ב 2013 פתחתי בלוג, באתר סלונה שכבר לא קיים יותר. העליתי לשם מתכונים,
ואז הגיעה ממערכת האתר ההצעה המסחרית הראשונה שלי. זה היה סמוך לעלייה
של איזו תכנית ריאליטי שאני לא זוכרת את שמה, שבה המשתתפים (אנשי אוכל) יצאו לאיזו טירה
באנגליה נדמה לי, ואני לא זוכרת חוץ מזה כלום, רק שאחד מהמשתתפים היה בינו גבסו.
מערכת סלונה הציעה לי לנסוע עד לבאר שבע, לבקר במקום של אחד המשתתפים בתכנית,
שיש לו מקום של אוכל תימני. זו היתה אשכרה העבודה הראשונה שלי כבלוגרית,
שהרווחתי ממנה כסף (קטן פצפון אבל מתחילים תמיד ממשהו לא?). ככ התרגשתי,
וככ לא האמנתי בעצמי, כי הייתי אמורה בעצם לסקר את המסעדה ולצלם, שביקשתי מחברה
צלמת שתצטרף אליי למסע, והצעתי לה 50% מהרווח שלי, כלומר שתינו נרוויח 1/2 שקל,
אבל ניסע לבאר שבע נאכל מרק תימני וקובנה ויהיה לנו טעים וכייף. וזה מה שהיה.
נסענו יחד ומאוד התביישתי. התביישתי לגשת לבעלים ולראיין אותו, הובכתי בטירוף
מלהצטלם, וכל הסיטואציה בגדול הביכה אותי, חזרתי הביתה, וידעתי שאני לא עושה את
יותר, זה לא הקטע שלי. אני אוהבת לפתח מתכונים, אבל אני לא כתבת שטח ומראיינת.
זה טוב שזה קרה כי במהלך השנים שלי כבלוגרית, מגיעות כל מני הצעות לכיוונים שונים
בתוך העולם הזה, ואין כמו להשתפשף על טעויות ותהיות,
ולדעת אחרי נסיונות מה מתאים יותר או פחות.
אחרי הנסיעה לבאר שבע, ביקשו ממני להעלות כתבה אצלי בבלוג בסלונה, יחד עם מתכון.
אז החלטתי להכין בבית קובנה שום ועשבי תיבול, וכך עשיתי. המתכון עלה לאתר שלי בסלונה,
עם תמונה ממש גרועה של קובנה, ואני לא חושבת שהיה לו ביקוש גדול. לא הייתי בלוגרית
גדולה אז, אבל כן עשיתי חייל בסלונה ומשום מה לא זכרתי שהקובנה משכה תשומת לב.
יכול להיות שהאנרגיות שלי, על כל הביקור והראיון של איש אחד עם מסעדה בבאר שבע,
שכנראה לא מבין בעצמו איך נפל לתוך ריאלטי באיזו טירה בלונדון, עשו את שלהן ולא משכו
הרבה אנשים לקובנת שום ועשבי תיבול שלי. ניחה.
עברו מלאאא שנים (כמעט 10!) ואני כבר בלוגרית עם בלוג משלה, עם המון עוקבים,
שומתכונים לא רעים בכלל, וכבר מגיעות אליי באופ ןקבוע בקשות מכם למתכונים
שעדיין לא קיימים בבבלוג, ואמנם כן קיימים בבלוגים ואתרים אחרים אבל אתם
סומכים עליי ויודעים שאני אפנק אתכם במתכון הכי טוב שיש. וזה מחמיא לי מאוד,
ומניע אותי לפעולה, ואני מודה לכם על זה. וכן, הבקשות לקובנה כבר זורמות אליי
כמה שנים, וכל פעם דחיתי את זה, רציתי שהיא תבוא בזמן הנכון והזמן הנכון הגיע.
אולי בגלל שיתוף הפעולה של לאחרונה עם חמאת לורפק, אני מוצאת את עצמי
מורחת בצקים בחמאה שלהם למריחה, וזה הופך לי את כל ההכנה לכייפית וקלילה,
ואולי זה החורף המטורף שהגיע, שהכניסו אותי אתמול למטבח וגרמו לי לצאת עם שתי
קובנות לא אחת!
אז אסביר לכם מה הכנתי שתבינו את הגדלים:
הכנתי קובנה אחת רגילה עם שומשום מקילו קמח, ועוד אחת קטנה יותר עם ממרח פסטו
מחצי קילו קמח. כלומר אחת גדול הואחת קטנה.
המתכון שכתבתי לכם הוא לאחת גדולה. ואתם יכולים להכין ממנה שתיים קטנות.
ואפ יש שאלות אני פה רק תכתבו לי בתגובות ואני עוזרת מיד!
תשמעו הן טעימות למות! אתמול בירכתי עליהן כי הן נטבלות במרק חורפי
והן פשוט מטורפות, גם בשבת בבוקר, עם עוד פינוקים על שולחן הבוקר הן
יחממו לכם את הבטן.
לסרטון עם שלבי הכנה בוידאו לחצו כאן
קובנה תימנית קלאסית וקובנה פסטו/ 2 קובנות בסירים של 24 ס״מ
(גרסת פרווה/טבעונית בסוף המתכון למטה)
מצרכים למתכון:
1 קג קמח לחם/קמח פיצה/קמח לבן רגיל
כף גדושה שמרים יבשים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר לבן
2 כפות (20 גר׳) סוכר חום בהיר
כף מלח דק
2 ורבע כוסות (550 מ״ל) מי ברז
למריחה:
100-150 גר חמאה רכה
ממרח פסטו (אופציונלי) המתכון לפסטו כאן
1/3 כוס שומשום לעיטור התבנית
אופן ההכנה:
בקערת המיקסר מערבבים קמח, שמרים סוכר לבן סוכר חום מלח ומערבים
מפעילים את המיקסר ובמהירות איטית מתחילים למזוג מים, תחילה מחצת מהכמות ואז
לאט לאט עוד עד שמתקבל בקערה בצק רך וגמיש. הזהרו לא למזוג את כל המים בבית אחת.
המטרה שלכם היא בצק שנפרד יופי מדפנות הקערה ונשאר מעט דבוק לתחתית,
הוא ייצא עסיסי ולא יתייבש בהתפחה. לשים סהכ 8-10 דקות.
כשהבצק מוכן מעבירים אותו לקערה ממש מעט משומנת ומכסים בניילון להתפחה.
הבצק אמור להכפיל את נפחו בערך שעה שעה ורבע במקום חמים.
כשהבצק תפח מוציאים אויר ומחלקים אותו ל שמונה כדורים שווים (אצלי כל כדור שקל 212 גר׳)
מורחים מעט על כל כדור חמאה רכה, ומניחים אותם על תבנית להתפחה חוזרת, של 40 דק׳.
כשהכדורים תפחו, מוציאים כדור אחד למשטח נח לעבודה.
מרדדים כל כדור לעלה/עיגול דק, ובעזרת פלטה וא אפילו עם הידיים מורחים את חלקו העליון
של העיגול בחמאה הרכה. מקפלים את צד שמאל של העיגול כלפי פנים חצי דרך, ומעליו
את צד ימין (כמו שמקפלים לג׳חנון) ומגלגלים לרולדה מהחלק הצק שפונה אליכם.
מניחים בצד. ממשיכים כל עם כל שאר חלקי הבצק.
כשכל העיגולים גולגלו לרולדות ומוכנים, מברישים את התבנית בחמאה רכה,
ומפזרים בפנים שומשום. מנערים מעט את התבנית כדי שהשומשום יידבק לתחתית
וגם לדפנות התבנית. מניחים את חלקי הבצק שלנו בסיר, כשהחלק הפתוח שלהם כלפי מעלה.
משמנים מעט את המכסה של הסיר בחלקו הפנימי, ומכסים את הסיר להתפחה חוזרת.
מתפיחים שוב, למשך שעה, או עד שהבצק תפח, אתם תראו בבירור אם הוא כבר הגיע
למכסה כשתפתחו לבדוק תפיחה. כשהבצק תפח, מחממים תנור ל 180 מעלות.
אופים את הקובנה בתנור כ 40-45 דקות עד שהרמתם את המכסה והקובנה שחומה למראה.
**לגרסת הפסטו, אחרי שמורחים חמאה על כל עיגול בצק, מניחים במרכז 2-3 כפיות ממרח
פסטו, ומורחים, ואז מגלגלים. מתקבלת בסופו של דבר קובנה שומנית יותר וטעימה בקטע
קיצוני!
**לאפייה איטית לילה בתנור, מחממים תנור ל 100-110 מעלות ומכניסים את הקובנה
לשש שעות, חשוב לבדוק אחרי 6 שעות מה מצבה שלא תתייבש.
**לפרווה/טבעוני אפשר להיעזר כמובן במחמאה
82 Comments
היי קרן, כמה גרם של שמרים יבשים צריך לשים אם אני עושה חצי קילו מח?
20-25
אפשר לדעתך להמיר לקמח ללא גלוטן? איזה ?
לא יודעת להמליץ כמויות אין לי נסיון עם קמח ללג אבל בטוח שהוא לא עובד 1:1
רשמת כף שמרים יבשים על קילו
אין בכף 20 גרם שמרים
בתגובה רשמת 20 גרם לחצי קילו זה אומר 40 לקילו זה לא המון ?
כף שמרים יבשים שווה מבחינתי ל 20 ג’ר
ואני כתבתי במתכון לקילו כף גדושה
כשמורידים לחצי קילו לא מורידים את השמרים בחצי כי זה מעט מדי
לא תמיד היחס הוא 1:1
אם את מכינה 1/2 קילו תורידי לכף שטוחה
בהצלחה
מכין יש גם גברים אופים 🙂
תודה רבה על ההבהרה את נהדרת 🙂
תודה רבה על ההסבר
את נהדרת (חבריםרים )
היי
אפשר להכין מהיום ולאפות מחר כל הלילה?
כן
לעשות את כל השלבים ואז לאחר ההתפחה בסיר להכניס למקרר למשך הלילה? למחרת להוציא ולאפות?
היי קרן, משהו לא ברור לי-כף שמרים יבשים היא בערך 9.5גרם. איך על חצי כמות של קמח הגיוני לשים 20-25גרם?
תודה!
לא הבנתי את שאלתך
במתכון מופיע שעל קילו קמח יש להוסיף כף שמרים גדושה
אין שמן בבצק?
אין שמן
האם יכולה להכניס בשישי בערב אחרי ההתפחה בסיר למקרר, ואז שבת בבוקר להוציא ולאפות?
זה לא יוצא מידי זמן התפחה והקור במקרר לא פוגע בבצק?
יותר מדי זמן התפחה, לא צריך להתפיח מחוץ למקרר, תניחי בתבנית וישר למקרר עד הבוקר
איך עושים על פלטה בשבת?
אין לי לצערי נסיון עם פלטה או לי מישהו מהמגיסים פה יעזור ?
מה גודל /קוטר הכלי של הגחנון
היי קרן,אם אין סיר של גחנון מה עושים?
עדיף לחכות ולרכוש
שלוםקרן.
אם אני רוצה להכיי הכל ולאפות רק יום למחרת באיזה שלב להכניס את הבצק למקרר ללילה?
תודה
כשהוא בתוך התבנית לפני התפחה
ילך עם שמן זית במקום החמאה?
כן
הקובנה הכי טעימה אוור שיצאה לי.
זה ממש משמח
מה כמות השמרים אם משתמשים בשמרית ?
כף שמרים יבשים שווה ל 25 גר שמרים טריים
יש יתרון לאפייה של 6 שעות על חום נמוך?
בעיניי שתי התוצאות נפלאות
היי!! מכורה למתכונים שלך
אפשר להכין ערב קודם, להכניס למקרר ואז לאפות? במידה וזה אפשרי, יש צורך לתת התפחה בחוץ?
אני לא ממליצה להכניס למקרר לככ הרבה שעות אחרי עיצוב הצורה בסיר.. אפשר להתפיח בצק לילה מראש במקרר
אוקיי, תודה
ואז אין צורך לתת לו התפחה נוספת בחוץ לפני שאני מחלקת לכדורים?
אין צורך
הי קרן,את מערבבת את השמרים והמלח ללא הפרדה? אני יודעת שאסור שייגעו אחד בשני?!
אני אף פעם לא מפרידה אהובה, זה בסדר גמור כבר לא מפרידים היום
היי קרן, האם אפשר להכין את הבצק יום קודם ואת האפיה לעשות לפני ההגשה?
בטח
קראו לתוכנית רויאל שף! צפיתי בה באדיקות! היו שם בינו שגם זכה, הבחור מהודו הקטנה בבאר שבע (לא זכור לי מתמודד ממסעדה תימנית), הבנות של דוד חביב משוק הכרמל וגם עובד מהסביח היה אמור לנסוע ובסוף הבריז… אל תשאלי אותי למה אני זוכרת את כל זה…
נכון רויאל שם ולמקום קראו הבית התימני בבאר שבע
אפשר במקום חמאה להשתמש בשמן ?
מניחה שכן וממליצה על שמן זית
שלום קרן
אפשרי לעשות בסיר אחד חלק מהעיגולים עם פסטו וחלק בלי?
בוודאי שאפשר
אם אין סיר ג'חנון, גם סיר רגיל יעבוד? לכסות עם המכסה או עם נייר כסף?
היי קרן, האם ניתן להקפיא?
עדיף לפני אפייה או אחרי?
תודה
היי קרן המדהימה
תודה על המתכון
בדיוק באפיה, וכעבור 45 דקות בכלל לא התחיל להשחים
אופים עם מכסה סגור נכון?
מתכון מהמם!
אפשרי להוסיף ביצים קשות כמו בגחנוו או שלא יעבוד? והאם אפשר להתפיח לילה במקרר את ההתפחה הראשונה
לא יעבוד עם ביצים כי הקובנה תופח וממלא את הסיר. אפשר התפחה ראשונה לילה במקרר
היי קרן, האם אפשר להכין את הבצק לילה לפני?
בטח
ומה הכמות לשמרים טריים?
תודה
30 גר
האם ניתן להכין הכל בשישי, להשאיר במקרר ולשים בתנור ל-45 דקות בשבת בצהריים?
האם ניתן להקפיא? כמה זמן נשמר בחוץ? עם מה את ממליצה להגיש?
תודה
להקפיא כן
בחוץ עדיף להגיש תוך יום יומיים עם חימום של 1/2 שעה ב 150 מעלות
להגיש עם רסק וביצה
היי קרן
ניתן להמיר לקמח כוסמין לבן? תודה:)
אפשר
שלום לך קרן. מה הסיבה שקובנות שבתמונה יצאו בגובה שונה .האחת בגובה של הסיר והשניה ממש יצאה מגבולות הסיר??
מוצלח מאד
תודה קרן!
היי קרן
ניתן להכין בשישי לחמםם בשבת?
אם כן איך לשמור עליה שתהיה טריה ורכה למחרת?
תודה
אפשר אין בעיה
רק לסגור היטב אחרי צינון אפילו בניילון נצמד ולמחרת לחמם בסיר
היי קרן ניתן להוסיף קצח?
ברור
קרן
האם ניצן להקפיא לאחר עיצוב ולפני האפייה זה
כן בהחלט, ואז להפשיר להתפיח ולאפות
טוב, לא עבד לי בכלל, עשיתי את הגרסה של מחצית הכמות בצק עם פסטו, כל ההתפחות נראו מדהים, 3 שעות של הכנה, ו 6 שעות בתנור קיבלתי גוש דחוס בגובה 4 ס״מ.. בלתי אכיל… משהו לא עבד טוב.. פעם הבאה
מבאס לשמוע, שווה לנסות שוב
היי קרן
עשיתי את כל השלבים היה נראה מושלם עד שלב ההתפחה הכנסתי לתנור 110 מעלות לאחר 6 שעות כל ההתפחה נפלהה
כל הבית ריח של קובנה ויש גוש בצק.
לדעתי מתאים לאפיה על חום גבוהה וקצר ולא כל הלילה כמו גחנון.
הי
זה לא אמור לקרות
או שהתנור שלך חלש ממש ואת צריכה להרים חום להבא או שאולי הוא הפסיק באמצע לעבוד ?
בכל אופן אני לא נוהגת לאפות כל הלילה
אבל יש המון שכן וזה לא קורה
זה בדיוק כמו ג׳חנון שנאפה כל הלילה
היי קרן,
באפייה של 45 דק,התנור על טורבו או על עליון תחתון?
חום עליון תחתון
האם אפשר להמיר חלק מהקמחים מלאים? ואם כן כמה מקסימום? תודה
האם אפשר להמיר חלק מהקמחים למלאים? ואם כן כמה מקסימום? תודה
חצי
בוקר טוב,
הכנתי את הובנה עם השומשום.
אני אשמח לדעת למה אצלי הקומה לא יוצאת כמו דפים אלא יותר דומה ללחם.
מה גודל הסיר המתאים לכך?
22 שני סירים
מה נפח/גודל הסיר הקטן/הגדול? בבקשה
22 שני סירים