הנסיונות שלי להתחקות אחרי המקור של הבייגלה, הגיעו ללבנון, יותר נכון לביירות, וגיליתי שיש אנשים
שמכנים אותו ביירות בייגלה, kaak-street-bread ויש כאלו שמוסיפים לו את התואר תיק יד,
בגלל הצורה שלו. הוא לגמרי נראה כמו תיק יד קטן. מוכרים אותו ברחוב בדיוק כמו הירושלמי שלנו.
במקומות מסויימים קראתי שמכנים אותו גם ירושלמי, אבל אני לא ראיתי מעולם בירושלים בייגלה
בצורה הזו ונראה לי שמי שכתב את זה, התכוון לבייגלה הירושלמי הגדולים ולא כל כך מבדיל.
יש בבלוג כבר מתכון לבייגלה ירושלמי, לתורכי, ליווני, לפרעצלים, ועכשיו גם לבייגלה הלבנוני
ונסכם שאני חובבת בייגלה מושבעת.
הדבר היחיד שאני זוכרת מלבנון, זה את מלחמת שלום הגליל, שהתחילה מיד אחרי שפינו אותנו
מסיני, ואבא שלי הזמין לנו קרוז מפואר לסקנדיביה, וביטל אותו בגלל המלחמה שפרצה, לא יודעת עד היום
אם זו באמת היתה הסיבה או שזה היה רק תירוץ, בכל אופן נשארתי עם חשק גדול לבקר בה,
וצלקת גדולה מאוד! (סתם אמא סתם, את תמיד יכולה לקנות לנו 2 כרטיסים לדנמרק איטס נבר טו לייט)
חייבת להגיע לדנמרק למאפיות שלהם, וביירות כנראה תשאר
כל כך קרובה וכך כך רחוקה. תארו לכם שהיינו אירופה לרגע, ורכבת היתה מחברת את כל המדינות
מסביבנו, ויכולנו לקפוץ ליום אחד לביירות לשוק, ולחזור הביתה. בינתיים זה רק בגדר חלום.
את הבייגלה אופים ומגישים חם, למרות שמנסיון שלי טחנתי אותם גם אחרי כמה שעות והם היו עדיין
מדהימים, כשהם היו עדיין חמים ונטבלו בשמן זית זה היה חלום.
בייגלה לבנוני/12 בייגלה
מצרכים למתכון:
2.5 כוסות (350 גר') קמח לבן
3/4 כף שמרים יבשים
1/3 כוס (65 גר') סוכר לבן
3 כפות שמן זית
100-140 מ״ל מי ברז (קצת יותר מחצי כוס)
3/4 כף מלח דק
לציפוי:
1/2 כוס מי ברז
כוס שומשום
לאחר אפייה: שמן זית
אופן הכנה:
לקערת המיקסר מנפים קמח, מוסיפים שמרים ומערבבים, מפעילים את המיקסר ובמהירות איטית
מוסיפים סוכר,שמן זית, מלח ואת המים במזיגה איטית ולא הכל בבת אחת, ייתכן ולא תזדדקו לכל הכמות.
לשים למשך 10 דקות עד שמתקבל בצק חלק וגמיש, הנפרד מדפנות הקערה.
מעבירים את הבצק לקערה עם מעט שמן זית ומגלגלים אותו בשומן.
מכסים בניילום נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה של שעתיים בטמפרטורת החדר, אפשר ורצוי גם
לילה במקרר. (ההערה נמחקה עקב נסיונות פחות טובים עם התפחה במקרר של גולשים)
כשהבצק תפח מעבירים אותו למשטח מעט מקומח ומחלקים אותו ל 12 חלקים שווים, במשקל 75 גר'
כל אחד. מרדדים כל כדור בצק על משטח מקומח היטב לעיגול גדול ודק בערך 17-20 ס״מ קוטר,
ובעובי 2 ס״מ, ובעזרת כוס קטנה או קורצן בקוטר 4-5 ס״מ קורצים עיגול קטן בתוך העיגול הגדול
בחלקו העליון קרוב לשוליים, נזהרים שלא לחתוך את השוליים אלא להשאיר פס קטן.
מוציאים את עיגול הבצק הקטן שנוצר, מעבירים את העיגול הגדול לתבנית אפייה, מברישים במים,
מפזרים שומשום בנדיבות, וחוזרים על הפעולה עם שאר חלקי הבצק.
מכסים באופן רופף בניילון נצמד, ומניחים להתפחה חוזרת כ 45-50 דקות.
מחממים תנור ל 220 מעלות, ואופים את הבייגלה כשהתנור מאוד חם כ 10-15 דקות
עד שהם שחומים.מברישים בשמן זית ומגישים חם.
33 Comments
היי קרן, משהו ביחס בין הקמח למים נשמע לי לא נכון, יכול להיות שיש טעות? מכמות קמח כזאת לא יכולה לצאת כמות של 1200 גרם בצק (כדי להוציא 12 בייגלס של 100 גרם)
תודה רבה, מאוהבת בכל התוצרים שלך
לאה
תודה לאה אלופה ששמת לב
אני על אוטומט לפעמים.. הכוונה לכדורים במשקל 75 גר׳ כל אחד
תוקן גם במתכון
היי קרן , את מדהימה והכל כל כך מגרה שאלה בבקשה אם מתפיחים במקרר ללילה כאשר מוציאים מצריך לישה חוזרת או רק הכנת הצורה ותפיחה שניה במגש?
תודה רבה טוהר! מחמם לי את הלב
אין צורך בלישה חוזרת רק בלישה קצרה לצורך הוצאת האויר מהבצק.ואז חלוקה, הכנת הצורה והתפחה שניה.
בהצלחה
היי
נראה מעולה כמו כל צילומי האוכל שלך:-)
כמה דק או לאיזה קוטר צריך לרדד את כדורי הבצק לעיגול גדול ?(לפני שקורצים את העיגול הקטן)
תודה מיה
הוספתי גם במתכון, 17-20 ס״מ קוטר ו 2 ס״מ עובי
היי קרן:) אפשר להכין מ100% קמח כוסמין מלא? אם כן, צריך להוסיף נוזלים?
הי
כן וכן
תודה רבה. יש אפשרות להכין ללא סוכר?
היי קרן
אפשר עם קמח כוסמין מלא?
אפשר, רק להוסיף מעט יותר נוזלים
איזה כיף!
הבצק היה במקרר כמעט 12 שעות ולא קרה איתו שום דבר. הוא שוקל כרגע בסביבות ה 600 גר׳.
מה עשיתי לא נכון? מציינת שלשתי ביד.
להשליך?
הבצק לא מאוד תופח
הוא לגמרי לא תפח?
קשה להגיד אולי היה לו קר מדי 🙂
את יכולה לנסות להכין ממנו ולראות מה יוצא מביידלה אחד בתנור ואז להחליט
קרן יקרה, קודם כל אני תמיד נדהמת מהמתכונים המדויקים והנפלאים שלך, תודה!
המתכון הזה תפס אותי מאוד, כי אמא שלי נולדה בלבנון וברחה עם שאר המשפחה כשהמלחמה עדיין השתוללה רק בצד שלהם, בשנת 76. היא לא זיהתה את הבייגל, אבל סבתא שלי התרגשה מאוד ומיד אמרה שכאלה בדיוק היו מוכרים בטיילת ליד הים, יחד עם פול, תורמוס וגרגרי תירס. סבתא אומרת שהיו פותחים לו את הבטן וממלאים בזעתר מתובל בסומק, ושהמוכרים היו קוראים בקול "כעכ סוח'ן" כלומר "בייגלה חם".
תודה רבה רבה לך שהחזרת אותי יחד עם סבתא לימי השלום היפים של לבנון, ואני תכף הולכת להכין את הבצק 🙂
איך אני מתרגשת בשבילך! שימחת אותי
היי קרן, הכנתי את הבצק בערב, שימנתי את הקערה ומעט את הבצק ושמתי להתפחה לילה במקרר. בבוקר הוצאתי וזה כלל לא תפח. את יודעת למה?
אוי מבאס, יש מצב שהיה לו קר
או שהשמרים לא תקינים
שווה לנסות שוב ולהתפיח במקום חמים בחורף או להוסיף קצת יותר שמרים להבא להתפחה במקרר
הכנתי פעמיים, וגם לי לא תפח! אבל עדיין יצא טעיםםםםם
באסה וממש מוזר, שמחה אבל שיצא טעים
תוסיפי להבא קצת שמרים
היי קרן – הכנתי את הבצק פעמים. פעם אחת לילה במקרר והפעם השנייה בתנור שמחומם קלות – לא תפח בכלל. הכנתי במקביל דברים נוספים עם השמרים שיש לי והכל תפח מצויין. את יודעת לומר לי למה? תודה – נעמי
ממש ממש מוזר
אני אעלה את כמות בשמרים במתכון ל כף כי זה קרה לעוד אנשים וממש לא ברור לי למה, מצטערת שזה כך.
היי קרן, תודה. 3/4 כף
שמרים על פניו נשמע ברור, אבל אין כף
מדידה כזו אולי כאן הבעיה. ייתכן ונדרש דיוק. בכל אופן נראה יאמיי . מחכה לנסות שוב.
תודה
היי קרן, היום ניסיתי להכין את הבייגלה בדיוק לפי המתכון והבצק יצא קשה כמו אבן, האם יכול להיות שכמות הנוזלים שכתבת היא קטנה מדי? בכל מקרה אחרי כשעה החלטתי על דעת עצמי לאחר שהבצק לא זז מילימטר לכיוון ההתפחה, להוסיף מים עם עוד שמרים. נקווה שיצליח…
יש מצב שאצלך הבצק היה צריך יותר נוזלים מלכתחילה, זה קורה הרבה וזה תלוי בהרבה בפרמטרים שמתשתנים
כמו סוגי קמח, שמרים, טמפרטורות וכו… להבא להוסיף יותר נוזלים אם הוא קשה כבר בהתחלה
היי קרן הטעם של הבייגלה הוא מתוק כמו של אבולעפיה ?
לא
בשביל טעם מתקתק יש לטבול את הבייגלה במי סוכר
תודה אפיתי ויצא מדהים ❤️
בפעם הבאה כמות כפולה , חוסל בעשר דק
איזה כייף !
שלום קרן,
תודה על המתכון.
האם לא יהיה נכון להתפיח את הבצק ורק לאחר מכן להכניס למקרר לצורך העמקת טעם ? כוונתי לדמות, במובן מסויים לתהליך הכנת לחם מחמצת.
המתכון נהדר כמו שהוא
שלום קרן,
תודה על המתכון.
האם לא יהיה נכון להתפיח את הבצק ורק לאחר מכן להכניס למקרר לצורך העמקת טעם ? כוונתי לדמות, במובן מסויים לתהליך הכנת לחם מחמצת.
יצאו לי רק 8 בייגלה ולא 12. שקלתי 75 גר לכל אחד. יש סיבה שיצאו לי פחות?
לפעמים יש הבדלים בין בצקים בבית של כל אחד מאיתנו…