לפני 9 שנים, במהלך יום כיפור (אני לא צמה)
הכנתי בצק ללחמניות שום ובזיליקום, כדי שלבן זוג שצם יהיו לחמניות שום ובזיליקום
לארוחה מפסקת.
רציתי לפנק.
כשיצא יום כיפור הכנסתי לתנור, והריח שהתפשט בבית היה מדהים.
יצאה מהבצק כמות מאוד מאוד גדולה של לחמניות, ומצאתי את עצמי, אורזת לחמניות יפה ונוסעת מהר
לפזר בין חברים ביפו שאני יודעת שהם צמים, ובשעה הזו הם מבלים בבית הכנסת.
השארתי להם בכניסה לבית סלסלת לחמניות.
שנתיים אחרי, הבנתי שבעצם זה הפך מנהג, והחברים מחכים באופן קבוע ללחמניות החמות.
לפני שנתיים, שכחתי לקנות בזיליקום בזמן, והבנתי את זה כשכל החנויות כבר נסגרו לרגל החג.
נורא התבאסתי, אבל השלמתי עם זה שבזיליקום לא יהיה לי.
ביום כיפור עצמו בבוקר, עליתי לקומה מעל לשכן שלי, בחור צעיר וחמוד
לשאול אם רוצה להצטרף אלינו לטיול.
מחוץ לדלת שלו, עמד עציץ בזיליקום ענק.
שאלתי אותו למה העציץ עומד בחוץ, והוא ענה שאין לו מה לעשות עם זה וחשב לזרוק:-)
אז זהו.. השאר היסטוריה.
השנה, במקום לחמניות, הכנתי את גרסת החלה.
אתם יכולים כמובן להכין כלחמניות, לוותר על המילוי ורק להבריש אותן בתערובת השום
לפני כניסתן לתנור ואחרי שהן יוצאות ממנו.
למגוון סוגי קליעות עם הסברים שלי, מוזמנים להכנס לערוץ היטיוב ממש כאן
חלת שום ובזיליקום/חלה אחת
מצרכים למתכון:
3.5 כוסות ( 500 גר') קמח לבן רגיל
4 כפיות 020 גר') שמרים יבשים
1/4 כוס (50 גר') סוכר לבן
כפית (5 גר') מלח דק
1/4 כוס (50 גר') שמן קנולה
2 חלמונים+ביצה שלמה גודל L
כוס ( 240 מ״ל) מים חמים אך לא רותחים
למילוי:
70 גר חמאה מומסת מעורבבת עם
חופן עלי בזיליקום קצוצים דק
ו- 4 שיני שום קצוצות דק דק
לציפוי:
חלמון ביצה
אופן ההכנה:
לקערת המיקסר מנפים קמח, מוסיפים שמרים ומערבבים היטב.
מתקינים את וו הלישה ומעילים על מהירות הכי נמוכה.
מוסיפים לקערה סוכר, מלח, שמן וביצים וממשיכים ללוש.
מוסיפים את המים, במזיגה איטית ולא את הכל בבת אחת.
ייתכן ואצלכם לא יהיה צורך בכל כמות המים, לכן אני תמד ממליה להשאיר מעט מהכמות בצד, וכשהבצק
מתחיל להתגבש להוסיף לפי הצורך.
ממשיכים בפעולת הלישה כ 8 דק', עש שמתקבל בצק רך וגמיש.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומגלגלים אותו היטב כך שיצופה שומן בכל צדדיו.
מכסים בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה במקום חמים כשעה וחצי שעתיים.
לחלופין אפשר להכין את הבצק בלילה ולהניח לתפיחה איטית במקרר, להוציא בבוקר ולהמשיך כרגיל.
לאחר שהבצק תפח מחלקים אותו לשלושה כדורים שווים,
אצלי כל כדור שקל סביב ה 250 גר', זה משתנה מבצק לבצק אבל זה בערך הגודל.
מניחים על משטח מקומח ומכסים במגבת לתפיחה נוספת של 15 דק'
(אל תוותרו, זה נותן לבצק אווריריות בתוצאה הסופית שלו)
מוציאים מהכדורים את האויר, בעזרת מערוך מרדדים כל עיגול למלבן.
בעזרת מברשת, מברישים את כל פני המלבן ברבע מכמות המילוי.
מגלגלים אותו לרצועה, כל שכל המילוי נשאר בפנים.
ממשיכים את שאר הרצועות.
קולעים את הרצועות לצורת חלה, ומניחים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפיה.
מברישים ב 1/4 מכמות החמאה/שום/בזיקליום שנותרה לנו בקערה.
מניחים להתפחה חוזרת כ 30 דק'.
מחממים תנור ל 180 מעלות.
מברישים את החלה בחלמון, אני חוזרת על פעולת ההברשה פעמיים ושלוש לקבלת צבע שחום.
אופים כ 25-30 דק' עד שהחלה מקבלת צבע שחום שזוף.
מצננים, מורחים עוג מלאאאא חמאה, וטורפים.
בתיאבון:-)
29 Comments
היי קרן כמה לחמניות יוצא מהכמות הזאת? והאם אפשר להניח את הבצק במקרר ( והאיזה מס' התפחה) עד למחרת לצאת הכיפורים?
אם את מעוניינת בלחמניות ולא בחלה אני ממליצה להכפיל כמויות, אני מניחה שמהכמות הזו ייתקבלו 8-9 לחמניות.
את הבצק ניתן להכין כמה שיותר סמוך למועד תחילת הצום, להכניס למקרר לתפיחה איטית
ולהוציא מעט לפני סוף הצום מהמקרר,שיעמוד קצת בחוץ אחרת יהיה לך קשה יותר לעבוד איתו.
ומקסימום 24 שעות.
אפיתי את החלה והיא יצאה פשוט מושלמת!!!!
כל כך טעימה! כל הבית התמלא ריק אפייה ושום שזה היה פשוט מטריף.
תודה רבה 🙂
שמחה לשמוע טל תודה:-)
שלום קרן:) האם אפשר להכין את הלחמנויות ולהקפיא אותם כשהם עוד לא אפויות? ואז לאפות כשארצה להשתמש בהם?
או שעדיף להקפיא אפויות ולהפשיר?
תודה רבה!
אין בעיה להקפיא לפני אפייה
להפשיר ולאפות
היי, אני לא מבינה כמה שמרים לשים בגרמים.. רשום 020 ו-20 גרם זה לא הגיוני לי לחצי קילו קמח ואני לאצטובה בעבודה עם כפיות…
אפשר להמיר חצי מכמות הקמח בכוסמין או קמח מלא?
הי יעל, אפשר.
רק לקחת בחשבון שייתכן והבצק יצטרך יותר נוזלים וזמן התפחה שני ארוך יותר
קרן שלום,
לאחרונה התוודעתי לבלוג שלך ונהנית מאד.
השיטה שלך להתפחה ארוכה בזמן ההתפחה הראשונה והתפחה קצרה יחסית בהתפחה השנייה היא מעניינת.
בכל האתרים השונים (אני אוהבת מאד לשוטט באינטרנט ולראות מתכונים שונים) כולם ממליצים על התפחה ראשונה קצרה יחסית(רק עד שמכפיל את נפחו) בדרך כלל זה כ-45 דקות וזמן ההתפחה השנייה ארוך יותר כ-שעה וחצי.
האם ישנה איזושהי תובנה מאחורי זה או שמניסיונך כך טוב יותר?
תודה, אסנת
הי אסנת, תודה רבה!
לרוב, זמני התפחה ראשונה ארוכים יותר מהשניה, אבל יש המון שיטות ואני תמיד בעד מה שהכי עובד לכל אחד.
ספיציפית לחלות הבזיליקום, התפחה ראשונה ארוכה ואחכ יש עוד 2 התפחות, פעם אחת ככדורים ופעם נוספת כחלה מעוצבת.
אז לשאלתך, מנסיוני כן, זו השיטה שעובדת לי הכי טוב:-)
הי קרן,
האם ניסית להקפיא את החלה ולהפשיר? יוצא טוב?
אני מאד רוצה להכין לשבועות (זמן טוב להכין חלה עם חמאה לארוחה חלבית )
תודה רבה
הי אסנת
אני מקפיאה המון חלות, ואין שום בעיה להפשיר, רק מספיק זמן מראש.
אני ממליצה לעטוף את החלה היטב בניילון נצמד כשהיא עוד טריה כשאת מכניסה למקפיא
בהצלחה
היי קרן:) אפשר להכין את המתכון בתור חלת כדורים עגולה לדעתך? ואז לדחוף בין החריצים/בתוך הכדורים את המילוי ומעל למרוח ביצה?
בטח
קרן, שלום
האם 2 חלמונים + ביצה L מיועדים לתערובת הבצק או שחלק נלקח בחשבון לצורך ההברשה? תודה
רק לבצק
חלה מהממת!! היא תפחה לי למימדים מפלצתיים חחח
קרן המתכונים שלך אחד אחד!
תודה דיקלה מפלצות זה מסתבר טעים 🙂
האם אפשר להמיר את החמאה בשמן זית?
כן אין בעיה
היי
האם אפשר במקום 2 חלמונים לשים ביצה נוספת?
כן
היכן מומלץ לשמור את החלה? בחוץ או במקרר
(בגלל החמאה מפחדת שיתקלקל)
אין בעיה עם החמאה היא כבר אפויה, לשמור עטופה היטב בשקית ניילון מחוץ למקרר
תודה על כל המתכונים המדהימים!!!! ♥️
האם אפשר להקפיא את הבצק לפני ההתפחה ולהמשיך להשתמש בו אחרי?
אי אפשר להקפיא בצק לפני שתפח לפחות פעם אחת
אלופה את!!!❤️
עוברת על התגובות וקצת מתלבטת
אם החלה לעוד 24 שעות עדיף לאפות ולהקפיא או עדיף להתפיח 3 פעמים ואז להקפיא ולאפות מחר???
לא ככ הבנתי את השלאה סורי, אפשר להתפיח בצק יום קודם במקרר ואחרי 24 שעות להכין חלה