החיים שלי סובבים סביב לחם. הם תמיד סבבו סביבו, אני אוהבת לחם על כל הצורות הטעמים המרקמים והריחות שלו.
אחת השאלות ששואלים אותי לא מעט היא, האם אינ מכינה לחמי מחמצת, או מעבירה סדנאות בנושא,
אם אני רוצה ללמוד להכין לחם מחמצת ולמה אני לא לומדת כבר.
אז למדתי, עשיתי פעמיים סדנה להכנת לחמי מחמצת, קיבלתי לידי שלוש פעמים מחמצות, הרגתי את שלושתן,
והבנתי, שאו שזה באמת לא בשבילי או שיש לי איזו רתיעה מהטיפול במחמצת. כי אין לי בעיה להכין בצק מקדים,
כמו זה למשל שתיכף נכין במתכון ביחד, כך שהכנה מוקדמת לא מפחידה אותי. אבל משהו בהאכלה הלא פוסקת
הזו, בטיפול, בקיפולים ובזמני ההמתנה להתפחות של הלחם, מתיש אותי ולא מושך.
אולי זה ישתנה יום אחד, ואני סופר מעריכה את אלו שכן עוסקים במלאכת הקודש של לחמי המחמצת,
אבל לבינתיים, אני מכינה לחמים בהמון דרכים אחרות, כמו לחם בסיר
למשל שלא נופלות בטעמן ובמרקמן מלחם מחמצת מעולה, ואני מאושרת בחלקי.
בצק מקדים, זוהי עיסה שמכינים יום קודם להכנת הלחם, אפשר אפילו שלושה ימים במקררר, ובה משלבים
קמח, מים (לרוב בכמות שווה) וכמות מזערית של שמרים.
זמן ההתססה של כל העסק הזה מוסיף ללחם שלנו טעם חמצמץ ומרקם אוורירי, שמדמים לחם מחמצת.
העבודה פה באמת סופר קלילה, ההכנה של הבצק המקדים לוקחת 30 שניות בדיוק, ולמחרת מכינים
לחם, הכי בקלות, במיקסר בדיוק כמו כל בצק שמרים אחר. מחברים לבצק המקדים במיקסר את שאר מצרכי
הבצק וממשיכים הלאה כמו לחם רגיל כרגיל. זה די קסם ואני ממש אוהבת את השיטה הזו.
לחם חמוציות וגרעינים עם בצק מקדים / 2 כיכרות לחם
לבצק המקדים (יום לפני)
100 גרם קמח לחם מלא או כל קמח אחר שתבחרו לבן או מלא
2 גרם (רבע כפית) שמרים
100 מ״ל/גר׳ מי ברז
מערבבים בקערה, מכסים בניילון נצמד ומניחים למנוחה לילה מחוץ למקרר או במקרר עד שלושה לילות
ללחם:
הפוליש מיום לפני
630 גרם קמח (חצי מניטובה לבן וחצי כוסמין 70% אאו כל קמח אחר שתבחרו .
חצי כפית שמרים יבשים
2 כפיות מלח
360 מ״ל מים
1 כף דבש
50 גרם חמוציות
30 גרם פרג
30 גרם גרעיני דלעת
(אם אין לכם משקל פשוט קחו חופן מכל אחד מהם הכמות המדוייקת ממש לא קריטית פה)
בקערת המיקסר מערבבים את הפוליש שלנו עם קמחים, שמרים יבשים, דבש, מלח ומחצית מכמות המים.
מוסיפים את החמוציות, גרעינים ופרג וממשיכים ללוש. ממשיכים להוסיף מים, במזיגה איטית עד שהבצק נפרד מהדפנות
ונשאר מעט דבוק לתחתית הקערה.
לשים למשך 10-12 דק סהכ, עד לקבלת בצק רך גמיש וחלק.
מעבירים את הבצק להתפחה בקערה מעט מקומחת כשהוא מכוסה בניילון נתמד ובמגבת.
מתפיחים כשעה וחצי שעתיים עד שהבצק הכפיל את נפחו.
מעבירים את הבצק למשטח נח לעבודה, ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. בעזרת הידיים מועכים מעט את הבצק ואז מגלגלים אותו לצורת אליפסה.
מניחים על תבנית האפייה, מכסים שוב במגבת ושולחים להתפחה חוזרת של 35-40 דק׳.
בינתיים מחממים תנור ל 210 מעלות, ומניחים תבנית קטנה בתחתית התנור.
כשהלחמים תפחו, חורצים אותם מעט בחלקם העליון ומקמחים בעזרת מסננת.
מכניסים לתנור, ומוזגים מים בתחתית שבתחתית התנור, ליצירת אדים.
אופים את הלחמים כ 20 דק עד שהם שחומים למראה.
מצננים לפני שפורסים.
**את הבצק המקדים ואת הלחם עצמו ניתן להכין עם איזה קמחים שתרצו לעבוד איתם אפשר כל קמח לבן או מלא
**את הדבש ניתן להמיר בסילאן
**אפשר לשחק עם התוספות בבצק, לא חייבים חמוציות או גרעינים או פרג, אפשר מה שאוהבים, זיתים, אגוזים
וכו…
34 Comments
קרן המהממת, אופה מלא ממתכונים שלך שאלה. האם אפשרי להכניס את הבצק להתפחה במקרר ?
את מתכוננת לבצק המקדים או לבצק של הלחם אחרי לישה ?
בשניהם התשובה היא כן
רק שאת הבצק המקדים אני ממליצה במקרר לפחות 24 שעות
איך אני ממירה 100 מ"ל נוזלים?
קצת פחות מחצי כוס
היי
הנפח שווה למשקל: 1 כוס מים = 240 מ”ל = 240 גרם
100 מ"ל מים = 100 גרם מים
נכון לגבי: מים / מיץ לימון / מיץ תפוזים / חלב / שמנת מתוקה / חומץ
היי קרן
האם ניתן להניח את הבצק המקדים מחוץ למקרר כשמונה שעות? האם זה יספיק?
תודה
עדיף 15 במינימום אבל אפשרי, הלחם אולי ייצא פחות אוורירי
הי קרן, בחורף תמיד אפשר להתפיח בתנור? כשהוא דולק על טורבו 30 מעלות? תודה
כן זה אחלה
בבצק המקדים להשתמש השמרים טריים או יבשים?
יבשים
אשמח אם תכתבי בכוסות את המתכונים המדהימים שלך. תודה
הם כתובים תמיד גם בכוסות
הלחם האולטימטיבי
היי קרן כשאת רשמת במתכון לערבב את כל הקמחים ביחד זה כולל הבצק המקדים?
שמים אותו ביחד עם כל שאר המצרכים במיקסר?
כן
אוקי, תודה רבה.
קרן יקרה
מכינה לא מעט מתכונים שלך וגם צופה בטלויזיה
הלחם הזה הוכן כבר פעמיים השבוע
וזכה לתשואות.. קל להכנה וטעים ברמות אחרות.
אני דרך אגב השארתי את הבצק המקדים גם לשמונה שעות וזה היה מצוין
היי, המתכונים שלך מדהימים!
אפשר לעשות את הכל מקמח חיטה מלאה? זה ייצא דחוס מידיי?
יש אפשרות לאפות כלחמניות?
בהחלט
לחלק לכדורים
הכנתי את הלחם- חצי קמח מלא וחצי קמח לבן
אפיתי 40 דקות על 210 מעלות והוא עדיין לא מוכן… יש לך רעיון למה? 🙁
אולי התבנית ללחם קטנה מדי, או שחום התנור שלך קצת נמוך והלחם היה צריך יותר זמן ממה שרשום במתכון
היי קרן מה שלומך ? רציתי לשאול האם ניתן לחלק את המתכון בשניים לקבלת כיכר אחת ? והאם ניתן לאפות את הלחם בתבנית לחם בגודל 26*10 וגובה 8.5?
אפשר לחלק בשניים אין בעיה
היי רציתי לשאול האם האפייה מתבצעת על טורבו ? בנוסף האם הפרג הוא טחון ? והאם יש להשרות את החמוציות לפני?
לא בטורבו
אין צורך להשרות חמוציות
פרג שלם
היי קרן מה שלומך , הכנתי כבר מספר פעמים ויצא מדהים !!! רציתי לשאול האם לדעתך אפשר לשלב פסטו בלחם ? או עגבניות מיובשת ? אם כן כמה לדעתך
בטח, שניהם מצויינים , כמה כפות 5-6
לשלב בסוף הלישה נכון ? מכיוון שהתוספות הללו מכילים שומן וזה מעקב מעט את רשת הגלוטן …. אז נגיד ממש בשתי דק האחרונות ? או להוסיף ביחד עם הנוזלים ?
היי קרן האם אפשר להכניס את הפוליש ליותר מ24 שעות? נגיד בערך 30 וקצת ?
כן במקרר
היי, האם יש סרטון הכנה ללחם הזה?
אין לי וידאו של ההכנה אבל אני חושבת שההוראות מצויינות ואת תצליחי בכל מקרה .