טבעונילחמים ומאפים

לחם מקמח מלא לכריכים (ולא רק)

אפריל 1, 2019 6 Comments
לחם קמח מלא

 

יש משהו רוחני מאוד באפייה של לחם בבית, ובכלל.

זו יצירה, בריאה, של משהו כל כך בסיסי וקדום, שלפעמים אני דומעת מהתרגשות כשלחם יוצא מהתנור.

זה אחלה לקנות לחם טרי ואפילו חם מהמאפייה, אבל זה לא דומה בכלל לתחושה המדהימה והמרגשת שיש

למי שאופה לחם לבד בבית, ולמרות שהרבה אנשים חושבים שזה מסובך, מדובר על תהליך ממש ממש פשוט

של עבודה עם בצק שמרים.

אני לא עובדת עם מחמצת למרות שבזמן האחרון אני לגמרי פוזלת לכיון, ובא לי מאוד ללמוד את התחום יותר לעומק,

אבל בינתיים אני מכינה בבית סוגים שונים של לחמים שמצחיק כמה קל להכין אותם ואיזו תוצאה מדהימה מתקבלת מהם.

אז הבצק באמת בסיסי, ואפשר לשחק עם סוגי הקמח, עם תוספות בבצק, או לאפות את הלחם בהמון צורות שונות,

כל תבנית תניב תוצאה שונה, ואפשר ללכת על פריסטייל על תבנית התנור.

את הלחם הזה הכנתי במסגרת ההכנה שלי לסדנאות שאני מעבירה בחו״ל, והתקבלה תוצאה מדהימה,

הוא יצא חם מהתנור ובדיוק הגיעו חברים שירדו כמעט על כל הכיכר עם מגש קטן של גבינות וגוש חמאה.

מזל שנשאר קצת מהלחם כי למחרת בבוקר הוא עדיין היה כל כך טעים ולא יבש ואני הייתי מאושרת.

הוא באמת קל להכנה, והדבר הכי מסובך בהכנה שלו זה להשיג את התבנית, אני מכינה לחם

בתבנית כיכר מתכווננת שאפשר להרחיב ולהקטין לפי הגודל הרצוי, זה מאוד נח כשעובדים

עם בצק שלפעמים יוצא מעט גדול או קטן יותר.

(אתם יכולים לראות את התבנית פה )

אבל אם אין לכם תבנית מתאימה  אפשר להשתמש בכל תבנית אינגליש קייק ממתכת (לא חד פעמית)

או שאתם יכולים לעצב את הלחם לכיכר עגולה ולהניח על תבנית אפייה של התנור מרופדת בנייר אפייה.

כל הכייף בתבנית שמתקבל לחם גבוהה שמתאים לכריכים.

לחם לכריכים מקמח 100% מלא/תבנית לחם מתכווננת 28-40 ס״מ

מבוסס על המתכון הזה עם שינויים שלי שנובעים בעיקר מהאובססיה שלי להפוך דברים לקלי קלות.

מצרכים למתכון:

700 גר (5.5 כוסות ועוד 2 כפות) קמח מלא

כף שמרים יבשים (25 גר׳ שמרים טריים)

2 כפות שמן זית

2 כפות סוכר חום בהיר

כף מלח דק

550 מ״ל חלב או מים

לציפוי:

3-4 כפות שומשום מעורבב עם 3-4 כפות פרג שלם

אופן ההכנה:

לקערת המיקסר מנפים קמח, מוסיפים את השמרים ומערבבים

מתקינים את וו הלישה ומפעילים במהירות איטית

מוסיפים סוכר ואת שמן הזית ומערבלים מעט

מוסיפים את הנוזל (מים או חלב) לאט לאט ובאיטיות, מתחילים בחצי מהכמות ולאט לאט מוסיפים עוד

עד שנראה לכם שזה מספיק, ייתכן שלא תצטרכו את כל כמות המים וייתכן שיהיה חסר לכם עוד מעט.

מוסיפים מלח וממשיכים ללוש עוד כ 8-10 דק׳, עד לקבלת בצק רך וגמיש.

מוציאים את הבצק מקערת המיקסר, מעצבים לכדור, ומעבירים לקערה משומנת מעט בשמן זית,

מכסים בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה כ שעה וחצי.

כשהבצק תפח, מוציאים אותו למשטח מעט מקומח ומוציאים את האויר ע״י לישה .

משמנים את תבנית האפייה, ומקמחים מעט, נפטרים מעודפי קמח.

מעצבים את הבצק לכדור, ואז את הכדור לכיכר ארוכה באורך התבנית.

(מתחילים לנענע את הכדור קדימה ואחורה תוך כדי עיצוב לכיכר)

מעבירים את הכיכר לתבנית, ומברישים את חלקה העליון במים

מפזרים מעל את תערובת השומשום פרג, מכסים במגבת ומניחים להתפחה חוזרת עוד שעה

(בשלב הזה ניתן לחרוץ בעזרת סכין חדה שני חתכים קטנים אלכסוניים בחלקה העליון של כיכר הלחם)

מחממים תנור ל 200 מעלות ומניחים תבנית ריקה בתחתית התנור.

לפני שמכניסים את הלחם לתנור ממלאים מים בתבנית שבתנור ליצירת אדים, מכניסים מיד את הלחם

וסוגרים כדי שהאדים לא ייברחו החוצה.

אופים כ 45 דק׳, עד שהלחם שחום עם מרקם קריספי בחלקו העליון,מוציאים מהתנור,

ומניחים להצטנן מעט לפני שמחלצים מהתבנית.

הערות למתכון:

**קמח מלא אפשר להמיר לכוסמין מלא או רגיל, קמח לבן או לשלב

**סוכר חום אפשר להמיר בסוכר לבן או סילאן

**שמן זית אפשר להמיר בשמן קנולה באותה הכמות

**החלב מעניק ללחם רכות מסויימת אבל התוצאה גם בשימוש במים בלבד מצויינת וכך הלחם נשאר פרווה טבעוני.

לחם קמח מלא לכריכים

לחם קמח מלא לכריכים

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

איריס אפריל 7, 2019 at 1:07 pm

אפשר להשתמש בתבנית אינגליש 30 ס"מ במקום תבנית לחם?

Reply
קרן אגם אפריל 7, 2019 at 7:26 pm

אפשר אין בעיה

Reply
אורנה אפריל 7, 2019 at 3:59 pm

היי
האם אפשר ללוש ביד ללא מיקסר?

Reply
קרן אגם אפריל 7, 2019 at 5:27 pm

בהחלט, אין בעיה ללוש ביד רק ללוש מספיק זמן סביב 12 דקות

Reply
יעל אפריל 8, 2019 at 1:47 pm

הי ! אם משתמשים בכוסמין – משהו מהכמויות משתנה?

Reply
קרן אגם אפריל 8, 2019 at 1:49 pm

אני מניחה שהכוונה לכוסמין מלא? בעקרון לא משתנה כלום רק שימי לב כל הזמן לנוזלים והוסיפי אם יש צורך

Reply

Leave a Comment