פאי וטארט

עוגת התפוחים של תתה

אוקטובר 6, 2021 36 Comments
צילום : נופר צור

לחמותי קוראים תתה, זה התחיל מהנכדים ונשאר השם שלה עד היום, כולם קוראים לה ככה

וזה נשמע הרבה יותר מתאים מהשם שלה, רחל.

במשך כל השנים שאני מכירה אותה היא תמיד מבשלת ואופה מעולה, וגיליתי לא מעט

מאפים דרכה. כבר סיפרתי עליה כמה פעמים בבלוג ובכלל, אבל אספר שוב בקצרה,

שתתה, עירקית מירושלים התחתנה עם בבה, צרפתי אסלי שעלה לארץ לשרת בצבא,

התאהבה בו, ומיד לאחר החתונה נסעה איתו בחזרה לצרפת, אני לא יודעת אם זו בדיחה משפחתית

או באמת נכון אבל השמועה אומרת שהוא לקח אותה מיד לצרפת שתלמד את רזי המטבח הצרפתי,

מאמא שלו. שהיתה ידועה כבשלנית מעולה.אז לתתה יש המון חוויות קולינריות מצרפת.

אחת מהן היה עוגת תפוחים שהיא היתה מכינה לנו באופן קבוע כשהיינו מגיעים

לביקור, זו היתה עוגה עם שתי שכבות של בצק פריך והמון תפוחים באמצע, וציפוי עם רום

למעלה, והיתה אהובה עליי ועל כולנו בכלל באופן מיוחד, וממש מסוכנת! לא יכולנו להפסיק

לאכול ממנה. תתה שומרת אותה תמיד בפריזר ומוציאה קצת לפני שאוכלים והעוגה טעימה ככ גם

כשהיא מוגשת כך.חלמתי הרבה שנים ללמוד להכין אותה, ואפילו רשמתי את המתכון שלה ממש

מזמן על פתק, שאיבדתי, ולא מזמן ביקשתי מתתה את המתכון.עברו כבר כמה שנים מאז

והיא לא זכרה את העוגה, ושלחה לי מתכונים של עוגות אחרות, אבל לא ויתרתי לה.

ניסיתי לתאר לה את העוגה, והיא חשבה שאני מתבלבלת בינה לבין מישהי אחרת שהיתה

מכינה אותה, אבל לא ויתרתי. החלטתי שאין מצב שאני לא גורמת לה להיזכר בעוגה ולתת לי

את המתכון שלה. ישבתי וחיפשתי ברשת תמונות של עוגה דומה, זה לקח לי כמה שעות אבל בסוף

מצאתי, וברגע שהראיתי לה את התמונה היא מיד נזכרה.

בגלל שתתה מבשלת ואופה מהראש, קשה מאוד לחלץ ממנה מתכונים מדויקים. והשיטה הטובה

ביותר זה לבקש ממנה להכין ולרשום הכל או ממש להיות לידה ולעשות את זה. אחרת זה תמיד

כמויות של ״בערך״ .

לפני שבועיים הגענו לביקור אצלה וחיכתה לנו הפתעה, לא רק העוגה שהיתה מוכנה בפריזר

לקראתנו, גם המתכון כתוב וברור ומוכן להכנה.

הוצאתי את העוגה מהפריזר ונתתי לה לעמוד עד לארוחה, אבל לא ככ התאפקתי וניגשתי אליה בכל

שניה, וחתכתי לי ביס קטן.

אחכ כשנסענו הביתה קיבלתי את כל העוגה במתנה, והיא ישבה פה במקרר כמה ימים

ובכל פעם לקחתי ממנה ביס קטן, או שהגשתי לאורחים חתיכות קטנות כדי שהיא לא תיגמר.

תתה סיפרה שאת העוגה היא אכלה בצרפת בקוטנטן שנמצא בחצי האי נורמנדי ואחכ היא מהר רצה הביתה

לשחר את הטעמים שלה כי היא היתה ככ טעימה.

במקור, תתה מכינה את הבצק הפריך עם כמות מאוד גדולה של חמאה וביצים, וזה השינוי היחיד

שעשיתי, להפוך את הבצק לקצת פחות עתיר שומן וקלוריות.

צילום : נופר צור

צילום : נופר צור

עוגת התפוחים של תתה/תבנית מלבנית בגודל 30*20

מצרכים למתכון :

לבצק הפריך:

400 גר׳ קמח לבן רגיל

120 גר׳ סוכר לבן/אבקת סוכר

3 שקיות סוכר וניל

כפית אבקת אפיה

מעט מלח

300 גר׳ חמאה

2 ביצים מביצים גודל L

מים קרים (אופציונלי רק בעת הצורך)

לתפוחים:

8-9 תפוחים מזן גרני סמית קלופים נקיים מליבה וחתוכים לקוביות קטנות

3-4 כפות מים

80 גר׳ סוכר לבן (אפשר להמיר בשקיות סוכר וניל)

כף תמצית/מחית וניל

לציפוי אחרי אפייה:

150 גר׳ אבקת סוכר

2-3 כפיות תמצית רום

מים אם יש צורך

אופן ההכנה:

מתחילים עם התפוחים (אפשר גם יום יומיים מראש ולשמור במקרר)

בסיר מבשלים קוביות תפוחים עם מים עד לריכוך התפוחים , מוסיפים סוכר ווניל ומבשלים

עוד מעט, ואז מועכים את התפוחים (אני משתמשת בממחה אבל אפשר עם מזלג)

עד שהתערובת הופכת להיות קצת כמו פירה גס.

מצננים.

מכינים את הבצק:

במעבד מזון עם להב פלדה מערבבים קמח, מלח סוכר ואבקת אפייה.

מוסיפים את החמאה, ומעבדים שוב לפירורי בצק. מוסיפים את הביצים,

אחת אחת ובפולסים קצרים מעבדים שוב. אם הבצק לא התאחד לכדור זה הזמן להוסיף

מים קרים לפי הצורך, כף אחת בכל פעם ואז

עיבוד קצר במיקסר.

מחלקים את הבצק לשני חלקים, אני אוהבת שאחד מהם שישמש לתחתית מעט גדול יותר

מהחלק השני ומצננים אותם עטופים בניילון נצמד במקרר.

מוציאים חלק בצק אחד, מחממים תנור ל 170 מעלות.

מרדדים את הבצק הגדול יותר על נייר אפייה מקומח או בים שני ניירות אפייה, והופכים אותו ישירות

על תבנית האפייה. מחוררים מעט עם מזלג ומכניסים לאפייה בתנור ל 10 דק׳ אפייה.

מוציאים ומעבירים את מלית התפוחים על הבצק (לא מכבים את התנור)

מרדדים שוב חלק בצק שני, שוב אפשר על נייר אפייה או בין שני ניירות והופכים אותו מעל התפוחים.

מסירים את נייר האפייה, ובעזרת מזלג בעדינות דוקרים מעט את הבצק.

מכניסים שוב לאפייה, עד שהבצק מזהיב, ל 30-35 דק׳.

מוציאים ומצננים לחלוטין.

בינתיים מכינים את הזיגוג:

מערבים אבקת סוכר ותמצית רום, ואם יש צורך וזה לא הופך למחית מוסיפים מעט מים חמימים עד להמסה

של כל המסה למחית לבנה. מעבירים על גבי העוגה ומצננים היטב.

 

**את העוגה שומרים במקרר עד חמישה שישה ימים ואפשר כמובן להקפיא ולהגיש אחרי הפשרה קצרה

**לפרווה ממירים את החמאה במתכון למחמאה/נטורינה

Print Friendly, PDF & Email

36 Comments

מאי אוקטובר 6, 2021 at 10:34 am

היי קרן,
יש אפשרות לשים תמצית וניל במקום רום בציפוי?

Reply
אפרת אוקטובר 6, 2021 at 5:52 pm

2 ביצים או 2 חלמונים?

Reply
קרן אגם אוקטובר 6, 2021 at 7:47 pm

כתבתי 2 ביצים

Reply
שרון ענבר אוקטובר 6, 2021 at 6:00 pm

אפשר להשתמש בביצים xl?

Reply
קרן אגם אוקטובר 6, 2021 at 7:48 pm

כן

Reply
יהודית אוקטובר 6, 2021 at 6:56 pm

קרן, מה אפשר לשים במקום הציפוי של א.סוכר עם רום?
נגיד, רק אבקת סוכר? זה יהיה יבש מדי?

Reply
קרן אגם אוקטובר 6, 2021 at 7:47 pm

הרום הוא חלק ממש חשוב בעוגה המקורית ולא הייתי מוותרת עליו

Reply
מיש אוקטובר 6, 2021 at 10:02 pm

אחסון איפה? וכמה זמן מחזיק מעמד?

Reply
קרן אגם אוקטובר 7, 2021 at 12:26 pm

במקרר חמישה שישה ימים

Reply
יעל בן ברוך גולן אוקטובר 7, 2021 at 11:40 am

הי קרן, איך אפשר להפוך את המתכון לפרווה ?ושישאר טעים 🙂

Reply
קרן אגם אוקטובר 7, 2021 at 12:26 pm

מחמאה או נטורינה במקום חמאה בקלות

Reply
יעל בן ברוך גולן אוקטובר 7, 2021 at 1:28 pm

תודה! זה עדיף על שמן קוקןס?

Reply
חנה אוקטובר 7, 2021 at 12:54 pm

אפשר להפחית מהחמאה?

Reply
קרן אגם אוקטובר 8, 2021 at 7:23 am

הבצק ייצא שונה ופחות פריך בהפחתה

Reply
אילנה לוזון אוקטובר 8, 2021 at 9:00 pm

תבורך סבתא תתה נראה מקסים למה אנשים שואלים שאלות שהתשובות רשומות במתכון זה מעצבן

Reply
קרן אגם אוקטובר 9, 2021 at 11:33 am

אין על תתה 🙂

Reply
עדי ליאל אוקטובר 7, 2021 at 6:02 pm

קרן יקרה, אני עוקבת ואופה את עוגותיך ועוגיותיך בהנאה רבה, הפעם התעלית…באמת עוגה שקשה להפסיק לאכול. הבצק העליון קצת התפרק..שמתי רום במקום תמצית רום..ועדיין מעולה!!! תודה רבה.

Reply
קרן אגם אוקטובר 8, 2021 at 7:22 am

אני כל כך!!! שמחה
תודה תודה

Reply
שירה אוקטובר 7, 2021 at 8:23 pm

העוגה שבתמונה עם זיגוג רום? כי זה נראה מנוקד בגרגרי וניל.

Reply
קרן אגם אוקטובר 8, 2021 at 7:21 am

נכון, לצילומים הוספתי לה גרגרי וניל וזה היה פחות מוצלח לדעתי אז לא נכנס למתכון

Reply
לילך אוקטובר 8, 2021 at 8:50 am

הבצק יצא לי נוזלי למה? ושמתי בדיוק את הכמויות שציינת.

Reply
לילך אוקטובר 8, 2021 at 8:51 am

אם עושה את הבצק ביד האם החמאה או המחמאה צריכה להיות קרה?

Reply
Lior אוקטובר 8, 2021 at 10:17 am

היי יקירה !
אשמח לדעת האם רינג בגודל 20×20 (מרובע) בגובה 5 ס״מ יוכל להתאים במידה ואכין את העוגה רק מחצי כמות המרכיבים הדרושה במתכון המקורי?
בברכת סופ״ש נעים
ליאור.

Reply
קרן אגם אוקטובר 8, 2021 at 12:31 pm

לא בטוחה שצריך להקטין כמויות
היא תצא לך גבוהה וזה כייף

Reply
Lior אוקטובר 8, 2021 at 10:14 pm

תודה מקרב לב על המענה ❣️
שוב את מוכיחה – שאין כמותך !
זה לא מובן מאליו; אני בטוחה שאת שומעת
כ-100 פידבקים דומים בכל שעה לערך
ובכל זאת –
כיף גדול לצפות ולהינות ממך מן הצד

Reply
קרן אגם אוקטובר 9, 2021 at 11:33 am

תודה ליאור 🙂

Reply
טל בגלייבטר אוקטובר 17, 2021 at 1:42 pm

חייבת לספר שהכנתי את העוגה לשבת זו , עוגה נהדרת.. שיניתי בציפוי לוניל מרום משום שאינני אוהבת רום
. יצאה אליפות !!!

Reply
רג'ינה אוקטובר 12, 2021 at 8:45 am

עוגה מדהימה…כמה זמן אפשר לשמור על העוגה והאם היא צריכה להיות במקרר?

Reply
קרן אגם אוקטובר 12, 2021 at 8:57 am

במקרר 3-4 ימים

Reply
תמיר מגי אוקטובר 14, 2021 at 9:58 am

תודה על המתכונים הנהדרים. כל אחד מהם נחמה לחייך.

Reply
קרן אגם אוקטובר 14, 2021 at 1:57 pm

תודה תמיר

Reply
חגית דגוני אוקטובר 17, 2021 at 11:18 am

האם אפשר להמיר את הקמח כך שהעוגה תהיה ללא גלוטן? קמח שקדים אולי?

Reply
קרן אגם אוקטובר 19, 2021 at 6:57 am

נסי קמח ללא גלוטן

Reply
הילדה ארז אוקטובר 17, 2021 at 11:27 am

המון חמאה……לא בריא לי ,חבל

Reply
tal בגליבטר אוקטובר 17, 2021 at 1:44 pm

יצאה עוגה נפלאה ..שיניץי בציפוי לוניל.

Reply
קרן אגם אוקטובר 19, 2021 at 6:46 am

תודה

Reply

Leave a Comment