לחמים ומאפיםשבועות

מאפה פילו יווני עם גבינות (טירופיתה)

אוקטובר 10, 2020 27 Comments

שבת בבוקר כנראה לעולם זה היום שבו אני אקום רעבה. מה הקטע הזה? ברגע שאין עבודה והמח

נח הבטן מתחילה לקרקר? אותו סיפור כל שבת. אני קמה ומיד מתחילה לחשוב מה מכינים היום לנשנש,

אפילו את הדייסה שאני אוכלת כל השבוע אני שמה בצד.

עלי פילו מצטברים אצלי במקרר כל הזמן בעיקר בגלל סדנאות, והפיתוי להכין מהם משהו גדול מאוד.

הבוקר הכנתי רביכת חלב שמן זית וגבינות ואפילו עם העלים למאפה שהיוונים קוראים לו טירופיתה.

יש לו המון גרסאות ואני חושבת שזה שם קוד לבורקס גבינות ביוון, והמאפה הזה זה הכי קרוב ליוון

שכנראה אהיה השנה:-). כשהוא יצא מהתנור המלית שלו עוד היתה טיפה נוזלית אבל אחכ היא מתייצבת

וזה אחד המאפים הקלים והטעימים שיצא לי להכין.יאסו! בתיאבון

מאפה פילו יווני עם גבינות (טירופיתה)/תבנית עגולה או מרובעת בינונית

(בסוף הפוסט למטה המרה של המלית בגבינות אחרות)

מצרכים למתכון:

8-9 עלי פילו מופשרים

80 מ״ל (1/3 כוס+2 כפות) שמן זית

70 גר׳ (1/2 כוס) קמח לבן

400 מ״ל (כוס+2/3) חלב רגיל

250 גבינת פטה מפוררת

60 גר׳ קשקבל מגורדת

60 גר׳ גבינת עיזים כמו פרומעז חתוכה לחתיכות קטנות

למריחה:

1/2 כוס שמן זית

50 גר׳ שומשום

אופן ההכנה:

בסיר בינוני מביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב עם כף עץ שמן זית וקמח.

כשהתערובת רותחת מורידים לאש בינונית ומוסיפים פנימה חלב, וממשיכים לערבב, למשך

2-3 דקות עד שהתערובת מסמיכה לגמרי, המרקם יהיה כמו של רביכה.

מוסיפים גבינת פטה וגבינת עיזים ומערבבים עד שהן נמסות בבלילה, מוסיפים מעט מלח ומערבבים.

מורידים מהאש, מעבירים לקערה ומניחים בצד.

מחממים תנור ל 190 מעלות.

על משטח פותחים את חבילת הפילו ומיד מכסים במגבת על מנת שלא יתייבשו.

משמנים מעט תבנית עגולה, ומניחים על פילו אחד בתחתית, כשהוא מכסה את התבנית ומציץ

החוצה.מברישים בשמן זית.חוזרים על הפעולה עם עוד שלושה עלים (מברישים כל עלה בנפרד

אחרי שמניחים על התבנית)כך שכל התבנית והמסביב שלה יהיו מכוסים בעלי פילו.

מוזגים את ביללת המילוי פנימה.מפזרים מעליה גבינת קשקבל,

מניחים עלה פילו מעל הגבינה ודוחפים רק את השוליים שלו לתוך שולי התבנית.

חוזרים על הפעולה עם עוד שני עלים נוספים (מברישים כל אחד מהם בנפרד בשמן זית)

עכשיו מגלגלים פנימה את כל השוליים שנוצרו מעלי הפילו שנמצאים בתחתית התבנית,

ומגלגלים מסביב לכל קוטר התבנית פנימה.מברישים את השוליים בשמן זית.

מפזרים בחלק הפנימי של המאפה שומשום בנדיבות ואופים כ 40 דקות עד שהמאפה משחים.

שימו לב שהמלית מעט נוזלית, לא להילחץ ככה היא אמורה להישאר

**אם אין לכם עלי פילו תוכלו להכין את המאפה עם פילאס או בצק עלים.זמן האפייה שלהם

ארוך יותר ויש להבריש אותם בחלק החיצוני בביצה טרופה.

**אל תהיו קשים עם הגבינות, אם אין פטה יש בולגרית, אם אין גבינת עיזים אפשר ריקוטה,

או כל גבינה צהובה שיש בבית וכו… אם אתם רוצים להוסיף עוד גבינות לבלילה אין בעיה, יהיה לכם טעים.

**את המאפה אוכלים עם יציאתו מהתנור אז העלים במיטבם.

**אפשר להקפיא כשהמאפה מתקרר, לעטוף היטב את התבנית, בניילון נצמד. להפשיר ולחמם היטב לפני הגשה.

**ניתן להכין את המאפה עד שלב התנור ולהקפיא לפני אפייה, להוציא, להפשיר לאפות ולהגיש, כמו חדש.

**אם אתם אוהבים תוספות כמו תרד, מנגולד כרישה או בצל, תקפיצו אותם בשמן זית ותוסיפו

לבלילת הגבינה אחרי שהיא יורדת מהאש.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

27 Comments

קלי אוקטובר 10, 2020 at 12:10 pm

הי קרן מקסימה ומוכשרת, תודה רבה על המתכון, עוקבת אחריך ואופה המון בזכותך!
בחבילה של העלי פילו יש 14 עלים. אז למעשה משתמשים בחצי מהכמות למאפה אחד?
או אשמח לדעת בכמה עלים להשתמש..?
תודה רבה וחג שמח☺️

Reply
קרן אגם אוקטובר 10, 2020 at 1:40 pm

אם תעקבי אחרי ההוראות תדעי כמה עלים אפשר את השאר לשמור עטופים היטב במקרר גם עד חודש לפעמים , או להכין מאפה פירות מהיר כמו שטרודל ממה שנשאר

Reply
אילנית אוקטובר 10, 2020 at 12:33 pm

תודה, נראה מעולה, יש אופציה שהמלית תצא פחות רטובה? אולי אפשר פחות חלב?

Reply
קרן אגם אוקטובר 10, 2020 at 1:38 pm

אפשר למלא בכל מלית אחרת שהיא פחות כל בסיס רביכה או להוריד קצת חלב ולהוסיף בסוף גבינה בחושה כמו טוב טעם או כנען לעבות

Reply
יעל אוקטובר 10, 2020 at 4:25 pm

שבת קסומה!
ציינת שאפשר להחליף את בצק הפילו בפילאס או עלים ובמקרה כזה צריך לתת לו טיפה יותר זמן בתנור.
האם אני יכולה להשתמש בבצק שמיועד למילוי סיגרים ואגרול?
אם כן, גם כאן זמן האפיה הוא ארוך יותר?
אם לא, מה אפשר לעשות עוד עם עלי הסיגר חוץ מלמלא אותם בבשר?:)
תודה רבה!

Reply
קרן אגם אוקטובר 10, 2020 at 4:49 pm

אפשר בבצק שמיועד לסיגרים ולהוסיף עוד קצת זמן אפייה

Reply
רחל אוקטובר 10, 2020 at 8:47 pm

אתם רושמים שניתן להקפיא את המאפה לפני האפיה, בצק הפילו כבר היה קפוא ולפי הוראות על האריזה אין להקפיא שנית, כמו כן ידוע שאין להקפיא שנית כל דבר שהיה קפוא

Reply
קרן אגם אוקטובר 10, 2020 at 8:50 pm

הי רחל
אין בעיה להקפיא עלי פילו אחרי שמעצבים אותם וממלאים.
מה שכתבת מתייחס לעלים כחבילה, ולא תקף פה, מה גם שמדובר בבצק ולא בבשר או דגים שעלולים להתקלקל

Reply
מיכל אוקטובר 10, 2020 at 9:59 pm

אפשר חמאה במקום שמן זית?? , הטעם של השמן זית דומיננטי לי מידי ויש פה כמות גדולה .

Reply
קרן אגם אוקטובר 11, 2020 at 7:11 am

בטח

Reply
אריה תורג'מן אוקטובר 11, 2020 at 1:37 am

היי , נראה מדהים
יש אפשרות להשתמש בבצק שאני מכין בבית לבורקס ?

Reply
קרן אגם אוקטובר 11, 2020 at 7:10 am

ברור, ייצא מעולה

Reply
אלונה אוקטובר 12, 2020 at 10:16 am

הי קרן המקסימה
הכנתי ולאחר שהוצאתי מהתנור דפי הפילו בתחתית היו ממש רכים ( בגלל הגבינות כנראה) והדפי הפילו למעלה גם נעשו רכים כמה ד אחרי שיצא מהתנור
בקיצור היתה קריספיות רק בשוליים. ככה זה צריך להיות?

Reply
קרן אגם אוקטובר 12, 2020 at 10:39 am

ממש לא, או שנתת לכל המאפה לעמוד לפני אפייה הרבה זמן, או שהעלים שלך מראש לא משהו… המאפה יוצא מאוד קריספי גם בתחתית וגם בחלקו העליון

Reply
לירון אוקטובר 12, 2020 at 11:15 am

היי,
יש לי שאלה כללית על הפילו- תמיד תמיד נקרעים לי הדפים ואני לא מצליחה להפריד… הפשרתי כל הלילה במקרר, כיסיתי במגבת מיד אחרי שפתחתי אבל הם נדבקים ונקרעים לי מהדף הראשון שאני מנסה להפריד. יש איזה טריק שאני מפספסת? תודה!

Reply
קרן אגם אוקטובר 12, 2020 at 12:04 pm

נבי לרכוש עלים מצוננים של שימרית הם למקרר ולא לפריזר ואין בעיה להפריד עלים שלהם

Reply
קטי אוקטובר 13, 2020 at 7:13 pm

אפשר להחליף את הקמח הלבן של הרביכה בכסמין מלא?

Reply
קרן אגם אוקטובר 13, 2020 at 8:43 pm

בטח

Reply
adidim אוקטובר 16, 2020 at 8:44 pm

היי קרן
הטעם של השמן זית ממש מורגש ומשתלט
זה צריך להיות ככה?

Reply
מילי אוקטובר 17, 2020 at 10:31 am

אפשר להחליף את הגבינות בצפתית, פרמזן ומוצרלה?

Reply
קרן אגם אוקטובר 17, 2020 at 10:49 am

אפשר בכל גבינות שאוהבים

Reply
מיכל אוקטובר 17, 2020 at 1:15 pm

היי קרן,
כבר הכנתי את המלית ורק אז קלטתי שקניתי בצק פילאס ולא פילו וצריך להפשיר אותו. מה עושים עם המלית בינתיים? ואיך עובדים עם הבצק? צריך לרדד? כמה שכבות?
תודה רבה. נראה מעולה!

Reply
קרן אגם אוקטובר 17, 2020 at 1:43 pm

להפשיר לרדד קצת להניח על תבנית למלא כרגיל להבריש את השוליים והחלק העליון בביצה טרופה ולאפות קצת יותר זמן מפילו עד שמזהיב

Reply
מיקי אוקטובר 18, 2020 at 8:40 pm

יצא מעולה. היו לי רק 6 עלי פילו ועדין יצא מעולה.
תודה על המתכון הפשוט והברור )אפילו הכנתי עם הילדים)

Reply
קרן אגם אוקטובר 18, 2020 at 8:53 pm

שמחה לשמוע

Reply
מיקי אוקטובר 18, 2020 at 9:58 pm

שאלה טכנית יש אפשרות לגרסא ללא גלוטן גם?

Reply
קרן אגם אוקטובר 18, 2020 at 10:42 pm

לא חושבת שיש פילו ללא גלוטן אבל המלית הולכת עם כל מתכון בצק אחר

Reply

Leave a Comment