זה כנראה פורים, שהשעון הביולוגי שלי נעצר על פרג, אחרת אין לי איך להסביר את טרפת הפרג
שפוקדת אותי ומסתבר שגם אתכם. ושקיות גדולות של פרג שטחנתי בבית נמצאות במקפיא רק מחכות
שאוציא אותן ואתחיל לאפות.
בגלל שפורים תיכף מגיע, הבנות בבית מתחילות להתכונן ולחשוב למה להתחפש השנה,
ואתמול ישבנו יחד ונזכרנו בכל התחפושות שלהן כל השנים, והן לא הפסיקו לרדת עליי.
למה? כי הן נזכרו איך כל השנים ערב לפני פורים הן מתכוננות, ומזכירות לי שנקום בבוקר
מוקדם להתאפר, וברגע שאני שומעת את המילה להתאפר אני נכנסת להתקף חרדה.
אז מה שקרה בכל שנה, זה שערב לפני יום התחפושות בבתי הספר, בשעה 19:00
שעטתי עם האוטו לכפר השעשועים, או לאיזו חנות של שטויות ברחוב יפת,
וקניתי את מה שמצאתי בנס, כי אני ואיפור הכי לא הולכים ביחד. מאז הבנות כבר גדלו
ויודעות לא לפנות אליי בענייני תחפושות ואיפור, היו שנים שהרגשתי שאני אמא לא מספיק טובה
כי אני לא סובלת את החג הזה, אבל השנה כבר הפכתי לגמרי סלחנית כלפי עצמי ואני יודעת
כבר להגיד במה אני טובה כאמא ובמה פחות, ולא חשוב לי להצטייר כאמא המושלמת שיודעת
לעשות הכל כי אני לא, ומן הסתם אף אחת לא, ואני הכי מושלמת כשאני יודעת את הגבולות שלי.
אני חושבת שלקראת החג יעלו פה עוד כמה מתכונים עם פרג, אבל אני מבטיחה גם כמה בלי,
ואם אתם אוהבים פרג כמוני, הפאי הזה הוא אחד הדברים הטעימים שיצא לי להכין,
לא חשבתי ששילוב של גבינה ופרג יכול לצאת כל כך טעים, והפקאנים מעניקים לו עוד טוויסט
קטן ונעים בפה.
פאי גבינה ופרג/תבנית פאי מתפרקת בקוטר 24 ס״מ
מצרכים למתכון:
לבצק הפריך:
100 גר' חמאה קרה חתוכה לקוביות
כוס (140 גר') קמח לבן
1/2 כוס (50 גר') שקדים טחונים לאבקה
2 כפות (20 גר') סוכר לבן
1/4 כוס (60 מ״ל) מי קרח או מים קרים מאוד מהמקרר
למלית פרג:
170 גר' (כוס+2/3) פרג טחון טרי
כוס פחות כף(225 מ״ל) חלב
85 גר' סוכר לבן
2 כפות (20 גר')סולת
1/2 כוס (50 גר') פקאנים גרוסים
לקרם גבינה:
225 גר' גבינת שמנת 25%
250 גר' גבינת ריקוטה או גבינת טוב טעם
1/3 כוס (80 מ״ל) שמנת מתוקה
1 כפית תמצית או מחית וניל
1/3 כוס (46 גר') קמח לבן
85 גר' סוכר לבן
אופן ההכנה:
הבצק הפריך:
במעבד מזון עם להב פלדה מערבבים קמח סוכר ושקדים טחונים, תוך כדי פעולת המעבד
מוסיפים קוביות חמאה, ועשהתערובת הופכת לפירורית מוסיפים את המים, לא הכל בבת אחת,
מוסיפים בהדרגה כי ייתכן ולא תצורכו את כל כמות המים. כשהבצק נאסף לכדור, מפסיקים את פעולת
מעבד המזון, עוטפים את הבצק בניילון נצמד ושולחים לצינון במקרר.
מכינים את מלית הפרג:
בסיר קטן מחממים חלב וסוכר, כשהסוכר נמס מוסיפים פרג וסולת ומערבבים.
מבשלים על אש קטנה כחמש דקות, מסירים מהאש ומניחים בצד.
מכינים את מלית הגבינה:
בקערה מערבבים את כל חומרי המלית לתערובת אחידה וחלקה.
מחממים תנור ל 170 מעלות, ומרדדים את הבצק על נייר אפייה מקומח, לצורת עיגול
שקוטרו גדול מעט יותר מגודל התבנית שלכם (אפשר פשוט להניח את התבנית במרכז העיגול המרודד
ולוודא שהבצק עובר את שולי התבנית)
מרימים את נייר האפייה והופכים אותו יחד עם הבצק על תבנית האפייה, כשהבצק פונה כלפני מטה.
מסירים את נייר האפייה ומהדקים את הבצק לתחתית ולשוליים. מסירים שוליים מיותרים.
מפזרים על הבצק הרבה שעועית יבשה או אורז אם נח לכם יותר, זה יעזור לבצק לא להתרומם
במהלך האפייה הראשונית שלו.
מכניסים לתנור ואופים 10 דקות, בשלב הזה הבצק ממש יזהיב מעט.
מוציאים את נייר האפייה עם השעועית מהתנור, ומשאירים את התבנית לפאייה נוספת של 10 דקות
(אנחנו אופים את הבצק ״אפייה עיוורת״ על מנת שיתייצב לפני שנעמיס עליו מלית רטובה)
מוציאים את התבנית מהתנור, ומעבירים את מלית הפרג מעל הבצק.
מישירים, ומפזרים מעל את הפקאנים הגרוסים. עכשיו מעבירים את מלית הגבינה מעל הפרג
והאגוזים, ובעזרת ספטולה או גב כף, מיישירים כך שהגבינה מכסה את כל שטח הפאי.
בתמונות הבאות תראו בדיוק איך זה נראה :
מחזירים לתנור ואופים כ 30-35 דקות עד שהמלית יציבה ומעט שחומה.
מצננים על רשת צינון, ומעבירים לקירור במקרר לפחות ל 4 שעות ורצוי ללילה.
מגישים קר, ואם אתם רוצים אפשר עם קצת קצפת בצד.
**אפשר לשחק עם מלית הגבינה, במקום גבינת שמנת גבינה לבנה רגילה, במקום שמנת מתוקה
מיכל שמנת חמוצה, ובמקום ריקוטה או טוב טעם אפשר עוד גבינת שמנת.
**אפשר להמיר פקאנים בכל סוג אחר של אגוזים או לוותר
24 Comments
נראה סוף!!
שאלה לגבי הסולת, מה תפקידה בכוח :)? אנחנו לא מחובבי הסולת ותהיתי מה היא מוסיפה מבחינת מרקם וכמה היא מורגשת מבחינת הטעם. האם אפשר לוותר עליה או להחליף אותה במשהו אחר? 🙂
ועוד שאלה, איפה את קונה פרג ואיזה פרג את ממליצה לקנות. האם יש לך dos and don’ts כשזה נוגע לפרג?
תודה וסליחה על החפירה
הסולת קצת מעבה את הבלילה אבל אפשר גם לוותר עליה, מדובר בכמות קטנה יחסית היא לא מורגשת.
פרג אני קונה בחנויות תבלינים (אוהבת את חבשוש בלוינסקי שגם טוחנים במקום) אבל אפשר לקנות בכל חנות
ולטחון בבית במטחנת תבלינים אם יש לך, את הפרג טוחנים ושומרים במקפיא אבל אורך חייו קצרים יחסית לאחר שנטחן, גג שלושה חדשים במקפיא.
אפשר לאחסן פרג שלם לאורך זמן ארוך יותר אבל אז הוא לא כל-כך טרי.
רעיון לתחליף גבינה?
מדובר בפאי גבינה אין לה תחליף, אבל אפשר להכין פאי אחר רק של פרג כמ וזה למשל:
https://kerenagam.co.il/טארט-או-טארטים-קטנים-של-פרג-עם-שטרויזל-ו/
חובה להכין ימוסה בקרוב מאוד. מכורה לפרג
היי קרן!
מתכוונת לנסות את המתכון , נראה מדהים
את חושבת שאפשר להקפיא את העוגה אחרי שמוכנה ולהוציא כמה שעות לפני אכילה? אני לוקחת אותה לפיקניק ורוצה שתישאר קרה.
תודה!
כן בטח, רק תפשירי בזמן שלא תהיה קפואה בהגשה
פרג טחון ניתן לשמור במקפיא גם שנתיים. כמו כן צריך לוותר על הכמות העצומה של הסוכר והקמח הלבן ולהשתמש בכוסמין וללא סוכר. אחת מה שאת מציעה פה זו פורמולציה רעילה ביותר.
שלום שמואל
נכנסת לבלוג שלי שעוסק באפייה עם דגש על טעימה.
יש המון בלוגים ברשת לבישול ואפייה ״בריאים״
מציעה לך לחפש שם מתכונים ללא סוכר וללא קמח אחרת באמת הגעת לכתובת הלא נכונה.
היי קרן, מתה על הבלוג!
מה המרקם של שכבת הגבינה? אני אוהבת עוגות גבינה במרקם קרמי וממש בא לי על השילוב עם הפרג.
יש אפשרות לאפות רק את הפרג חלקית, לצנן מעט, לשים את הגבינה ואז לאפות *בחום נמוך* נגיד 150, לעוד חצי שעה ב'? כי ככה המלית גבינה תצא יותר קרמית (בייחוד אם אחליף את הריקוטה בעוד גבינת שמנת..)
היי קרן,
הכנתי את הפאי היום אבל מלית הפרג יצאה דלילה מדי והתחילה לנזול מהשוליים של התבנית.
איך אפשר להתגבר על זה לפעם הבאה?
הי
לא כל כך הבנתי איך המלית נזלה מהשוליים, הרי היא יושבת בתוך הבצק הפריך על חלקו התחתון, ואין לה מאיפה לנזול
אין לי מושג 🙁
יש מצב שרידדתי את הבצק דק מדי? או שהוא נסדק ודרכו המלית נזלה?
וזה עדיין נשמע מוזר, כי אפית את הבצק קודם, היית רואה אם הוא היה נסדק, אבל ייתכן שזה משהו שקרה במהלך האפייה הנוספת.
הבלילה של הפרג לא אמורה לצאת ככ דלילה אלא אם כן שינית משהו ביחס המרכיבים
תודה קרן על ההסבר, אני מאוד מעריכה את זה 🙂
יצאה עוגה מדהימה!
הורדנו 30 גרם סוכר, לא הכנסנו פקאנים, שקדים ומים קרים.
תודה רבה לך על המתכון 🙂
הי קרן! במידה ואני רוצה לשנות לתבנית פאי 20 ס״מ, את יכולה לשער כמה אני צריך לחתוך בכמויות?
היי קרן
האם אפשר להמיר את הקמח בשכבת הגבינה בקורנפלור?
וגם, אפשר לאפות על 150 יותר זמן? אני רוצה לקבל שכבת גבינה קרמית
אפשר להמיר לקורנפלור
אין ביצה הבצק הפריך? הוא לא יתפורר בלי הביצה ?
אין ביצה והוא אחלה
תודה על התשובה
אפשר להוסיף ביצה אחת לבצק או למלית גבינה?
אפשר לבצק לא מבינה למה…. זה המתכון ויצא מעולה למה להוסיף לו ביצה? אשמח להסבר
לא הבנתי למה העקשנות לשנות את המתכון ולהוסיף ביצה?
למה זה ככ חשוב? אשמח להסבר, ואם זה ממש חשוב אז אפשר בבצק זה ישנה את המרקם שלו כמובן והוא לא יצטרך מים ואולי יותר קמח