**הפוסט שופץ ונערך מחדש ב 15/09/21**
אני אוכלת קוזונק מהיום שאני זוכרת את עצמי
זו עוגת השמרים הקבועה שסבתא שלי אמא שלי ודודה שלי היו מכינות לנו
(דודה שלי עדיין מכינה אותה הכי טעים בעולם)
הייתי אומרת שקוזונק זו עוגת שמרים בולגרית אבל אני פוחדת להסתבך עם הרומנים
אז אני לא אגיד את זה, סתאםםם ברור שרגיד.
אבל אני באה מבית בולגרי וזה אחד ממאכלי הדגל
מדובר בעוגה/מאפה שמרים עם הרבה בצק ומעט מילוי יחסית, לא מאוד מתוק אבל נורא נורא טעים.
אצלי זה נחשב אוכל של ילדות לגמרי.
לא התכוונתי לאפות היום, אבל לקראת הצהריים החלטתי ברגע שאני קמה להכין קוזונק
לא ממש ידעתי למה ולא הקדשתי לזה מחשבה
קמתי, הכנתי, טעמתי, צילמתי.
בשעה חמש אחה״צ שלחתי לאמא שלי תמונה להשוויץ שהכנתי קוזונק בגרסה משלי
והיא מיד שלחה לי הודעה בחזרה שהיא בדיוק חזרה מהקבר של סבתא.
היום זה יום ההולדת של סבתא שלי הבולגריה.
אני חושבת שריגשתי מאוד את אמא שלי היום.
העוגה הזו, היא גם אחת העוגות שאני הכי אוהבת להכין ליום כיפור, היא הכי בית שאני מכירה.
קוזונק-עוגת שמרים עם סוכר אגוזים וקינמון/ שתי תבניות אינגליש קייק או תבנית אינגליש אחת גדולה
מצרכים למתכון :
לבצק:
3+1/2 כוסות (500 גר') קמח לבן רגיל
כף שמרים יבשים
100 גר' חמאה רכה
2 ביצים גודל L
1/2 כוס פחות 2 כפות ( 80 גר') סוכר לבן רגיל
כוס ( 240 מ״ל) חלב
1/2 כפית שטוחה מלח
למלית קינמון:
כוס ( 200 גר') סוכר חום בהיר
100 גר' חמאה רכה
2 כפות (20 גר') קינמון
כוס (100 גר׳) אגוזי מלך קצוצים דק
(אופציונלי : גרידה מתפוז אחד גדול)
להברשה:
ביצה טרופה עם מעט מים
אופן ההכנה:
משמנים ומרפדים בנייר אפיה שתי תבניות אינגליש קייק. או אחת גדולה כלומר לא חד פעמית
לקערת המיקסר מנפים קמח לבן, מוסיפים שמרים יבשים, מלח וסוכר ומערבבים
מחברים את וו הלישה ובמהירות איטית ותוך כדי ערבול מוסיפים, חמאה, ביצים,
ואת החלב, תחילה מחצית מכמות החלב , ובהדרגה מוסיפים במידת הצורך עוד.
וממשיכים ללוש כ 8-10 דק' ,עד לקבלת בצק רך חלק וגמיש.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומגלגלים אותו בקערה כך שיצופו בשמן בכל צדדיו
מכסים בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה כשעתיים בטמפרטורת החדר
ואפשר גם ללילה במקרר.
בינתיים מכינים את המלית:
בקערה מערבבים קינמון אגוזים וסוכר חום.נימחים בצד
כשהבצק תפח מוציאים אותו מהקערה למשטח עבודה מעט מקומח.
מרדדים את הבצק למלבן דק וגדול.
בעזרת גב כף או ספטולה מורחים על הבצק חמאה רכה, ומפזרים את תערובת הקינמון
באופן אחיד, אם אתם מוסיפים גרידת תפוז זה הזמן.
מגלגלים את המלבן משני צדדיו, ימין ושמאל עד האמצע לנקודה בה שניהם נפגשים,
כך שמתקבלת צורה של ספר תורה (הגלגלול נעשה מהצד הרחב של המלבן)
פורסים את ספר התורה באמצע לשניים כך שמתקבלים שני חלקים שווים.
מעבירים בזהירות לתבנית, אני מניחה אותם אחד מעל השני, ואפשר גם בשתי תבניות
אינגליש נפרדות..
מניחים להתפחה חוזרת ארוכה, בקיץ לפחות 30-40 דק׳, בחורף אפשר גם שעה.
בינתיים מחממים תנור ל 180 מעלות
מברישים את העוגות בביצה טרופה
אפייה: במידה ואפיתם בשתי אינגליש קייק זמן האפייה בערך 30 דק׳
במידה ואפיתם כמוני בתבנית אחת, שתי שכבות, זמן האפייה מתארך ל 40-5- דק׳
ואפ העוגה משחימה מלמעלה אפשר להמניך את החום ל 170.
מצננים לפני שטורפים.
-העוגות במיטבן ביום האפייה אך ניתן להקפיא אותן כשהן עטופות היטב ומומלץ לחמם אותן מעט לפני הגשה
-ניתן להחליף את המלית בכל מלית אחרת שאתם אוהבים
-לקבלת תערובת מעט יותר ״שוקולדית״ אפשר להוסיף לתערובת כף קקאו כמו שאני הכנתי.
-אפשר להמיר את הבצק מחלבי לפרווה: 1/2 כוס שמן במקום חמאה, ומים במקום חלב באותה הכמות
82 Comments
אלופה ! עשית לי חשק מטורף לכזאת בול
חנן מרגילן חנן מרגילן חנן מרגילן (מותר לנו בדיחות פרטיות נכון?)
אשמח לדעת מה ההבדל בין קוזונק ועוגת שמרים רגילה … תודה שולמית
אין הבדל, זה השם
מקסימה, את יכולה להסביר איך גילגלת את הבצק כדי להגיע לתוצאה הזאת..
ש לך באינסטגרם שלי היילייטס שלם עם וידאו של הגלגול
עכשיו בתנור שלי- קוסונק אחד עם קינמון והשני נוטללללה
זה כבוד גדול לשניהם ובמיוחד לי:-)
נראה מדהים!
יש לי בבית שמרים אינסטנט, מה היחס בין שמרים יבשים לאינסטנט?
בכמה להשתמש?
תודה אלה בן חיים.
תודה אלה 🙂
2 כפות שמרים יבשים=שקית שימרית כך שכאן את צריכה להשתמש בחצי מכמות השקית
בהצלחה!
קרן תודות על כל המתכונים. בהתפחה מלית שוקולד, חלווה, ריבת חלב, נוגט, ריבת ורדים.
הכנתי לא מזמן…. יצא מושלם !!!!!!!
תודה על מתכון והסבר מצויין !!!
איזה כייף חלי תודה שמחה לשמוע
קרן יקרתי אני בולגריה משני הצדדים, וזה מה שאכלתי בבית הורי, ואצל דודתי בבת ים, אני חיפאית ולא מותרת על מאכלים מבית אמי, אוהבת לעקוב אחריך תבורכי
תודה רבקה
קוסונק שזה נראה טוב 🙂
🙂
אפשר להתפיח במקרר 24 שעות בהתפחה ראשונה?
בטח
הכנתי ויצא פשוט מושלם!!!
תודה
יש! תודה קארין
תודה רבה קרן. יצא טוב מאד.
שאלה: לא ציינת אם מחממים את המלית על הגז. אני לא חיממתי והיה קשה למרוח.
בכל מקרה יצא טעים מאד.
לא מחממים על הגז אבל אם קשה למרוח אז טיפה במיקרו ואם אין מיקרו על אפשר בגז טיפונת
היי קרן
כשאת אופה את העוגת קוזנק בתבנית אינגליש קייק, לאיזה נודל את מתכוונת? כי יש כל מיני ומן הסתם התבניות הצרות פחות יתאימו
אני תמיד אופה באינגליש קייק לא חד פעמיות
ואז הן טיפה גדולות
מעולה, יש לי זכוכית וגם תבנית של לחם, אפשרי בהן?
בטח
הי,
אפשר להכין עם מילית שוקולד ואם כן איך לעשות את המילית?
כמו בעוגת רוגעלך מבולגנת באתר
גיליתי אותך לא מזמן ואני מכורה אלייך. עושה את המתכונים שלך ואני מאוד מרוצה. עכשיו בתנור עוגת שמרים קינמון תפוז.
הסוכר החום במלית נשאר גבישי למרות הערבוב עם חמאה רכה, האם לחמם את הסוכר לפני הערבוב עם החמאה והקינמון ?
תודה
סוג הסוכר…
אפשר לנסות עם לבן אם זה מפריע לך
הכנתי את העוגה והיא יצאה מושלמת . בצק כיפי .עוגה קלאסית שאינה מתוקה מדי ובצורה של ספר תורה .נורא קלה לעיצוב . גם לי היה קשה לערבב את הסוכר קינמון עם החמאה אז הנחתי מעל קערה עם מים רותחים וחיש קל הצלחתי ליצור את המילוי במרקם משחתי שקל למרוח. תודה על מתכון מהמם❤
תודה רבה רבה גם על הטיפים!
היי קרן אני מכינה את המתכונים שלך והם מדהימים!
הכנתי היום את העוגה ולצערי כשהוספתי את המים הבצק היה כל כך דביק שהייתי צריכה להוסיף הרבה קמח (ערבבתי כוסמין עם לבן) כדי שיחזור לעצמו. איפה נפלתי?
לאט! את הנוזלים בדיוק כפי שכתוב :
תחילה מחצית מכמות החלב , ובהדרגה מוסיפים במידת הצורך עוד.
אוקי, תודה.
יש הבדל משמעותי בין הבצק הזה לבצק קראנץ? או שאפשר להכין אותו גם עם הבצק של הקראנץ?
היי,
לגמרי מסתבכת עם הרומנים!
הייתי בטוחה שזה שלנו
פתאום במרום גילי אני קולטת שהבולגרים מנכסים את זה לעצמם
האמת שלי זה לא משנה מאיזה עדה היא העיקר שהיא טעימה 🙂
יצא נחמד. וזה הרבה בשבילי כי תמיד משהו מתפקשש לי.
בני הבית ביקשו לפוצץ את העוגה בשוקולד אז היא מעט יותר כבדה, והיא גם טבעונית.
אשמח לעוד מתכונים טבעוניים.
תודה קרן
הי קרן. נראה מעולה!!! לא הבנתי למה הכוונה לחלק לשניים ולשים אחד מעל השני. נראה שרידדת שני מלבנים, גלגלת את שניהם ואז הנחת אחד מעל השני. איפה אני טועה??
זו רולדה אחת ארוכה שחילקתי לשנים והנחתי אחת מעל השניה בתבנית
כלומר מרדדים לעלה ענק
ממלאים
מגלגלים משני הצצצדים לרולדה כמו ספר תורה
ואז חותכים את הגליל באמצע לשניים
תודה רבה על התשובה הזריזה. רק אחרי התשובה שלך הבנתי שחותכים את הגלילים באמצע ולא שחותכים ובעצם מפרידים כל גליל חח. מעולה תודה רבה וחג שמח
שבוע טוב. יצא פגז!!! תודה רבה.
מעניין האם הבצק מתאים גם להכנת חלות?
בטח
את החמאה צריך לערבב עם הקינמון והסוכר או למרוח אותה קודם על הבצק?
למרוח על הבצק
אפשר להמיר קמח לבן בקמח פיצה?
כן
היי קרן, מאז תחילת המלחמה זו מהפכה לעוגת הנחמה פה אצלנו, נאפתה כבר מספר פעמים והיא מאוד מוצלחת. שאלה- כשמורחים את החמאה על הבצק, זו אמורה להיות שכבה עבה במיוחד? כי ניסיתי לשים 100 גרם והפסקתי באמצע כי זה היה נראה לי המון והבצק כבר היה מכוסה חמאה.
ואפשר מתכון למלית על בסיס קקאו לעוגה?
תודה
הכנתי את העוגה בסוכות, יצא פשוט מצוין
מאוד נאמן למקור (מוצאי בולגרי)
תודה לך
לא הבנתי את חיתוך העוגה ולשים אחד על השני.לא נראה כך בתמונה
במידה וממירים את החמאה שבמלית לשמן ( למלית פרווה ) , גם אותו למרוח על הבצק ולא לערבב עם הסוכר והקינמון ?
לערבב, אחרת זה ממש נוזלי
האם בבצק יש 2 ביצים או אחת ?
בחומרים כתוב 2 ובאופן ההכנה רשום ביצה .
2 ביצים בבצק
לפני שנים, קבלתי מתכון לקוזונק מפולניה במקור. הבצק הכיל גבינה לבנה כחושה. האם מוכר לך?
לא מכירה
תודה רבה על מתכונים מופלאים ומאד מונגשים!!
האם אפשר במקום סוכר חום בהיר, סוכר חום כהה? או פשוט להמיר ללבן?
אפשר סוכר לבן ואפשר גם כהה
היי קרן, הכנתי את הבצק יום לפני ושמתי להתפחה ראשונה במקרר (בערך 17 שעות).
כשהוצאתי אותו נתתי לו חצי שעה לעמוד בחוץ אבל הוא היה עדיין גוש קשה. רחוק מהבצק הגמיש והאוורירי שיצא לך בהיילייטס.
איפה טעיתי??
לא טעית
בצק שיוצא מהמקרר הור בצק קשה (מכל מרכיבי הבצק)
ויחזור לעצמו תוך כדי עבודה והתפחה שניה ארוכה
בהצלחה
חוזרת כדי לעדכן שיצאה מושלמת!
אבא שלי ודוד שלי הבולגרים אישרו
איזה משמחת תודה
הייתי רוצה לדעת איך ניתן להפוך את המתכון לפרווה
שמן במקום חמאה בבצק, או מחמאה/נטורינה. וגם במלית
הבצק יצא לי דביק מאוד (לפני התפחה – שמתי להתפיח ומחכה..) – זה הגיוני?
מעט דביק זה הגיוני
אין לתאר כמה זה יצא טעים!!! גרידת התפוז כאן פשוט גאונית
איזה כייף תודה
יש מצב להמיר לפרווה?
ברור
מחמאה או נטורינה
איזה קמח הכי טוב לשימוש לקוזונק?
קמח חזק כגון קמח לחם/חלה/מניטובה לבן
הכנתי את העוגה לאמא שלי כהפתעה לחג, לאחר שדיברה לאחרונה בערגה על זכרונות ילדות שאמא שלה הייתה מכינה קוזונק נהדר ברומניה. היא כל כך התרגשה ושמחה. זה היה בדיוק הטעם של הבצק שהיא זכרה. כולם נהנו ואהבו ממש!!!
אגב, אמא שלה הייתה מכינה את המילוי עם חמאה, קקאו ואגוזים טחונים.
תודה על מתכון נהדר והסברים מפורטים!
תודה ליביה
לדעתך אפשר לשים שמן במקום חמאה בתערובת של הקינמון ואגוזים? או שזה ישרף בתנור?
אפשר שמן, רק לקחת בחשבון שהוא מוקשה אז הממרח יהיה נוזלי
נראה מדהים, בטוח שגם הטעם.
אפשר גרסה פרווה?
במקום חמאה מחמאה או נטורינה ומים במקום חלב
איך אפשר להפוך את העוגה ללא גלוטן?
עוגת שמרים זו העוגה האהובה עלי בעולם
ומאז שאני צליאקית לא יכולה לאכול
פליז הלפפפפ מי♥️
לאפות מקמח ללא גלוטן אבל זה קמח שעובד אחרת ואין לי נסיון איתו
ממליצה לחפש מתכונים ברשת לעוגות שמרים ללא גלוטן