדאי להשאיר את הפרצעלים הנותרים עד שייכנסו לתנור בנגל'ה השנייה? ככדורים? מעוצבים במקרר? מבושלים?

Reply
קרן אגם אוקטובר 22, 2023 at 5:35 pm

כדורים במקרר או אפילו מעוצבים

Reply
גלית דצמבר 10, 2023 at 7:12 pm

יצא מעולה. דרישת המשפחה – כל שבוע לשבת בבוקר. תודה רבה רבה. שאלה קטנה – התחתית נשרפת לי בגלל הנוזל של הסילאן. יש קסם אחר? אולי נייר סופג – שלא ידבק אליו הבצק‍♀️

Reply
קרן אגם דצמבר 11, 2023 at 7:33 pm

מוזר שהיא נשרפת
בתנור?
איך אפשר נייר סופג בתנור? לא הבנתי

Reply
מור ינואר 1, 2024 at 1:45 pm

היי קרן נראה משגע!
אפשר לחכות עם הפרצל כמה שעות אחרי הבישול עד האפייה? אם כן היכן לשמור? על השיש? מקרר?

Reply
קרן אגם ינואר 1, 2024 at 3:14 pm

לא אפשרי

Reply

Leave a Comment