לחמים ומאפים

בייגלה לבנוני

פברואר 4, 2020 22 Comments

הנסיונות שלי להתחקות אחרי המקור של הבייגלה, הגיעו ללבנון, יותר נכון לביירות, וגיליתי שיש אנשים

שמכנים אותו ביירות בייגלה, kaak-street-bread ויש כאלו שמוסיפים לו את התואר תיק יד,

בגלל הצורה שלו. הוא לגמרי נראה כמו תיק יד קטן. מוכרים אותו ברחוב בדיוק כמו הירושלמי שלנו.

במקומות מסויימים קראתי שמכנים אותו גם ירושלמי, אבל אני לא ראיתי מעולם בירושלים בייגלה

בצורה הזו ונראה לי שמי שכתב את זה, התכוון לבייגלה הירושלמי הגדולים ולא כל כך מבדיל.

יש בבלוג כבר מתכון לבייגלה ירושלמי, לתורכי, ליווני, לפרעצלים, ועכשיו גם לבייגלה הלבנוני

ונסכם שאני חובבת בייגלה מושבעת.

הדבר היחיד שאני זוכרת מלבנון, זה את מלחמת שלום הגליל, שהתחילה מיד אחרי שפינו אותנו

מסיני, ואבא שלי הזמין לנו קרוז מפואר לסקנדיביה, וביטל אותו בגלל המלחמה שפרצה, לא יודעת עד היום

אם זו באמת היתה הסיבה או שזה היה רק תירוץ, בכל אופן נשארתי עם חשק גדול לבקר בה,

וצלקת גדולה מאוד! (סתם אמא סתם, את תמיד יכולה לקנות לנו 2 כרטיסים לדנמרק איטס נבר טו לייט)

חייבת להגיע לדנמרק למאפיות שלהם, וביירות כנראה תשאר

כל כך קרובה וכך כך רחוקה. תארו לכם שהיינו אירופה לרגע, ורכבת היתה מחברת את כל המדינות

מסביבנו, ויכולנו לקפוץ ליום אחד לביירות לשוק, ולחזור הביתה. בינתיים זה רק בגדר חלום.

את הבייגלה אופים ומגישים חם, למרות שמנסיון שלי טחנתי אותם גם אחרי כמה שעות והם היו עדיין

מדהימים, כשהם היו עדיין חמים ונטבלו בשמן זית זה היה חלום.

בייגלה לבנוני/12 בייגלה

מצרכים למתכון:

2.5 כוסות (350 גר׳) קמח לבן

3/4 כף שמרים יבשים

1/3 כוס (65 גר׳) סוכר לבן

3 כפות שמן זית

100-140 מ״ל מי ברז (קצת יותר מחצי כוס)

3/4 כף מלח דק

לציפוי:

1/2 כוס מי ברז

כוס שומשום

לאחר אפייה: שמן זית 

אופן הכנה:

לקערת המיקסר מנפים קמח, מוסיפים שמרים ומערבבים, מפעילים את המיקסר ובמהירות איטית

מוסיפים סוכר,שמן זית, מלח ואת המים במזיגה איטית ולא הכל בבת אחת, ייתכן ולא תזדדקו לכל הכמות.

לשים למשך 10 דקות עד שמתקבל בצק חלק וגמיש, הנפרד מדפנות הקערה.

מעבירים את הבצק לקערה עם מעט שמן זית ומגלגלים אותו בשומן.

מכסים בניילום נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה של שעתיים בטמפרטורת החדר, אפשר ורצוי גם

לילה במקרר. (ההערה נמחקה עקב נסיונות פחות טובים עם התפחה במקרר של גולשים)

כשהבצק תפח מעבירים אותו למשטח מעט מקומח ומחלקים אותו ל 12 חלקים שווים, במשקל 75 גר׳

כל אחד. מרדדים כל כדור בצק על משטח מקומח היטב לעיגול גדול ודק בערך 17-20 ס״מ קוטר,

ובעובי 2 ס״מ, ובעזרת כוס קטנה או קורצן בקוטר 4-5 ס״מ קורצים עיגול קטן בתוך העיגול הגדול

בחלקו העליון קרוב לשוליים, נזהרים שלא לחתוך את השוליים אלא להשאיר פס קטן.

מוציאים את עיגול הבצק הקטן שנוצר, מעבירים את העיגול הגדול לתבנית אפייה, מברישים במים,

מפזרים שומשום בנדיבות, וחוזרים על הפעולה עם שאר חלקי הבצק.

מכסים באופן רופף בניילון נצמד, ומניחים להתפחה חוזרת כ 45-50 דקות.

מחממים תנור ל 220 מעלות, ואופים את הבייגלה כשהתנור מאוד חם כ 10-15 דקות

עד שהם שחומים.מברישים בשמן זית ומגישים חם.

Print Friendly, PDF & Email

22 Comments

לאה פברואר 4, 2020 at 12:30 pm

היי קרן, משהו ביחס בין הקמח למים נשמע לי לא נכון, יכול להיות שיש טעות? מכמות קמח כזאת לא יכולה לצאת כמות של 1200 גרם בצק (כדי להוציא 12 בייגלס של 100 גרם)
תודה רבה, מאוהבת בכל התוצרים שלך
לאה

Reply
קרן אגם פברואר 4, 2020 at 12:57 pm

תודה לאה אלופה ששמת לב
אני על אוטומט לפעמים.. הכוונה לכדורים במשקל 75 גר׳ כל אחד
תוקן גם במתכון

Reply
טוהר פברואר 4, 2020 at 6:14 pm

היי קרן , את מדהימה והכל כל כך מגרה שאלה בבקשה אם מתפיחים במקרר ללילה כאשר מוציאים מצריך לישה חוזרת או רק הכנת הצורה ותפיחה שניה במגש?

Reply
קרן אגם פברואר 4, 2020 at 6:29 pm

תודה רבה טוהר! מחמם לי את הלב
אין צורך בלישה חוזרת רק בלישה קצרה לצורך הוצאת האויר מהבצק.ואז חלוקה, הכנת הצורה והתפחה שניה.
בהצלחה

Reply
מיה פברואר 5, 2020 at 10:55 am

היי
נראה מעולה כמו כל צילומי האוכל שלך:-)
כמה דק או לאיזה קוטר צריך לרדד את כדורי הבצק לעיגול גדול ?(לפני שקורצים את העיגול הקטן)

Reply
קרן אגם פברואר 5, 2020 at 11:01 am

תודה מיה
הוספתי גם במתכון, 17-20 ס״מ קוטר ו 2 ס״מ עובי

Reply
ניצן מרץ 19, 2020 at 2:11 pm

היי קרן:) אפשר להכין מ100% קמח כוסמין מלא? אם כן, צריך להוסיף נוזלים?

Reply
קרן אגם מרץ 19, 2020 at 6:51 pm

הי
כן וכן

Reply
ניצן מרץ 19, 2020 at 7:28 pm

תודה רבה. יש אפשרות להכין ללא סוכר?

Reply
רויטל פברואר 5, 2020 at 2:25 pm

היי קרן
אפשר עם קמח כוסמין מלא?

Reply
קרן אגם פברואר 5, 2020 at 4:02 pm

אפשר, רק להוסיף מעט יותר נוזלים

Reply
אלמוג פברואר 8, 2020 at 12:59 pm

איזה כיף!
הבצק היה במקרר כמעט 12 שעות ולא קרה איתו שום דבר. הוא שוקל כרגע בסביבות ה 600 גר׳.
מה עשיתי לא נכון? מציינת שלשתי ביד.
להשליך?

Reply
קרן אגם פברואר 8, 2020 at 1:05 pm

הבצק לא מאוד תופח
הוא לגמרי לא תפח?
קשה להגיד אולי היה לו קר מדי 🙂
את יכולה לנסות להכין ממנו ולראות מה יוצא מביידלה אחד בתנור ואז להחליט

Reply
מיכל פברואר 19, 2020 at 9:26 am

היי קרן, הכנתי את הבצק בערב, שימנתי את הקערה ומעט את הבצק ושמתי להתפחה לילה במקרר. בבוקר הוצאתי וזה כלל לא תפח. את יודעת למה?

Reply
קרן אגם פברואר 19, 2020 at 9:51 am

אוי מבאס, יש מצב שהיה לו קר
או שהשמרים לא תקינים
שווה לנסות שוב ולהתפיח במקום חמים בחורף או להוסיף קצת יותר שמרים להבא להתפחה במקרר

Reply
טל מרץ 13, 2020 at 12:21 am

הכנתי פעמיים, וגם לי לא תפח! אבל עדיין יצא טעיםםםםם

Reply
קרן אגם מרץ 13, 2020 at 3:29 pm

באסה וממש מוזר, שמחה אבל שיצא טעים
תוסיפי להבא קצת שמרים

Reply
נעמי אפריל 2, 2020 at 10:27 am

היי קרן – הכנתי את הבצק פעמים. פעם אחת לילה במקרר והפעם השנייה בתנור שמחומם קלות – לא תפח בכלל. הכנתי במקביל דברים נוספים עם השמרים שיש לי והכל תפח מצויין. את יודעת לומר לי למה? תודה – נעמי

Reply
קרן אגם אפריל 2, 2020 at 10:40 am

ממש ממש מוזר
אני אעלה את כמות בשמרים במתכון ל כף כי זה קרה לעוד אנשים וממש לא ברור לי למה, מצטערת שזה כך.

Reply
נעמי אפריל 2, 2020 at 11:16 am

היי קרן, תודה. 3/4 כף
שמרים על פניו נשמע ברור, אבל אין כף
מדידה כזו אולי כאן הבעיה. ייתכן ונדרש דיוק. בכל אופן נראה יאמיי . מחכה לנסות שוב.
תודה

Reply
נטע אפריל 3, 2020 at 10:16 am

היי קרן, היום ניסיתי להכין את הבייגלה בדיוק לפי המתכון והבצק יצא קשה כמו אבן, האם יכול להיות שכמות הנוזלים שכתבת היא קטנה מדי? בכל מקרה אחרי כשעה החלטתי על דעת עצמי לאחר שהבצק לא זז מילימטר לכיוון ההתפחה, להוסיף מים עם עוד שמרים. נקווה שיצליח…

Reply
קרן אגם אפריל 3, 2020 at 10:19 am

יש מצב שאצלך הבצק היה צריך יותר נוזלים מלכתחילה, זה קורה הרבה וזה תלוי בהרבה בפרמטרים שמתשתנים
כמו סוגי קמח, שמרים, טמפרטורות וכו… להבא להוסיף יותר נוזלים אם הוא קשה כבר בהתחלה

Reply

Leave a Comment