טבעונילחמים ומאפים

פרעצלס שום מושלמים

ינואר 1, 2019 19 Comments

אפייה ביתית הוא תחום שהולך וגדל ומתרחב, ועם הזמן יותר ויותר אנשים מעזים לאפות בבית,

וכך,המון סוגי מאפים שפעם היינו קונים רק בחוץ ולא חולמים בכלל שנכין אותם אי פעם, מככבים במטבחים של כולנו.

כך עם פרעצלים, נדמה שהפרעצל שלא היה כל כך נפוץ בארץ, בשנים האחרונות  נהיה אופנתי, תפס תאוצה,

נכנס לפנטיאון המאפים הנמכרים היום בכל קונדיטוריה, ואפילו יש מקום אחד מדהים שמתמחה רק בפרצעלים

של ערן שרויטמן שמוכר את הפרעצלים היפים ביקום.

והיום המון אנשים מכינים פרעצלים בבית, ואין סיבה שלא.

כבר המון זמן שאני מתכננת להעלות את המתכון לפרעצלים המושלמים האלו לבלוג.

אני מכינה אותם הרבה אצלי בסדנאות ואני הכי אוהבת לראות כמה מפתיע וכמה אושר ושמחה יש לאלו שמכינים אותם,

כי זה נראה ממש מסובך, וזה ממש פשוט. ואנשים עפים על עצמם ברגע שהם מצליחים לעשות את הצורה של הפרעצל לבד,

וזו אחת הסיבות שאני אוהבת שמכינים אותם אצלי, כי מי שמצליח לו בסדנה, ימשיך לאפות גם בבית.

לא רק הצורה של הפרעצל קלה להכנה, גם הבצק עצמו, מדובר בבצק שמרים הכי פשוט ובסיסי ,

ללא שמן וללא ביצים, שאינו  דורש זמן התפחה

(כך אנו מקבלים תוצאה של מאפה דחוס בדיוק כמו שפרעצל צריך להיות)

מכינים את הבצק, נותנים לו לנוח 10 דק׳ ומיד מכינים ממנו בייגלס.

בבצק  אפשר לשלב מגוון סוגים של תוספות, אני אוהבת לשלב בבצק שום כתוש,

זה מפיץ ריח שום עדין בכל הבית והטעם מאוד עדין ולא משתלט.

גם גבינות הולכות מצויין בבצק, כמו קשקבל או פקורינו, פרמז׳ן או כל גבינה קשה אחרת שאתם אוהבים.

אמנם הפרעצל דורש בישול מוקדם בסיר, ואז אפייה בתנור, אבל תאמינו לי שהוא שווה את זה לגמרי.

יש לו קרום מתפצח, ומרקם רך בפנים והכי כייף לפרוס אותו לשניים ולמרוח חמאה, או גבינת שמנת.

אני ממליצה לקרוא את כל שלבי המתכון לפני שאתם מתחילים לעבוד, כדי להבין את כל התהליך.

 

פרעצלס שום/ 14 פרעצלים

מצרכים למתכון:

לבצק:

קילו קמח לחם או קמח לבן

2 כפות שמרים יבשים

3 כפות (35 גר׳) סוכר לבן

כף גדושה (20 גר׳) מלח דק

2.5 כוסות (600 מ״ל) מי ברז

4 שיני שום כתושות

לבישול:

סיר רחב מלא במים עד גובה 3/4

4 כפות (80 גר׳) סילאן

2 כפות (20 גר׳) אבקת סודה לשתיה

לעיטור:

פרג שלם, מלח גס.

אופן ההכנה:

בקערת המיקסר עם וו לישה מערבלים במהירות נמוכה קמח ושמרים, מוסיפים סוכר, שום כתוש ומלח.

מוסיפים מים, אבל לא את כל הכמות בבת אחת, תתחילו מכוס וחצי, תנו למיקסר לעבוד דקה שתיים

ותמשיכו עם עוד 1/2 כוס, ושוב תנו למיקסר לעבוד עוד 2 דקות ובמידת הצורך תוסיפו עוד מים, לאט ובטפטופים קטנים.

ייתכן ולא תצטרכו את כל כמות המים, ואתם אמורים לקבל תוצאה של בצק רך אחיד וגמיש שנפרד לחלוטין מהקערה.

המשיכו ללוש את הבצק עוד כ 6-7 דקות, הפסיקו את פעולת המיקסר ותנו לבצק לנוח בקערה מכוסה במגבת כ 10 דק׳.

הרתיחו מים בסיר רחב, ועד שהמים רותחים חלקו את הבצק לכדורים במשקל 115 גר׳ כל אחד.

סהכ אמורים להתקבל 13-15 כדורים, את הכדורים הניחו על מגש, ושוב כסו אותם במגבת.

כל מגע של הבצק עם האויר יגרום לו להתייבש ויהיה לכם קשה לעבוד איתו.

רדדו כל כדור בצק לרצועה ארוכה, אני אוהבת לרדד לרצועות שהאמצע שלהן קצת יותר שמנמן מהצדדים.

צילמתי לכם את השלבים של הכנת הפרעצל ואני מקוה שזה ברור :

כשכל הפרעצלים מוכנים, זה הזמן להוסיף לסיר המים הרותחים (ודאו שהם רותחים) סילאן ואבקת סודה לשתיה,

ושוב להרתיח.

(טיפ קטן :ככל שהמים ירתחו יותר זמן עם הסילאן, הוא יהפוך לקרמלי, ויצבע לכם את הבצק בצבע משגע)

מחממים תנור ל 200 מעלות ומרפדים תבנית תנור גדולה בנייר אפייה.

מניחים פרעצל אחד בתוך הסיר, בהתחלה הוא שוקע, ואחרי כמה שניות הוא יצוף למעלה (כמו ניוקי)

מבשלים אותו כ 20 שניות מצד אחד, ובעזרת כף (הכי טוב להתשמש בכף גדולה מחוררת)

הופכים ומבשלים עוד 20 שניות בצדו השני.

הופכים בחזרה, ומוציאים את הפרעצל ישירות מהסיר לתבנית אפייה, מפזרים מלח גס ופרג,

וממשיכים כך עם כל הפרצלים. אפשר לבשל בסיר יותר מפרעצל אחד בכל פעם, כמה שיש לכם מקום.

כשהתבנית מלאה, מכניסים לתנור ואופים כ 20-25 דק׳, אני אופה בתכנית תנור רגילה בשליש תנור עליון,

כך הפרעצלים מקבלים מכת חום מלמעלה וזה עושה אותם כהים וקריספיים.

מגישים עם גבינת שמנת, או רק עם חמאה וזוללים.

הערות שלי למתכון:

**קמח לבן אפשר להמיר בקמח מלא או קמח כוסמין מלא, מומלץ לא יותר מחצי כמות אחרת יצאו דחוסים מדי.

**את הסילאן במים אפשר להמיר בדבש

**לא אוהבים פרג? אפשר להסתפק במלח גס או לפזר שומשום מעל

**הפרעצלים במיטבם ביום בו אופים אותם, אבל אפשר לעטוף היטב ולהקפיא כדי לשמור עליהם טריים.

מוציאים להפשרה כשעה לפני שאוכלים ומחממים בתנור.

 

Print Friendly, PDF & Email

19 Comments

עינת ינואר 2, 2019 at 9:07 am

היי קרן, נראה מעולה!
אני רוצה להכין אותם עם קמח כוסמין, אפשרי?

Reply
קרן אגם ינואר 2, 2019 at 9:27 am

תודה רבה ! בדיוק הוספתי הערות למטה במתכון להמרה לקמחים מלאים. אין בעיה להמיר, פחות אוהבת להמיר 100% אני תמיד ממליצה להמיר ב 50% אחרת ייצאו ממש כבדים ודחוסים.

Reply
עינת ינואר 2, 2019 at 8:26 pm

מעולה, תודה 🙂

Reply
יעל ינואר 17, 2019 at 11:25 am

האם יש שינוי בכמות המים אם עושים 50% כוסמין?

Reply
קרן אגם ינואר 17, 2019 at 11:37 am

בדרכ בהמרה לקמחים מלאים הבצק יהיה זקוק לעוד מים, תתחילי מ 3-4 כפות ותראי איך הוא מגיב

Reply
Sissi ינואר 2, 2019 at 9:25 am

היי קרן, כמו תמיד, וווואאאאאוווווו…….
מצטרפת לשאלה של עינת מהתגובה הראשונה.
תודה רבה, ושנה אזרחית טובה

Reply
קרן אגם ינואר 2, 2019 at 9:52 am

תודה סיסי
הוספתי הערה במתכון בסוף הפוסט לגבי המרה לקמחים מלאים, וגם עניתי כבר לעינת בתגובה את יכולה לראות למעלה

Reply
יעל ינואר 2, 2019 at 10:43 am

אפייה בטורבו?

Reply
קרן אגם ינואר 2, 2019 at 10:49 am

לעולם לא, וזה מצויין גם במתכון 🙂

Reply
Lior ינואר 3, 2019 at 1:42 pm

נראה סוף הדרך
חייב לנסות.
האם ניתן להמיר את השמרים למחמצת?

Reply
קרן אגם ינואר 3, 2019 at 1:55 pm

הי ליאור תודה
אני מניחה שכן אבל אין לי מספיק נסיון עם מחמצת כך שלא יודעת איך להנחות אותך.

Reply
Liir ינואר 3, 2019 at 2:32 pm

תודה
קרן

Reply
סיון ינואר 4, 2019 at 9:19 am

הי, כמה זמן מנוחה? התפחה?

Reply
קרן אגם ינואר 4, 2019 at 9:42 am

כפי שכתוב במתכון, הבצק צריך לנוח 10 דקות בקערה מכוסה במגבת לא יותר.

Reply
נטע פברואר 4, 2019 at 10:58 am

מהמם.
ואני מתה לנסות….
יודעת דאת מטיילת בהודו ובטח עובדת על טיים זון אחר לגמרי אבל בכל זאת שאלה חשובה ולא הכי דחופה (כי פורים זה עוד חודש וחצי) אבל, האם ישרוד אפיה ביום חמישי, שמירה במיכל אטום וחלוקה במשלוח מנות בשישי?

Reply
קרן אגם פברואר 4, 2019 at 11:48 am

הי נטע, אין בעיה להכין יום קודם, רק לעטוף ממש היטב שלא ייכנס אויר ושתישמר הטריות ברגע שהפרעצלס מתקררים.
דש מהודו

Reply
נטע מרץ 8, 2019 at 11:18 am

תודה!!! ❤

Reply
נטע מרץ 25, 2019 at 8:42 am

יצאו מהממים. תודה על המתכונים הנפלאים

Reply
קרן אגם מרץ 27, 2019 at 9:01 am

תודה לך נטע

Reply

Leave a Comment