הגדולה חזרה מפולין
אחרי שבוע שלם שלא היתה בארץ
נסעתי לקחת אותה משדה התעופה ב 04:00 לפנות בוקר
אותה ואת החברים שלה
בדרך כל אחד סיפר על האוכל של אמא שהוא מפנטז לאכול כשיגיע הביתה
ואני רק שאלתי אותה איזה עוגה להכין לה:-)
חזרנו הביתה והיא הלכה לישון, ואני הכנתי לה לחם פרעצל
שיהיה לה טעים כשתקום.
תראו אותו את הלחם פרעצל הזה,
הוא פשוט חתיך, ואי אפשר להסיר ממנו את העיניים!
ואת הסכין עם החמאה:-)
ובכלל החוויה של להכין משהו חדש שלא הכנתי מעולם לפני כן תמיד מרגשת אותי
והוא כל כך מוצלח שאני מתכננת להכין עוד כמה גרסאות שלו החורף הזה
יש לו קראסט נעים של פרעצל, וטעם מדהים
ואני חושבת שהוא הלחם האידיאלי לטבול במרק, והבטיחו השבוע חורף..
לחם פרעצל/ לחם אחד גדול
מצרכים למתכון:
לבצק:
4 כוסות 560 גר') קמח לבן רגיל
2 כפיות שמרים יבשים
כף ( 10 גר') סוכר
1/4 1 ( 7.5 גר') כפיות מלח דק
כוס (240 מ״ל) חלב בטמפרטורת החדר
1/2 כוס ( 120 מ״ל) מים חמים
2 כפות שמן זית איכותי
לבישול:
2 ליטר מים
3 כפות אבקת סודה לשתיה
3 כפות ( 30 גר') סוכר חום בהיר
לזרייה:
מעט מלח גס
אופן ההכנה:
לקערת המיקסר מנפים קמח, מוסיפים שמרים ובעזרת כף מערבבים מעט
מחברים את וו הלישה ובמהירות איטית מוסיפים סוכר מלח ושמן זית
מוסיפים חלב תוך כדי מזיגה איטית
לבסוף מוסיפים מים, במזיגה איטית (לא הכל בבת אחת) עד שהנוזלים נטמעים לחלוטין בבצק
ממשיכים ללוש עוד כ 10 דק עד שמתקבל בצק רך וגמיש שנפרד מהקערה
מעבירים את הבצק לקערה, מכסים בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה
במקום חמים כשעה וחצי
מוציאים את הבצק למשטח עבודה מעט מקומח
יוצרים כדור בצק אחד גדול וחלק, ע״י דחיפת הקצוות שלו כלפי מטה לחלק שלא רואים ( כמו הטוסיק:-))
מגלגלים אותו מעט עם היד על מנת ליצור כדור חלק ונקי, מכסים במגבת ומניחים להתפחה חוזרת כ 20 דק
בינתיים מכינים את תמיסת הנוזל לבישול:
בסיר גדול ורחב מביאים לרתיחה מים, אבקת סודה לשתייה וסוכר חום
במקביל מחממים תנור ל 220 מעלות, ומרפדים תבנית תנור גדולה בנייר אפיה
משמנים מעט את נייר האפייה
כשהמים בסיר רותחים, מעבירים פנימה בזהירות (מרימים מלמטה בעזרת קלף או מרית רחבה)
את כדור הבצק כשפניו כלפי מטה
מבשלים כשתיים שלוש דק' ובעזרת מרית הופכים אותו
מבשלים כ 2 דקות נוספות, ובעזרת מרית מעבירים את הבצק ישירות מהנוזל החם לתבנית האפייה
משפריצים מעט מים על פני הבצק, ובעזרת סכין חדה חורצים 2-3 חריצים בבצק
מפזרים מעט מלח גס
מכניסים לתנור החם ואופים כ 35-40 דק' עד שהלחם מקבל צבע שחום עמוק ויפה
מוציאים מהתנור ומצננים מעט לפני שאוכלים את כולו:-)
–ניתן להמיר חלק מהקמח בקמח מלא או קמח כוסמין
-אפשר לזרות שומשום או פרג על הלחם במקום מלח גס
-הלחם במיטבו ביום הכנתו אבל ניתן להקפיא אותו ולחמם פרוסות בטוסטר לפני ההגשה, זה מעולה!
43 Comments
מהמם!
תודה נטלי:-)
היי! הכנתי את הלחם כמה פעמים ויצא באמת פשוט מושלם! מה שכן, הוא תמיד משחיר מאוד מבחוץ, למרות שמבפנים הוא מושלם, בלי שאלה בכלל. יש מה לעשות עם זה? איזושהי סיבה?
נראה טעים כל כך!
והצילום ביתי ומקסים, עושה חשק להתחבק איתו באהבה
הוא גם אמר שהיה רוצה להתחבק איתך, תודה אהובה.
מה תפקידו של החלב בלחם?
האם אפשר להחליפו?
עניין של טעמים…אבל אפשר להמיר את החלב במים ולהגיע איתו לתוצאה טובה לא פחות 🙂
נפלא
קרן
נראה מתאים להוסיף לתנור קערת מים למטה בתחתית ליצירת קראסט שווה יותר? או מיותר?
מיותר בעיניי אבל לא יקרה כלום אם תנסו
דבר ראשון, הלחם יצא פשוט מהמם וטעים! 🙂
כשאפיתי את הלחם הוא כמעט נשרף (אחרי רבע שעה הוא היה הרבה יותר כהה משלך) ולא היה אפוי מלמטה, העברתי אותו לתחתית התנור וכיסיתי אותו. אולי כדאי מלכתחילה לאפות בטמפרטורה נמוכה יותר? זה יפגע בהשחמה?
תודה רבה! 🙂
הי שמחה לשמוע שהכנת ויצא טוב
יש הבדלים בין תנורים וייתכן שהתנור שלך חזק יותר בגוף חימום עליון ומכאן ההבדל
אצלי לא היה צורך להוריד טמפרטורה אבל נסי בפעם הבאה להוריד מעט ותראי איך יוצא.
היי קרן,
נתקלתי במתכון הזה היום ומאוד מצא חן בעיני ואני מטורפת על לחמים, לפני שאני מכינה אותו, כשכתבת במתכון 1/2 כוס מים חמים – כמה חמים?? עירבוב של מים רותים עם מים קרים?? מי ברז רגילים?? מים שהורתחו והתקררו קצת??
אשמח מאוד לעזרתך, כמו תמיד.
ואנא, תסלחי לי על כל השאלות וההטרדות.
שוב, את לא מטרידה נהפוך הוא:-)
הכי אוהבת לענות על שאלות. למי שמתכוון להכין את המתכונים.
הכוונה למים מעט חמים כלומר חמימים.
שהורתחו והצטננו או שילוב של חמים וקרים .
תודה רבה על העזרה.
היי קרן,
רק עכשיו גיליתי את המתכון המהמם הזה שלך וממש הולכת להכין אותו !
שאלה לי -אפשר לאפות את הלחם בסיר ? בכדי שהלחם ישמור על הצורה העגולה ויעלה לגובה ולא ״יתפזר״ לרוחב ? המון תודה וכל טוב!! וגם… שנת 2021 שמחה ובריאה!!
וואו, המתכון ללחם נראה קטלני
הולכת לנסות בקרוב
הבלוג שלך יפיפה,
והצילומים ליגה!
תודה רבה! את תהני מהלחם.
האם ניתן אחרי הבישול להעביר לתבנית אינגליש קייק ולאפות את הלחם בתוכו?
בטח
חשבתי לעשות לחמניות, יש לי אופה לחם, זה יכול להתאים? ואחכ להמשיך מהבישול במים?
האם אפשר להחליף את החלב במים?
הי
אין בעיה להכין לחמניות
יש לבשל תחילה במים ואז לאפות כך שאופה לחם במקרה הזה לא מתאים.
היי קרן! האם אפשר ללוש את הבצק ללא מיקסר? ביד?
(המתכון המנצח ללחם מבחינתי, אגב)
תודה ניצן, אפשר ללוש ללא מיקסר, זה לוקח לפעמים מעט יותר זמן. אבל בהחלט אפשרי
נראה מעולה! אפשר לעשות עם קמח שמרים?
בהחלט, פשוט להשמיט את השמרים מהמתכון.
הי קרן, האם ניתן להחליף את החלב בחלב שיבולת שועל/חלב אורז ?
תודה ! דנה 🙂
אני הרבה פעמים מחליפה בחלב סויה אז אני מניחה שאין בעיה להחליף בחלב אחר
היי קרן,
טוב מאוחר עכשיו ועם כל מה שקורה חוץ מלחפש מה להכין אין הרבה מה לעשות אז יצא שאני עוברת על כל הבלוג שלך מתכון מתכון ומתאפקת לא לקום להכין משהו ;))
נתקלתי במתכון הזה ונדלקתי.
אשמח שתסבירי לי על הקטע של הבישול..
למה הוא נועד..
ואם הבנתי נכון אחרי שהתפחנו אותו בפעם השנייה אני מכניסה אותו לסיר עם המים והסוכר ואז מבשלת אותו כמה דק' מכל צד?
זה לא יוריד לו מהנפח לאחר ההתפחה ויהרוס את הצורה שלו?
מרימים בזהירות והופכים לתוך המים שממילא מנפחים אותו , את יכולה לראות בתמונות שהוא יוצא תפוח ויפה
היי קרן! האם ניתן לעצב את הבצק הזה לצורה של חלה?
בטח, ייצא מושלם
היי קרן,
המתקון נראה מעולה, אני רוצה לנסות , בטוחה שיצא לי. רק יש לי שאלה – איך אני אדע שלחם מוכן בפנים?
הכנתי בגט פעם שניה לפי מתקון שלך וגם יצא טוב, כולם התלהבו, אבל הרגשתי שהפעם בצק היה קצת דחוס .
אשמח להסבר, תודה קרן
אם הוא שחום מבחוץ ובצדדים הוא מוכן
לא לפחד לשזף אותו
ראיתי והייתי חייבת לנסות, אבל לא הלך לי 🙁
הבצק יצא רך ודביק מהלישה (למרות שמאוד בבירור התפתחה רשת גלוטן), ונשאר דביק גם אחרי ההתפחה. בהתפחה השניה הוא נשפך לצדדים ולא למעלה, ואז בבישול הוא היה כבד מדי להפוך ולהוציא והתפרק לי לגמרי ביציאה מהסיר.
יצא טעים בדיוק כמו שרציתי, אבל הצורה לע עבדה בכלל. איך את שומרת על הצורה שלו בבישול?
אם בצק יוצא ככ דביק מלישה סימן שיש בו יותר מדי נוזלים ואז חייבים להוסיף לו קמח, זו גם הסיבה שהוא נפל לצדדים בגלל עודף נוזלים
תודה!
עשיתי בדיוק לפי הכמויות, ואפילו הוספתי קמח כשהיה דביק…
פעם הבאה אנסה להוסיף פחות מכמות הנוזלים שכתובה 🙂
אם אני מעוניינת לעשות כדורי פרעצל אבל עפתי על הקריספיות ועל הבצק שיצא במתכון הזה.. איך את ממליצה לי לעשות ובאיזה שלב להכניס את המוצרלה?
האם זה יצא לי בכלל?
תודה רבה שאת משתפת מתכונים!
אין דברים כמוך
תודה דנה
לדעתי פשוט חפשי את המתכון שלי ללחמניות פרעצל מוצרלה במאקו ותכיני משם https://mobile.mako.co.il/food-cooking_magazine/keren_agam_bakery
הכנתי היום כתוספת למרק,
המרק הפך לתוספת של הלחם.
תודה
אפשר להכין ערב קודם?
אם כן, צריך עוד התפחה בבוקר לפני הבישול?
את הבצק אפשר להכין יום קודם, ממליצה להתפיח כדורים לפני הכנת הפרעצל אחרי שמוציאים מהמקרר
איזה כדורים? במתכון כתוב להכין כדור אחד בלבד, לא?