החלות היפות האלו נולדו אחרי שהוזמנתי לערב של אומנות על לחם בביתה של קרן בר גיל.
הייתי צריכה להגיש יצירה שקשורה בי ובלחם וכמובן שהדבר הראשון שקרה אחרי שהסכמתי
להציג בערב על אומנות, היה כמובן, התקף חרדה ונסיונות לשכנע את קרן שאני לא אבוא.
כי אני לא אומנית, ומה כבר יש לי להגיד, או להכין, ושכולם כמובן יותר טובים ממני, ושאני לא
אדבר מספיק לעומק, ושהעבודה שלי תהיה פשוטה מדי, ושיהיו שם אנשי לחם רציניים, כאלו שמבינים
ברשתות גלוטן (אני מבינה יותר ברשתות חברתיות) וכו..וכו.. וכו.. קיצר, כל הסיבות למה לא.
אבל לא ויתרו לי, ובכל זאת הייתי צריכה לצאת מהמצב שלי ולייצר משהו שהוא הכי אני.
וחשבתי על הפריצה הגדולה שלי שהגיע בעקבות המתכון לבגטים ללא לישה, בתקופת הסגר
הראשון ואלו שהגיעו אחריו, על החלות המקומחות שחילקתי בשכונה בסגר הראשון, ביחד עם הילדים,
פורמט שהתפרסם וכתבו עליו במלא מקומות ואנשים שכפלו אותו עם המתכון שלי לחלות מקומחות
ופשוט חילקו חלות בימי שישי בשכונות ברחבי הארץ וזה היה מיזם יפייפה.
חשבתי על האפייה שנכנסה להמון בתים בישראל ובעולם בכלל בתקופת הסגרים, ואיך מתוך משהו שלכאורה
הוא ככ פשוט כמו אפייה, אנשים צמחו, איך כל אחד שהצליח להכין בבית בגט, אפילו אנשים שמעולם קודם לא
הדליקו תנור או ידעו מה זה שמרים יבשים, הפכו לאופים, וכמה טוב זה עושה לו כשאנחנו מצליחים ליצור,
ומה זה עשה לכולם בבית, הריח, המאפים מהתנור, הצמיחה האישית מההצלחה של אפייה.
זו תקופה שלנצח תישאר בעיניי קסומה, והחלטתי לדבר על זה וגם להכין בגט שקלוע כמו חלה.
והגשתי אותו בערב הזה, שבכל זאת קצת הבתיישתי לדבר בו והתגברתי, עם חמאה, וריבה של חמותי
ואבוקדו מהמושב. ולמרות החשש הגדול שלי שאולי לא יחשיבו את הפשטות של לחם ללא לישה כלחם,
עפו על הבגטים, וקיבלתי מלא פידבקים,והם חוסלו עד הפירור האחרון. אז אפשר להגיד תודה לערב הזה,
שיצר חלות בגט משגעות ממש.
כמה דברים חשובים לפני שתתחילו:
-לא משנה באיזו תערובת קמחים תשתמשו רק תדאגו שזה יהיה קילו. אני ערבבתי בין קמח לחם לבן, לכוסמין
לבן ומלא, אבל כל תערובת קמחים תעשה את העבודה.
-את הבצק יש להכין בין 12-24 שעות מראש, אין לכם אפילו מה לשאול אותי אם אפשר לקצר תהליכים.
-התנור שלכם חייב להיות מאד מאוד חם כשהבגטים נכנסים פנימה, אז תדאגו לזה.
-בתחתית התנור מניחים תבנית ריקה, וכשהבגטים נכנסים לתנור, זורקים לתוכה קוביות קרח
או מים, כדי לייצר אדים שייתנו קראסט משגע לבגטים, לא ממליצה לוותר על זה. ואם אתם אמיצים אתם יכולים
כמוני, פשוט לזרוק כמה קוביות קרח לתחתית התנור.
-יש למטה הוראות מדוייקות איך לחמם את הבגטים לפני הגשה אם לא הגשתם אותם ישירות מהתנור,
ככה שעדיין יוגשו סופר סופר קריספיים וטריים.
-אל תשכחו להכין את החמאה!
חלות בגטים יפיפיות/4 חלות דקיקות
מצרכים למתכון:
500 גר׳ ׳מח לחם לבן
250 גר׳ קמח כוסמין לבן
250 גר׳ קמח כוסמין מלא
(להמרות קמחים תציצו בפסקה המקדימה לפוסט)
2 כפיות שמרים יבשים
1.5 כפות סילאן
3 כפיות מלח דק
3.5 כוסות מי ברז
מעט קמח לבן לקימוח אחרי עיצוב
אופן ההכנה:
בקערה מערבבים קמח, שמרים יבשים ומלח, מוסיפים סילאן ואת המים במזיגה איטית, תוך כדי ערבוב.
מערבבים מעט עד שמתקבלת עיסה אחידה, אין צורך לערבב יותר מאיחוד, זה לא בצק שלשים אותו.
מכסים בניילון נצמד, ומניחים להתפחה לילה מחוץ למקרר או במקרר אפשר גם 24 שעות, מה שהכי חשוב,
זה שהבצק יהיה לפחות 15 שעות בהתפחה. בואו נגיד שגם 12 זה סבבה, אבל עדיף 15-18 שעות.
כשהבצק מוכן מחממים תנור לחום גבוה, אצלי בתנור זה 230 מעלות, ויש לי תנור חזק, אז גם 240 מעלות
זה אחלה. מניחים תבנית מתכת ריקה בתחתית התנור שתתחמם טוב טוב.
מקמחים היטב את החלק העליון של הבצק בקערה ומקמחים היטב משטח עבודה.
בעזרת הידיים מוציאים את הבצק (הוא רטוב וזה סבבה) ישירות למשטח העבודה ומגלגלים אותו בקמח כדי שנוכל
לגעת בו. מחלקים את הבצק ל 12 חלקים שווים (אני שקלתי את הבצק וחילקתי את המשקל ל 12)
בעזרת הידיים מגלגלים כל חלק בצק (אפשר להיעזר בקמח כל זמן שהבצק עדיים דביק) לנחש ארוך.
מחברים כל שלושה נחשים בקצה וקולעים לצמה משלוש רצועות דקות. כשמסיימים לקלוע,
מרדדים עט את הקצוות של הצמה שיהיו דקיקות יותר בקצוות.
בעזרת מסננת מקמחים מעט את החלות מעל .
מניחים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
מכניסים את החלות היפות שלנו לתנור החם, וזורקים לתות התבנית שבתחתית שלוש ארבע קוביות קרח
ליצירת אדים בתנור. אפשר גם למזוג מי ברז לתבנית הריקה שבתחתית, בתנאי שהיא חמה ושהמפגש
בין המים לתבנית מייצר אדים.
אופים את החלות כ 20-25 דק׳ עד להשחמה. אפשר להציץ בחלקן התחתון לוודא שהוא השחים גם כן
כדי לדעת שהן מוכנות. אל תפחדו להשחים! זה מעולה.
החלות במיטבן כשהן חמות וקריספיות, אז הנה הטיפ שלי בעניין:
אם לא הגשתם אותן מיד, ורוצים להכין מראש, כ 30-40 דק׳ לפני הגשה חממו תנור ל 70-80 מעלות והכניסו את החלות
פנימה, תנו להן להתחמם ולחזור למצב הטרי והקריספי שלהן. אפשר לחלופין גם פחות זמן בתנור בחום מאוד גבוה
אני מעדיפה שהן יישבו בתנור זמן ארוך יותר.
**את הסילאן ניתן להמיר בסוכר חום או בדבש
**אפשר להכין את החלות רק מקמח לבן מכל סוג
39 Comments
הי קרן
המתכונים שלך מהממים ותמיד מצליחים.
האם אפשר להקפיא הבצק לאחר ההתפחה הארוכה (של ה-15 שעות) ?
תודה
אילה
תודה אילה,כן אפשר
אפשר עם קמח ללא גלוטן?
לאפות ולהקפיא ישר גם סבבה?
כן
הי קרן הכנתי את הבגט חלה שלך וזה היה טעים להפליא, הכנתי מקמח כוסמין מלא חצי קילו, ומקמח לחם חצי קילו, היה צריך עוד קמח להתחלק אהה קמח כוסמין לבן 250 וקמח לחם 250 אז היה לי רק קמח לחם ,ויצא אש ממש טעים, רק לא כתבת על איזה טמפרטורה לאפות את הבצק.
הי
כתוב : כשהבצק מוכן מחממים תנור לחום גבוה, אצלי בתנור זה 230 מעלות, ויש לי תנור חזק, אז גם 240 מעלות
היי החלות נראות שחבל על הזמן
3 וחצי כוסות מים לפי מידה אוניברסלית ( 240) ?
נכון כוס מים זה 240 מ״ל
הי וקודם כל תודה 🙂
שאלה קטנה – אין התפחה שניה בכלל? צמות וישר לתנור?
הבנת נכון.
תודה רבה על התגובה המהירה! מתכננת להתחיל הכנה היום אז ממש עזרת לי! 🙂
ועדכון אחרון – יצא ממש מדהים, תודה רבה רבה!!! קל להכנה ממש וטעים מאוד – כיכב על השולחן 🙂
תודההה
היי קרן,
אין כמוך! כל המתכונים שלך מהממיםםםם
האם תנור בטורבו או עליון תחתון סטטי?
חום עליון תחתון
עליון תחתון בלי המאוורר
וואוו. החלות יצאו לי מדהימות, מרקם שלצבא, קרסטי וטעים, כזה שאי אפשר להפסיק לאכול. הכנתי לארוחת שבת. כיף גדול. את אלופה!!! מתכון מדהים. אין כמוך.
תודה ❤
אפשר עם קמח ללא גלוטן?
כנסי למתכון של הבגט ללא לישה באתר
בסוף הפוסט למטה יש גרסת ללא גלוטן
הי קרן, איך הבצק תופח אם השמרים ישר עם המלח?
שמרים יבשים ומלח אין בעיה לבוא במגע אחד עם השני
אני ניסיתי להכין חצי מנה ( שמתי חצי כמות מהכל) ובסוף ההתפחה יצא בצק נוזלי ודביק שלא היה אפשר לעבוד איתו, גם לא בתוספת קמח. מה יכולה להיות הבעיה? תודה
כשמחלקים לשניים מתכון רצוי ע הנוזלים להיזהר ולא לשים הכל בבת אחת … להבא פשוט עד שהבצק לא צריך יותר
הי קרן האם אפשר להכין את הבגט חלה מקמח לבן בלבד?
בטח
נראה מדהים. אפשר לשמור מחות למקרר 24 שעות או עדיף במקרר? תודה!
לשמור את החלות אחרי אפייה מחוץ למקרר ויש לחמם לפני הגשה ב 150 מעלות למשך 30 דק
קמח פיצה במקום קמח לחם ילך?
מה המקסימום שאפשר להתפיח במקרר?
עשיתי לפי ההוראות שלך אבל שמתי חצי קילו כוסמין לבן וחצי קילו כוסמין 80%. יצא מאד נוזלי. כך טמור להיות? שמתי עכשיו להתפחה
זה יוצא בצק נוזלי, תעבדי אחכ עם הרבה קמח
היי
רק 2 כפיות שמרים ?.. לא כפות ?
תודה (:
כפי שכתוב
אשמח לדעת מה מקסימום זמן שאפשר להתפיח במקרר
עד 48 שעות
היי קרן,
קודם כל תודה על המתכונים המדהימים וההסברים הברורים.
אפשר לקלוע מהבצק חלות רגילות ולא דקיקות?
אם כן- כמה זמן צריך לאפות?
אפשר כל גודל שרוצים אבל לקחת בחשבון שזהו לא בצק של חלות רגיל,