אני לא מתווכחת עם מי שאומר לי שאצלו מכינים את הבורמוליקוס הטובים ביותר, זה כמו שאין לי מה
להתווכח עם אלו שטוענים שאמא שלהם מכינה את הגפילטע הכי טעים, או את החזרת הכי טעימה.
וזה לא שאני לא אוהבת להתווכח, פשוט, יש ל ידיעה פנימית, ששל אמא שלי הכי טעים, נקודה!
חח אני מניחה שבעדות אחרות יש את החריימה הכי טעים או הקוסקוס הכי טעים וכו….
אצלנו הבולגרים, קוראים ללביבות מצה, אלו שאחרים קוראים להם מציה, בורמוליקוס.
אנחנו אוכלים אותן עם סירופ סוכר, לא בקטנה כזה, אלא ממש טובלים כל לביבה עם המזלג בתוך הסירופ
ותוך כדי שהסירופ נוטף כולו, מכניסים את זה לפה. וזה טעים הו הו הו הו כמה שזה טעים.
יום אחרי ליל הסדר התאספנו כל המשפחה המורחבת לארוחת בוקר על טהרת הבורמוליקוס,
אמא שלי ודודה שלי מכינות אותן אותו דבר וכל כך טעים, ותודה לאל שזה רק פעם בשנה.
אז זה לגמרי פסח בשבילי, הבורמוליקוס, אפשר לאכול אותם עם גבינה לבנה כשהם בגרסה
המלוחה, ואפשר כמונו לדלג ישירות לשלב הסירופ סוכר. זה כל כך טעים!
בורמוליקוס-לביבות מצה של הבולגרים/20 יחידות
מצרכים למתכון:
6 מצות
3 ביצים גודל L
מעט מלח
לסירופ סוכר:
3/4 כוס (180 מ״ל) מים
3/4 כוס (150 גר׳) סוכר לבן
אופן ההכנה:
בסיר קטן מביאים לרתיחה מים וסוכר, וכשהתערובת רותחת מורידים את האש לבינונית, התערובת אמורה
לבעבע בעדינות. מבשלים כ 10 דק׳ על האש עד שתערובת מסמיכה לסירופ, מכסים את האש, ומצננים
עד שאוכלים.
שוברים את המצות לחלקים גסים, ומשרים בקערה עם מים לרבע שעה, עד שהמצות רכות.
מסננים את המצות, ובעזרת הידיים סוחטים אותן להוצאת נוזלים וכך הן גם נשברות היטב.
מעבירים לקערה ומוסיפים פנימה 3 ביצים וטורפים את כל הבלילה יחד, מוסיפים מעט מלח ומערבבים.
מי שרותה יכול להוסיף בשלב הזה גם קצת פלפל שחור.
מניחים את הבלילה לנוח כ 10 דק׳.
מחממים שמן מעט עמוק (חצי טיגון) במחבת רחבה .
יוצרים קציצות מבלילת המצות ומניחים במחבת. מטגנים כמה דק מכל צד עד להזהבה.
מוציאים את הבורמוליקוס ישירות לצלחת רחבה מרופדת בנייר סופג.
מעבירים את סירופ הסוכר לקערה שניתן יהיה לטבול בה את הבורמוליקוס.
מגישים חם! אנחנו נועצים מזלג בכל בורמוליקוס וטובלים אותו משני הצדדים בסירופ סוכר, וטורפים.
**לגרס המלוחה מוסיפים לתערובת המצות והביצים פלפל שחור, ואוכלים עם גבינה לבנה.
24 Comments
היי קרן, תודה על המתכון! שתי שאלות:
א. הלביבות יוצאות לי רכות מבפנים, זה בסדר או שצריך עוד זמן טיגון? כמה דקות את מטגנת כל צד?
ב. כשהסירופ התקרר הוא התקשה, אז לא עדיף להכין אותו ממש בצמוד לאכילה?
תודה רבה.
הי אביחי עונה קצת באיחור
אם הן רכות מבפנים מדי סימן שהאש חמה מדי ויש להוריד מעט את הלהבה לבינונית .
לגבי הסירופ
אם הוא מתקשה אכן אפשר מעט לחמם אבל לא יותר מדי אחרת עד לביבות חמות והסירופ חם זה ממש שואף בפה
תודה רבה! חג שמח 🙂
גם של הגאורגים אותו הדבר
גם אצלנו אוכלים הרבה בורמליקוס בפסח. (בולגרים אלא מה?) עם ריבת תות ביתית דווקא.
אנחנו משדרגים עם קצח,גבינת פרמזן מגוררת, וגולת הכותרת כמהין.ממרח או שמן.וואו זה טעים.
אצל הורי הבולגרים לא היו מכינים סירופ סוכר, אלא פשוט טובלים בסוכר. אצלנו אוהבים גם עם ריבה לפעמים. אוכלים עם ביצה קשה חומה (מבשלים עם קפה שחור) ליד. לאורך הדנים ניסיתי לאפות ולחסוך את הקלוריות בטיגון, מוכרחה לאמר שיוצא לא רע בכלל בתנור.
תודה על השיתוף לאה
שלום לך קרן.
עם כל הכבוד, ויש, בורמואליקוס (אלה הכתיב וההגיה הנכונים) אינם רק של הבולגרים אלא של כל היהודים יוצאי ספרד, ובעיקר של יהודי הבלקן – טורקיה, יוון, בולגריה וכו'.
אני בת למשפחה טורקית-יוונית, ואני אוכלת בורמואליקוס בפסח מאז ומתמיד ולמדתי להכין אותם מסבתא שלי, שמן הסתם למדה מאמא שלה וכן הלאה.
חג שמח.
אין קשר לכבוד:-) בבית קראו להם בורמוליקוס, עם א או בלי, ומבחינתי כילדה שגדלה בבית בולגרי הן מבולגריה, וחלילה לא להעליב יוצאי ספרד אחרים,שכן המאכלים שלנו ממש דומים,
והכי חשוב טעימים, ועוד יותר חשוב, שאין מה להיעלב ממני. חג שמח
קרן, כל מילה שלך מדויקת והחזירה אותי לילדות שלי. יום למחרת סדר הפסח ארוחת הבוקר היא בורמוליקוס( בהגיה שאת כתבת, אני מבית בולגרי). שתי צלחות מונחות על השולחן, באחת ערימה של בורמוליקוס שטובלים בתמיסת מי סוכר ובשניה בורמוליקוס מלוחים עם פלפל שחור, לצד ביצה קשה. ברור לגמרי באיזה בורמוחיקוס בחרתי כילדה לארחות הבוקר…. 🙂
בול כמו אצלנו 🙂
אני מכינה בורמוליקוס כל פסח וזה ממש תענוג לחיך.
אנחנו זורים סוכר מעל או ריבה .
אני גרה בדרא"פ ואכילת הבורמוליקוס מסמלת לי את הבית , את הארץ ומעלה הגעגועים בלי סוף….
.
יש ליוונים לביבות דמות
נקראה בומואלוס , יחסים מעט שונים אבל רעיון דומה!
אצלנו כל המשפחה מתכנסת בבוקר שלאחר ליל הסדר לברנץ בומואלוס
עם גבינות, ריבות והכי חשוב מי סוכר מעל!
יש לנו אפילו מחבת מיוחד שסבא שלי הכין עם שקעים שעוזרים לצורה אחידה
בהחלט ממש כמו הבולגרים 🙂
היי קרן!
כנצר לאבא בולגרי גאה- גם אצלנו אכלו תמיד בורמוליקוס בבוקר שלמחרת הסדר. אני מכינה את הבורמוליקוס בדיוק כמוך! אני אוהבת יותר את הגרסה המלוחה יותר. ובדרך כלל מוסיפה לתערובת גם תרד וגבינה בולגרית. יוצא מאוד טעים ומשמיןןןןןןן
תודה שירלי
הכי טעים בעולם! אנחנו מכינים קצת שונה מוסיפים קשקבל ובולגרית ואוכלים עם סילאן תמרים.
יש גם מינה בשר ותפוחי אדמה ומינה גבינות עם סילאן בתנור שכל החג מככב…
קל לעבור את החג עם האוכל המושלם הזה
כן אני מכירה את הגרסאות האלו מהרבה עוקבים שכותבים לי -) משמח לדעת שזה מסורתי בעוד המון בתים
הי קרן, לא משנה איך קוראים להן בכל אחת מתפוצות הבלקן העיקרון זהה – טעים וממכר. שאלה: אפשר להכין כמות יום קודם ולחמם בתנור למחרת?
מרים ראוך קרית טבעון
נכון הן תמיד שוס… אני ממליצה להכים טרי טרי וחם, אפשר גם לחמם אבל אין טעים יותר מהן כשהן יוצאות חמות מהמחבת
היי קרן קודם כל כבולגריה לבולגריה, את אלופה! ועכשיו לשאלה קצת מוזרה…אני עומדת להשתתף בתוכנית אוכל לפסח, אני רוצה להגיש קינוח (מבית ילדותי) : בומוולוס, חייבת רעיון לצורת הגשה עם איזה רוטב מתוק שווה שאמור להיות פרווה.. שייתן איה חדשנות למנה. פליזזז help
נסי להטחון דק את המצות ולעצב אותם למעין מקלות ארוכים ואז לטגן ואחרי אפייה אפשר לטבול ברוטב
הכי טעים סירופ סוכר אולי תוסיפי לו וניל
סבתא שלי היתה מכינה סירופ סוכר ומשרה את הבורמוליקוס לפני ההגשה. קערה גדולה של בורמוליקוס ספוגים בסירופ סוכר. צלחות היו מיותרות ביום הזה. אכלנו ישר מהקערה היינו קוראים להם 'צוללנים' . השנה אכין גם.
כמו שצריך