גדלתי בעמק חפר ובאיזור שלנו היה בחור אחד שכולם קראו לו זהר האינדיאני, הוא היה נראה כמו אינדיאני אבל הוא היה מנתניה:-)
בחור גדול וחסון, עם צבע מוקה שיער ארוך חלק, לוק אינדיאני לגמרי, שמאוד אהב לרכב על סוסים, היה לו קול גדול וקצת צרוד
שיכולת לזהות ממרחקים .
הוא היה מתסובב הרבה באיזור המושבים שלנו וכולם אהבו אותו. זהר עבד גם כמאבטח בהופעות חיות (פעם היו כאלו רק בקירסריה ובצמח)
ואני מדברת איתכם על שנות ה 80 המאורחות כן?
וכשהייתי מגיעה לפסטיבלים, יחפה עם שמלה לבנה, רסטות בשיער ומלאאאאא חברות,
בלי לקנות כרטיס כמובן, זהר היה מזהה אותי ממרחק קילומטר בתור, והיה מהר מהר מכניס אותי ואת החברות שלי פנימה להופעה.
בגיל 15.5 עברתי לגור בחוות סוסים אחרי שהבנתי שנמאס לי מלימודים, וגם זהר גר בחווה שגרתי בה, חלקנו אהבה מטורפת לסוסים.
על הים בצוקי ים,גרנו קרוב אחד לשניה בצריפים קטנים. ויש לי מלא זכרונות ממנו.
עברו מלא שנים וזהר נשאר תמיד זהר האינדיאני. אני עזבתי את עמק חפר ועברתי ליפו והיינו מתראים מדי פעם במסיבות בעמק.
יום אחד פגשתי אותו על חוף הים ביפו, זהר בכל פגישה שלנו, היה מציג אותי למי שנמצא איתו ואומר: תכיר את האישה הכי יפה שהיתה אי פעם
בעמק חפר. וזה תמיד היה מחמם את הלב ואחלה מחמאה. באותו יום בחוף ביפו הוא אמר לי שהוא מת על עוגות פרג ותפוחים ושנורא בא לו
שאכין לו מתי שהוא אחת כזו.
מאז הוא היה מגיב לי תמיד בפייסבוק על כל מתכון של עוגה, שהוא עדיין מחכה לפרג תפוחים שלו.
תכננתי כמו הרבה דברים בחיים להכין לו פעם אחת ולהפתיע אותו בכפר ויתקין. היה לו קפה קטן ותמיד אפשר היה למצוא אותו.
כרגיל אני תמיד מאחרת בדברים האלו וזהר האינדיאני חלה בסרטן ונפטר לא מזמן.ההלוייה נערכה ביום ההולדת שלי, כמה אירוני.
מאז ידעתי שבכל פעם שאכין עוגת פרג ותפוחים אני אחשוב על זהר.
אז הנה אני מקדישה לו את הטארט הזה שהוא בטוח היה עף עליו, מקוה שהוא אוכל שם למעלה מלאאאאא עוגות עם פרג ותפוחים
זהר האינדיאני היה איש נדיר שלא רואים כבר.
יהי זכרו ברוך.
טארט פרג ותפוחים/תבנית טארט מתפרקת בקוטר 24 ס״מ
מצרכים למתכון:
לבצק הפריך:
2 כוסות +2 כפות (300 גר׳) קמח לבן רגיל
200 גר׳ קוביות חמאה מהמקרר
100 גר׳ אבקת סוכר
1/4 כוס מי קרח
למלית פרג:
250 גר׳ פרג טחון טרי
1 כוס (240 מ״ל) חלב
3/4 כוס (150 גר׳) סוכר לבן רגיל
כפית מחית/תמצית וניל
30 גר׳ חמאה
1/4 כוס (25 גר׳) קמח שקדים או שקדים טחונים לאבקה
לתפוחים:
3 תפוחים מכל סוג, קלופים נקיים מליבה וחתוכים לקוביות קטנטנות
30 גר׳ חמאה
כפית גרידת לימון
2 כפות סוכר וניל
אופן ההכנה:
מכינים את הבצק:
במעבד מזון עם להב פלדה (אפשר גם בקערה עם הידיים ) מערבבים קמח, אבקת שקדים ואבקת סוכר,
מוסיפים קוביות חמאה ומעבדים ליצירת פירורי בצק.
מתחילים להוסיף מים קרים, תחילה כף שתיים ומעבדים שוב בפולסים קצרים עד שהבצק הופך לכדור אחיד. אם הבצק זקוק לעוד מים תוסיפו
כף בכל פעם ולא להוסיף את הכל בבת אחת!
מחלקים את הבצק לשליש ושני שליש, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לצינון.
מכינים את מלית הפרג:
בסיר קטן מביאים לרתיחה חלב עם סוכר וניל וחמאה, מוסיפים את הפרג ומבשלים עוד מעט. מסירים מהאש, מוסיפים פנימה אבקת שקדים,
מערבבים ומצננים.
מכינים את התפוחים:
על מחבת בינונית ממיסים חמאה, מוסיפים פנימה סוכר וניל ואת התפוחים וגרידת הלימון ומקפיצים על אש בינונית עד שהם מתרככים . מסירים מהאש.
מחממים תנור ל 170 מעלות.
מוציאים מהמקרר את 2/3 הבצק, ועל נייר אפייה מקומח מרדדים את הבצק לעיגול קצת יותר גדול מקוטר התבנית.
הופכים את נייר האפייה עם הבצק לתוך התבנית, כך שהנייר כלפי מעלה, ומסירים את הנייר. מהדקים את הבצק לתחתית ושולי התבנית,
ומסירים עודפי בצק אם יש.
מעבירים פנימה את מלית התפוחים, מיישרים שתכסה את כל התחתית ומעליה מוזגים את מלית הפרג, ובעזרת ספטולה או כף מיישרים .
מוציאים מהמקרר את שליש הבצק שנותר ויחד עם שאריות הבצק (אם יש כאלו) מרדדים את הבצק על משטח מקומח למלבן לא צריך להיות מדוייק.
בעזרת סכין או גלגלת פיצה, פורסים מהבצק רצועות ומניחים על התבנית מעל הפרג בצורת שתי וערב.
אם כבד עליכם כל התהליך אתם יכולים להקפיא את הבצק שנותר ולגרר אותו על פומפיה מעל הפרג ליצירת קראמבל.
אופים את הפאי כ 25-30 דקות עד שהבצק הופך לשחום ומלית הפרג נראית יציבה לעין.
מצננים לפני שטורפים ושומרים במקרר עטוף היטב עד ארבעה ימים.
21 Comments
כתבת מלית המורכבת מ…קמח חמאה מי קרח וא.סוכר .
בהכנה הכנסת למלית גם את האבקת שקדים .
למרות שלא כתובה במלית …
טעות שלי
אפשר להוסיף 2ֶ כפות קמח שקדים אבל לא הכרחי
היי קרן גם בבצק יש קמח שקדים ?
טעות שלי באופן ההכנה אין צורך להוסיף קמח שקדים אבל אפשר 2 כפות
ואו קרן,
ריגשת אותי מאוד. הכרתי את זוהר מימי המסיבות והתיאור שלך מחזיר אליו. תודה רבה.
ואני גם מאוד מאוד מאוד אוהבת את המתכונים שלך ואת הכתיבה שלך. תודה
זהר היה אגדה, תודה מור
היי קרן שתי שאלות ברשותך, במרכיבים של הבצק לא רשום שקדים אבל בהסבר רשום שיש בבצק שקדים.. מה הכמות? והאם אפשר להמיר את השקדים בפתי בר טחון(גם בבצק וגם במילוי)גלל אלרגיה לשקדים?
היי קרן, כמה אבקת שקדים נדרשת לבצק?
ושאלה נוספת- האם יש גירסה פרווה שיכולה לצאת מספיק טוב?
קרן את כותבת כל כך נוגע ומסעיר הסיפור המרגש הזה ,מכניס את זוהר ללב של הקורא ולגמרי מנציח את זוהר בזכרון חיים נוגע עם טעמים שאהב …..שעכשיו נמצאים איתנו במתכון שלך
תודה
תודה רבה!
גם אני מאזור נתניה והכרתי את זהר, היתה תקופה שהיתה לו חברת אבטחה למסיבות.
עצוב לשמוע שהוא נפטר.
יהי זכרו ברוך
נכון! תודה שהזכרת
היי קרן,
המתכון מגרה מאוד.
אני מפחדת מפרג… תמיד הוא יוצא מריר.
מה הדרכים לבחור פרג טוב?
תודה
הי, הרעיון הוא לקנות פרג לא טחון. לשמור במקפיא. לטחון בבית עם מטחנת תבלינים/קפה. ולבשל לפי ההנחיות. הוא יוצא טעים מאוד.
לכל אוהבי הפרג , וגם אלה שלא, העוגה פשוט מעולה!! הכנתי לשבת וחוסלה כולה!
תודה קרן על המתכונים הנהדרים והנגישים שלך.
הי קרן, האם יש תחליף ראוי לחלב במלית? רוצה לעשות גירסה פרווה.
תודה.
חלב סויה
העוגה יצאה מדהימה, גם יפה וגם טעימה. כפי שכתבו למעלה, אני הנחתי שהטעות היא שיש להוסיף אבקת שקדים, במקום אבקת סוכר, וכך עשיתי. הבצק אמנם לא מתוק, אבל המלית שכוללת תפוחים ופרג מאוד מתוקים והם מאזנים את הטעם. תודה על המתכון!
קרן שלום
הכנתי את הבצק לפי ההוראות אבל לאחר צינון ורידוד הבצק נמס במהירות ושליש הבצק לא הספיק לרצועות
אמנם אני אופה מיומנת ואוהבת לצפות במתכונים שלך אבל אם כותבים 2 כוסות קמח+2 ו הדגמה את מוסיפה קמח שקדים ראוי לציין זאת במתכון אני הבנתי זאת אבל אופות צעירות הצמודות למתכונים מתבלבלות אז בבקשה להתייחס להערות תודה
כמה זמן כדאי להשאיר את הבצק במקרר? והאם כדאי לאפות אפייה עיוורת קודם ששמיים את התפוחים והפרג על הבצק?
תודה על התשובה.
אם לא כתוב לאפות אפייה עיוורת כנראה שאין צורך יהודית. הבצק במקרר יכול להיות בין חצי שעה לכמה ימים