שבת בבוקר כנראה לעולם זה היום שבו אני אקום רעבה. מה הקטע הזה? ברגע שאין עבודה והמח
נח הבטן מתחילה לקרקר? אותו סיפור כל שבת. אני קמה ומיד מתחילה לחשוב מה מכינים היום לנשנש,
אפילו את הדייסה שאני אוכלת כל השבוע אני שמה בצד.
עלי פילו מצטברים אצלי במקרר כל הזמן בעיקר בגלל סדנאות, והפיתוי להכין מהם משהו גדול מאוד.
הבוקר הכנתי רביכת חלב שמן זית וגבינות ואפילו עם העלים למאפה שהיוונים קוראים לו טירופיתה.
יש לו המון גרסאות ואני חושבת שזה שם קוד לבורקס גבינות ביוון, והמאפה הזה זה הכי קרוב ליוון
שכנראה אהיה השנה:-). כשהוא יצא מהתנור המלית שלו עוד היתה טיפה נוזלית אבל אחכ היא מתייצבת
וזה אחד המאפים הקלים והטעימים שיצא לי להכין.יאסו! בתיאבון
מאפה פילו יווני עם גבינות (טירופיתה)/תבנית עגולה או מרובעת בינונית
(בסוף הפוסט למטה המרה של המלית בגבינות אחרות)
מצרכים למתכון:
8-9 עלי פילו מופשרים
80 מ״ל (1/3 כוס+2 כפות) שמן זית
70 גר׳ (1/2 כוס) קמח לבן
400 מ״ל (כוס+2/3) חלב רגיל
250 גבינת פטה מפוררת
60 גר׳ קשקבל מגורדת
60 גר׳ גבינת עיזים כמו פרומעז חתוכה לחתיכות קטנות
למריחה:
1/2 כוס שמן זית
50 גר׳ שומשום
אופן ההכנה:
בסיר בינוני מביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב עם כף עץ שמן זית וקמח.
כשהתערובת רותחת מורידים לאש בינונית ומוסיפים פנימה חלב, וממשיכים לערבב, למשך
2-3 דקות עד שהתערובת מסמיכה לגמרי, המרקם יהיה כמו של רביכה.
מוסיפים גבינת פטה וגבינת עיזים ומערבבים עד שהן נמסות בבלילה, מוסיפים מעט מלח ומערבבים.
מורידים מהאש, מעבירים לקערה ומניחים בצד.
מחממים תנור ל 190 מעלות.
על משטח פותחים את חבילת הפילו ומיד מכסים במגבת על מנת שלא יתייבשו.
משמנים מעט תבנית עגולה, ומניחים על פילו אחד בתחתית, כשהוא מכסה את התבנית ומציץ
החוצה.מברישים בשמן זית.חוזרים על הפעולה עם עוד שלושה עלים (מברישים כל עלה בנפרד
אחרי שמניחים על התבנית)כך שכל התבנית והמסביב שלה יהיו מכוסים בעלי פילו.
מוזגים את ביללת המילוי פנימה.מפזרים מעליה גבינת קשקבל,
מניחים עלה פילו מעל הגבינה ודוחפים רק את השוליים שלו לתוך שולי התבנית.
חוזרים על הפעולה עם עוד שני עלים נוספים (מברישים כל אחד מהם בנפרד בשמן זית)
עכשיו מגלגלים פנימה את כל השוליים שנוצרו מעלי הפילו שנמצאים בתחתית התבנית,
ומגלגלים מסביב לכל קוטר התבנית פנימה.מברישים את השוליים בשמן זית.
מפזרים בחלק הפנימי של המאפה שומשום בנדיבות ואופים כ 40 דקות עד שהמאפה משחים.
שימו לב שהמלית מעט נוזלית, לא להילחץ ככה היא אמורה להישאר
**אם אין לכם עלי פילו תוכלו להכין את המאפה עם פילאס או בצק עלים.זמן האפייה שלהם
ארוך יותר ויש להבריש אותם בחלק החיצוני בביצה טרופה.
**אל תהיו קשים עם הגבינות, אם אין פטה יש בולגרית, אם אין גבינת עיזים אפשר ריקוטה,
או כל גבינה צהובה שיש בבית וכו… אם אתם רוצים להוסיף עוד גבינות לבלילה אין בעיה, יהיה לכם טעים.
**את המאפה אוכלים עם יציאתו מהתנור אז העלים במיטבם.
**אפשר להקפיא כשהמאפה מתקרר, לעטוף היטב את התבנית, בניילון נצמד. להפשיר ולחמם היטב לפני הגשה.
**ניתן להכין את המאפה עד שלב התנור ולהקפיא לפני אפייה, להוציא, להפשיר לאפות ולהגיש, כמו חדש.
**אם אתם אוהבים תוספות כמו תרד, מנגולד כרישה או בצל, תקפיצו אותם בשמן זית ותוסיפו
לבלילת הגבינה אחרי שהיא יורדת מהאש.
42 Comments
הי קרן מקסימה ומוכשרת, תודה רבה על המתכון, עוקבת אחריך ואופה המון בזכותך!
בחבילה של העלי פילו יש 14 עלים. אז למעשה משתמשים בחצי מהכמות למאפה אחד?
או אשמח לדעת בכמה עלים להשתמש..?
תודה רבה וחג שמח☺️
אם תעקבי אחרי ההוראות תדעי כמה עלים אפשר את השאר לשמור עטופים היטב במקרר גם עד חודש לפעמים , או להכין מאפה פירות מהיר כמו שטרודל ממה שנשאר
תודה, נראה מעולה, יש אופציה שהמלית תצא פחות רטובה? אולי אפשר פחות חלב?
אפשר למלא בכל מלית אחרת שהיא פחות כל בסיס רביכה או להוריד קצת חלב ולהוסיף בסוף גבינה בחושה כמו טוב טעם או כנען לעבות
שבת קסומה!
ציינת שאפשר להחליף את בצק הפילו בפילאס או עלים ובמקרה כזה צריך לתת לו טיפה יותר זמן בתנור.
האם אני יכולה להשתמש בבצק שמיועד למילוי סיגרים ואגרול?
אם כן, גם כאן זמן האפיה הוא ארוך יותר?
אם לא, מה אפשר לעשות עוד עם עלי הסיגר חוץ מלמלא אותם בבשר?:)
תודה רבה!
אפשר בבצק שמיועד לסיגרים ולהוסיף עוד קצת זמן אפייה
אתם רושמים שניתן להקפיא את המאפה לפני האפיה, בצק הפילו כבר היה קפוא ולפי הוראות על האריזה אין להקפיא שנית, כמו כן ידוע שאין להקפיא שנית כל דבר שהיה קפוא
הי רחל
אין בעיה להקפיא עלי פילו אחרי שמעצבים אותם וממלאים.
מה שכתבת מתייחס לעלים כחבילה, ולא תקף פה, מה גם שמדובר בבצק ולא בבשר או דגים שעלולים להתקלקל
אפשר חמאה במקום שמן זית?? , הטעם של השמן זית דומיננטי לי מידי ויש פה כמות גדולה .
בטח
היי , נראה מדהים
יש אפשרות להשתמש בבצק שאני מכין בבית לבורקס ?
ברור, ייצא מעולה
הי קרן המקסימה
הכנתי ולאחר שהוצאתי מהתנור דפי הפילו בתחתית היו ממש רכים ( בגלל הגבינות כנראה) והדפי הפילו למעלה גם נעשו רכים כמה ד אחרי שיצא מהתנור
בקיצור היתה קריספיות רק בשוליים. ככה זה צריך להיות?
ממש לא, או שנתת לכל המאפה לעמוד לפני אפייה הרבה זמן, או שהעלים שלך מראש לא משהו… המאפה יוצא מאוד קריספי גם בתחתית וגם בחלקו העליון
היי,
יש לי שאלה כללית על הפילו- תמיד תמיד נקרעים לי הדפים ואני לא מצליחה להפריד… הפשרתי כל הלילה במקרר, כיסיתי במגבת מיד אחרי שפתחתי אבל הם נדבקים ונקרעים לי מהדף הראשון שאני מנסה להפריד. יש איזה טריק שאני מפספסת? תודה!
נבי לרכוש עלים מצוננים של שימרית הם למקרר ולא לפריזר ואין בעיה להפריד עלים שלהם
אם אני מכינה היום לארוחה שמתקיימת מחר, כדי להקפיא?
אפשר להקפיא לפני אפייה ואז רק לאפות זה מהדר או לאפות להקפיא ולחמם היטב שוב
אפשר להחליף את הקמח הלבן של הרביכה בכסמין מלא?
בטח
היי קרן
הטעם של השמן זית ממש מורגש ומשתלט
זה צריך להיות ככה?
אפשר להחליף את הגבינות בצפתית, פרמזן ומוצרלה?
אפשר בכל גבינות שאוהבים
היי קרן,
כבר הכנתי את המלית ורק אז קלטתי שקניתי בצק פילאס ולא פילו וצריך להפשיר אותו. מה עושים עם המלית בינתיים? ואיך עובדים עם הבצק? צריך לרדד? כמה שכבות?
תודה רבה. נראה מעולה!
להפשיר לרדד קצת להניח על תבנית למלא כרגיל להבריש את השוליים והחלק העליון בביצה טרופה ולאפות קצת יותר זמן מפילו עד שמזהיב
יצא מעולה. היו לי רק 6 עלי פילו ועדין יצא מעולה.
תודה על המתכון הפשוט והברור )אפילו הכנתי עם הילדים)
שמחה לשמוע
שאלה טכנית יש אפשרות לגרסא ללא גלוטן גם?
לא חושבת שיש פילו ללא גלוטן אבל המלית הולכת עם כל מתכון בצק אחר
יצא אשששש
האם ניתן להכין בבוקר, להכניס למקרר ולאפות לפני ההגשה, או שמומלץ להקפיא?
יצא ממש טעים! המילוי אמנם יצא קצת נוזלי אחרי שחתכתי ודי התפזר… אבל ממש טעים.
המילוי די נוזלי אבל זה חלק מהקסם שלו
האם ניתן לנכין עם חלב צמחי ? לא דל פרה כאילו….
מניחה שאפשר לא ניסיתי
האם טוב חותר להקפיא מאפי פילו לפני או אחרי נאפיה
אני מעדיפה להקפיא לפני אפייה
תודה וחג שמח
ת
האם לזניה אפשר לאפות ולהקפיא או עדיף להכין וףלהקפיאמולאפות
.חדה רבה על החיות והתמיכה
חג שמח
להכין ולהפיא או לאפות ולקפיא
אשמח לדעת האם אפשר להכין את זה עד לשלב התנור, להשאיר במקרר כ20 שעות ורק אז לאפות
או לסירוגין לאפות את זה מראש וכשרוצה להגיש את זה למחרת לחמם מחדש בתנור?
אפשר להכין עד הסוף , ולחמם כשרוצים אין בעיה