את הבורקסים האלו מכינים יום לפני שהמנקה מגיעה, כי הם עושים מלאאא פירורים.
סבתא שלי היתה בולגריה, והיתה מכינה צ'וקור מבצק עלים עם גבינות, קראנו לו צ'וקוריקו.
מכאן האהבה הגדולה שלי ברמת האובססיה לבורקסים, זה באמת אחד המאכלים האהובים עליי.
מאז שגיליתי את עלי הפילו אני מכינה מהם בורקסים בלי סוף, זה הרבה פחות משמין וכבד מבצק עלים או פילאס, ונורא טעים.
לא מזמן ביקרנו בבולגריה, ויצא לי לאכול בניצה, שזו המילה בבולגריה בערך לכל מאפה פילו שממולא בגבינות ותרד.
לצערי, לא אכלתי אפילו בניצה אחת ראויה, הן כולן היו קצת תפלות והבצק שלהן לא היה פריך בכלל, ובכל מקום אליו הלכנו
אח שלי אמר לי ״שלך הכי טעים״, שזו מחמאה רצינית מאח שלי, שגדל על אותם צ'וקוריקו של סבתא שלי, שבאמת
היו הכי טעימים בעולם. וכשאני כותבת עליה, אני ממש מתגעגעת, למטבח הקטן שלה ולשולחן פורמיקה שעליו היא היתה
מגישה לנו אותם, כשהיינו יושבים על שרפרפים קטנים וזוללים.
לא חייבים להיות מבולגריה או טורקיה כדי לאהוב בורקסים, ושבלולי פילו שונים מאוד מהבורקסים
התעשייתים שמוכרים בבורקסיות בארץ, ואתם בקלות יכולים להכין בבית בלי להסתבך, רק תעקבו אחרי ההערות שלי החשובות כאן למטה:
*אפשר להמיר תרד במנגולד, זוקיני בכרישה, כרישה בבצל לבן, אם אין לכם אחד מהמרכיבים, וותרו עליו והשתמשו ביותר מהשאר.
*בכל מה שקשור לגבינות במאפים מלוחים, אל תהיו ישרים כמו סרגל, אם אין לכם טוב טעם אפשר להמיר בריקוטה, או בכנען, או בקוטג!
או בכלל לוותר וללכת רק על פטה או בולגרית.
אם אין לכם פטה ויש לכם בולגרית אחלה, אם אין לכם אף אחת מהן תוותרו, לא יקרה כלום
אם אין לכם פרמזן אלא רק קשקבל או גבינה צהובה אחרת, תזרמו עם מה שיש. אל תלכו לקנות שום דבר במיוחד.
*אפשר לשמן את עלי הפילו רק בשמן זית, או בחמאה, ואתן לכם טיפ קטן, הפריכות הכי טובה שלהם מגיעה בכלל מספריי שמן.
*חשוב מאוד לשמור על עלי הפילו מכוסים כל זמן העבודה שלא ייתיבשו.
*עלי פילו הכי טוב להפשיר כמה שעות במקרר, אחרת הפשרה ישירות מהפריזר בטמפרטורת החדר עלולה לגרום להם להידבק
אחד לשני ולהיות לא פשוטים לעבודה.
*אם שני עלים לא נפרדים, או שעלה אחד נקרע, אל תיכנסו ללחץ ותזרקו לפח, שני עלים שלא נפרדים, מברישים אותם יחד
ומתייחסים אליהם כשני עלים, לא יקרה כלום אם לא תברישו כל אחד מהם בנפרד. אם עלה אחד נקרע לא נורא, תניחו עליו עלה נוסף,
ממילא אתם מגלגלים הכל ולא יראו כלום.
*אל תגזימו עם המלית, מדובר ב 2-3 כפות לכל שבלול, אחרת זה מכביד על העלים והם יצאו יותר רטובים ופחות קריספיים.
*אם בזמן גלגול הרולדות לשבלולים, הפילו מתבקע ונקרע, ממש לא נורא, מקסימום תציץ חלק מהמלית החוצה, זה נורא טעים!
*אפשר בקלות להכין את הבורקסים כמאפה טבעוני, ורק לוותר על הגבינות או להמיר בגבינה טבעונית.
שבלולי בורקס פילו עם תרד זוקיני כרישה וגבינות/8-10 שבלולים בתבנית קוטר 26 ס״מ
מצרכים למתכון:
1 חבילה עלי פילו מופשרת
3 זוקיני בינוניים
2 כרישות קטנות
חבילה עלי תרד
להקפצת הירוקים במחבת: 3 כפות שמן זית ו 40 גר' חמאה
1/2 חבילה (100 גר') גבינת טוב טעם (או גבינת ריקוטה)
50 גר' גבינת פטה (או בולגרית)
מעט גבינת פרמז'ן מגורדת (אם אין אפשר קשרבל או לוותר)
קערה קטנה עם שמן זית לשימון העלים
אופן ההכנה:
שוטפים את התרד ומייבשים
שוטפים היטב את הזוקיני ומגרדים בפומפיה עם הקליפה
שוטפים את הכרישות, פורסים את החלק הלבן בלבד של הכרישה לפרוסות דקות
מחממים במחבת בינונית גדולה שמן זית, ממליחים מעט, מוסיפים חמאה, ומערבבים
מקפיצים במחבת תרד וכרישה, כשהתרד מתחיל להוציא קצת נוזלים מוסיפים את הזוקיני
ומבשלים יחד כ 15-20 דקות על אש בינונית קטנה עד שמתאדים הנוזלים והירוקים התרככו.
טועמים ומשפרים מליחות, מניחים בצד לצינון.
כשהתערובת התקררה מעט, מוסיפים פנימה גבינות ומערבבים. מחממים תנור ל 220 מעלות
פורסים נייר אפיה על משטח עבודה, ולידו פורסים את עלי הפילו, ומכסים אותם מיד במגבת.
מניחים על נייר האפייה עלה פילו אחד ומברישים אותו בשמן זית, עליו מניחים עלה נוסף ומברישים גם אותו.
יש לשמור על חבילת העלים שלכם כל הזמן מכוסה היטב, שלא יתייבשו ויהפכו מהר מעלי פילו לדפי A4.
בעזרת סכין או גלגלת פיצה חוצים את העלים לרוחב לשניים באמצע.
מניחים 2-3 כפות מלית בשליש התחתון של כל אחד מהחלקים לרוחבו, מגלגלים לרולדה, ואת הרולדה מגלגלים לשבלול.
מניחים בתבנית, וממשיכים כך עם יתרת העלים.
כשכל השבלולים מוכנים מברישים אותם בחלקם העליון בשמן זית ומכיניסים לתנור ל 20-35 דקות
השבלולים מוכנים כאשר הם שחומים מאוד.
מגישים חם.
40 Comments
היי קרן,
עשיתי בעבר ויצא מושלם! כמו כל המתכונים שלך..:)
בא לי לנסות להכין כנאפה מלוח עם המילוי של המתכון הזה. כלומר להמיר את הבצק פילו בשערות קדאיף. מה דעתך? אם אפשרי, צריך לעשות שינויים במילוי?
ואם בהזדמנות תוכלי להעלות באתר מתכון מוצלח לכנאפה מלוח זה יהיה מושלם…
תודה!
כשאגיע לתוצאות טובות עם כנאפה בבית מבטיחה להעלות מתכון, לא יודעת להגיד לגבי המלית של הבורקסים, נראית לי אחלה, תוסיפי אולי קצת מוצרלה
קרן, אפשר להמיר את החמאה במשהו אחר?
שמן זית
הי, תודה על המתכון. האם יש אפשרות להמיר תרד בעלי סלק?
בטח אין בעיה
היי ,
אפשר לשמן את הדפים עם ספריי משמן חמניות?
בטח
אפשר להמיר את הזוקיני בקישורים?
אפשר
אפשר להשתמש בתרד קפוא )אחרי שהפשיר והגיר נוזלים)? נ.ב מאוד אוהבת את המתכונים שלך והם מצליחים כל פעם!
כן בטח
היי קרן
רק את מככבת בבית שלי 🙂
אפשר להכין בתבנית גדולה? זה יצא טוב?
רוצה לארח עם זה אבל לדעתי יהיה פחות נוח לחיתוך ואכילה
ניתן להכין הכל יום מראש ולמחרת רק להכניס לתנור
כן
אפשר עם מדליוני תרד קפוא?
כן אין בעיה
הי, אפשר להכין את השבלולים ולשמור בלילה במקרר ולאפות בבוקר?
כן בטח אין בעיה, רק לכסות בניילון נצמד שלא ייכנס אויר
היי קרן, אפשר להקפיא את הבורקסים המוכנים?
ברור!
היי :),
אפשר להקפיא את הבורקסים לפני אפיה?
תמיד!!!!!
היי קרן
הכנתי את המתכון כזה יצא מהתנור זה נראה מדהים. אפוי ושחום. אבל כשהתחלנו להוציא אותם מהתבנית גילינו שהצד התחתון לא אפוי.
מה לא עשיתי בסדר?
או שלום התנור לא תקין מלמטה, או שאולי הוצאתם לפני הזמן כי החלק העליון כבר השחים, אבל אין בעיה לאפות יותר זמן זה לא נשרף ככ מהר אפשר להשאיר יותר זמן
היי קרן, ממש מקווה שתראי את השאלה!
אני רוצה להכין ולאפות את השבלולים ביום שישיבבוקר,
ולהגיש אותם בערב. אם אני אאפה אותם חצי אפייה ואז בערב אאפה שוב עד הסוף-
את חושבת שזה יעזור לשמור על הקריספיות???
תודה רבה!
לא צריך להוסיף ביצה למלית?
לא, לא צריך 🙂
הי לטובת חלוקת זמן נכונה:)כמה זמן מראש אפשר להשאיר במקרר לאחר גלגול או לחילופין אם אני אופה ורוצה לחמם מראש. תודה
אפשק במקרר גם יום שלם
אפשר בצל במקום כרישה?
בטח
יצא מעולה תודה רבה על ארוחת ערב קלה בזכותך!!!
על איזה בצק פילו את הכי ממליצה? (של איזה חברה הכוונה)
האמת שאני תמיד קונה מה שהכי זול בסופר
יצא משמם כתמיד!!
הי קרן יקרה,
לקראת שבתשלום.
במקום ריקוטה/טוב טעם?
כן מעולה
אפשר את הסרטון באינסטה?
המתכון מאוד ישן והסרטון כבר לא קיים, אפשר פשוט לפי ההוראות זה ממש פשוט