הבטחתי לכם מתכון מקמחים מלאים, למרות שיש כמה בבלוג אנסה יותר ויותר להוסיף פה מתכונים
אבל, שיעור קצר על שימוש בקמח מלא במאפי שמרים יכול לעזור לכם להיות יצירתיים ולא לפחד
לקחת כל מתכון ולהמיר בו קמחים, אתם כל הזמן מבקשים ממני מתכונים בשינוש קמחים מלאים,
כשלמעשה אתם יכולים לקחת מתכוני שמרים מהבלוג לבד ולהמיר בהם את הקמח.
אז כה חוקים כלללים הצעות ושיפורים לעבודה עם קמחים מלאים:
קמחים מלאים כמו קמח חיטה מלא, קמח שיפון, כוסמין מלא, קמח לחם מלא, קמוט ועוד…
הם קמחים שבבסיסם יש להם טעם וצבע שונים מקמחים לבנים, ולכן הם גם מתנהגים אחרת באפייה.
זו הסיבה שמאפים מקמחים מלאים יוצאים דחוסים יותר ופחות אוריריים, כשלא יודעים איך לעבוד איתם
בואו נדבר על המרות שיעזרו לכם להכין מאפים מקמחים מלאים שהיו איכותיים וטובים ולא דחוסים.
קמח מלא בבסיסו הוא קמח ״צמא ״ יותר מקמח לבן לכן הוא שותה יותר מים בזמן העיבוד שלו לבצק
כלומר, אם לקחתי מתכון למשל לחלה מקמח לבן והמרתי על דעת עצמי לקמח מלא, ולא הוספתי
נוזלים, אני אוכל יציקה. אז איך יודעים כמה אפשר להמיר וכמה נוזלים להוסיף?
ברוב המתכונים אפשר להמיר לקמחים מלאים, לפחות 50% מכמות הקמח,
ויחס ההמרה מבחינת נוזלים הוא לרוב עוד 1/3 כוס מים/נוזל על כל קילו קמח מלא.
אבל זה נורא משתנה בין עונות שנה, לחות, מצרכים שונים, סוגים
שונים של קמח וכו…לכן תוסיפו נוזלים לאט ועד שהבצק לא צריך יותר, תכינו מראש כמות גדולה
יותר של מים ותמזגו אותם לאט.אל תפחדו מבצק מעט דביק במיקסר, לרוב הבצק ישתה את הנוזלים
במהלך ההתפחה שלו ויהיה נח לעבודה אחרי.
דבר נוסף שעוזר מאוד לבצקים מקמחים מלאים, אלו התפחות, מדובר על ריבוי התפחה וזמן התפחה.
כלומר אם בבצק לחלה מקמח רגיל מתפיחים את הבצק, מוציאים לו אויר, מעצבים לחלה, מתפיחים שוב,
ואופים, כאן תצטרכו להוסיף התפחות, התפחה ראשונה, לחלק לכדורי בצק, להתפיח שוב, לעצב,
ולהתפיח שוב. רוצים לפנק את הבצק יותר? תנו לו שתי התפחות ראשונות בקערה, כלומר תוציאו
לו אויר ותנו שוב חצי שעה לתפוח לפני שאתם מחלקים לכדורים. אז הסיכוי שהמאפים שלכם
מקמח מלא יהיו איכותיים אווריריים ודומים לאיכות מאפים מקמח לבן, יותר גדול. אוקיי?
דבר נוסף, לדגנים שונים יש טעמים שונים. לחיטה ולכוסמין שהם דגנים שונים יש טעם אחר,
וכך גם לקמחים שמונפקים מהם, לכן אם יש מישהו שלא אוהב טעם של כוסמין לא יעזור כלום,
הוא לא יאהב את זה, אצלי הילדים מסתכלים על הצבע של המאפים ורואים שזה לא מקמח לבן.
לגבי עוגות שמרים, אני לא נוטה להכין מקמחים מלאים עוגות שמרים, פחות אוהבת, אבל אתם
בהחלט יכולים להמיר מחצית כמות של מתכון לעוגת שמרים בקמח מלא, עפי הטיפים האלו.
אני מקוה שהשיעור הקצר שלי עזר לכם, ושהאפייה עם קמחים מלאים תהיה לכם קלה יותר.
את כל שלבי ההכנה של הבצק וההכנה של השבלולים ניתן לראות כאן בהילייטס וכמובן אם בא לכם להכין אותם מקמחים לבנים אחלה
שבלולי בייגלה ממולאים/ כ 8 בייגלה
מצרכים למתכון:
3/4+1 כוסות (250 גר') קמח לחם לבן (המרות לקמחים אחרים בסוף הפוסט למטה)
3/4+1 כוסות (250 גר') קמח כוסמין מלא
כף שמרים יבשים (או 25 גר' טריים)
1/4 כוס (50 גר') סוכר לבן
1/2 כף מלח דק
3 כפות שמן זית (או שמן קנולה)
1.5 (360 מ״ל) מי ברז
למלית: (המרות למלית אחרת בסוף הפוסט למטה)
4 קישואים
כרישה אחת גדולה
עלי קייל
120 גר' פטה מפוררת
לציפוי:
מים
כוס תערובת של שומשום ופרג
אופן ההכנה:
לקערת המיקסר מנפים קמחים, מוסיפים שמרים יבשים ומערבבים.
מפעילים את המיקסר (עם וו לישה) במהירות איטית ומוסיפים סוכר, שמן זית, ומלח
מוסיפים את המים, תחילה מחצית מהכמות, ואז במזיגה איטית את יתרת הנוזלים,
עד שהבצק מתכבש לכדור ואין צורך יותר (ייתכן שתצטרכו עוד מים או פחות ממה שמצויין
במתכון)
ממשיכים ללוש את הבצק למשך 8-10 דקות נוספות עד שמתקבל בצק גמיש וחלק.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת במעט שמן זית ומגלגלים אותו כך שיצופה שומן על כל צדדיו.
מכסים בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה של כשעתיים.
מכינים את המלית:
קוצצים דק את הירקות ומקפיצים במחבת עם שמן זית ומעט חמאה, עד שהירקות
מתרככים. מוסיפים מעט מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם ומצננים.
לאחר צינון מוסיפים גבינה, ומערבבים היטב.
לאחר שעתיים מוציאים אויר מהבצק ומחלקים אותו לכדורים במשקל 120 גר' כל כדור.
מניחים את הכדורים על תבנית או מגש גדול מעט מקומחים, מכסים במגבת ומניחים להתפחה
חוזרת כ 30-40 דקות עד שהכדורים תפוחים.
מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה
מקמחים מעט משטח עבודה, מוציאים לכל כדור את האויר וומרדדים לעלה דק
מניחים בשליש התחתון תמוד לשוליים לאוחב 2-3 כפות מהמלית ומגלגלים לרצועה
אתם יכולים לראות את כל השלבים כאן .
מלפפים כל רצועה לצורת שבלול, ומכניסים את הצופציק מתחת לבצק.
טובלים צד אחד של השבלול במים, ומיד לאחר מכן בשומשום, ומניחים על תבנית אפייה.
מניחים להתפחה חוזרת של 15 דקות, אין צורך לכסות.
מחממים תנור לחום 200 מעלות, וכשהתנור חם, אופים את השבלולים
כ 25-30 דקות עד שהם שחומים היטב. מוציאים מהתנור ומגישים חם.
(אפשר כשהם חמים למרוח אותם בשמן זית מעורבב עם קצת מלח גס)
**המאפים במיטבם ביום הכנתם אך ניתן להקפיא אותם בעודם חמים כשהם עטופים היטב
ולהפשיר ולחמם שנית להגשה.
**ניתן להמיר קמחים לכל קמח לבן/מלא אחר מוזמנים להתייעץ איתי כאן בתגובות
**הבצק יאהב כל מלית, אם אין לכם פראסה קישואים וקייל, אפשר למלא בתרד, מנגולד,
זוקיני, פלפלים, חצילים, בצל כשבי תיבול וכו…
**את גבינת הפטה אפשר להמיר בבולגרית, ריקוטה, כל גבינה צהובה, טוב טעם או כנען
ואפשר כמו בתמונה, לקלוע רצועות בצק מממולאות לחלה ולאפות כרגיל
68 Comments
נראה מושלםםםם
בא לי להכין עם כל המליות שהצעת
כן, אם עוקבים אחרי ההוראות אז בטח
נירא פיצות כול הכבוד לך
קדימה!
היי קרן, נראה מעולה !
אפשר להמיר את כל הקמח לקמח כוסמין מלא ?
אם עובדים לפי הוראות בפוסט אז כן
היי קרן,
בסטורי המתכון הועלה עם חלב. מה לעשות?
זה בטעות היה לינק לא נכון כנסי שוב
הי קרן
האם אפשר להמיר את הכוסמין בשיפון מלא?
תודה 🙂
כן אם עוקבים אחרי ההוראות
היי
אפשר להשתמש בכוסמין 70% וקמח לבן?
והאם יש לך רעיון למלית בסגנון פיצה שיתאים לילדים?
תודה
ממש רוצה להכין!!
אפשר להשתמש בכוסמין 70% וקמח לבן?
והאם יש לך רעיון למלית בסגנון פיצה שיתאים לילדים?
תודה
בטח שאפשר
פשוט ממש, רוטב פיצה וגבינה מעל לגלגל ולסגור
לא הכנתי, אבל בטוח שאכין ואעדכן!
ורוצה להגיד שמטורפתתת עליך, על הבלוג והמתכונים שלך, על האינסטגרם שלך ועל שמחת החיים שבך!
את משהו מיוחד! זכינו! 🙂
אני זכיתי! תודה רבה דולית
שלום
תודה על המתכון המהמם ,
שאלה האם ניתן להכין יום לפני ולא לאפות לשים במקרר ולפני ההגשה לאפות?
תודה
לא, אפשר להקפיא ואז להפשיר ולאפות
היי קרן. אני רוצה להכין את הכל מקמח לבן. סהכ 500 גרם נכון?
תודה רבה! אין מתכון שלך שאני עושה ולא יוצא מטריף!!
היי קרן, האם ניתן להכין רק מחצי קילו קמח מלא?
כן ולהיצמד להוראות
היי קרן,
1. אפשר במקום קמח לחם לבן להשתמש בקמח רגיל לבן? יש הבדל?
2. רוצה לנסות כמה מהבייגלה עם מילוי לפי הצעות שלך רק ללא גבינה. האם זה יצא טוב או חייבים גבינה?
אורית
כתו בגם בפוסט שאין בעיה קמח לבן רגיל
לא חייבים גבינה
בהצלחה
אפשר לעשות עם קמח ללא גלוטן
מניחה שכן לא ניסיתי
מה ההבדל בין קמח כוסמין לבן למלא?
הייתי בטוחה שכוסמין בהכרח נחשב לקמח מלא ואז שראיתי את הקמלים שלך הבנתי שיש כוסמין לבן וקוסמין מלא.
וחוץ מזה אני עפה על הבלוג שלך, הסטורי, הכל… ❤️
תודה.
הסברתי שכוסמין הוא דגן אחר
יש לו גרסה של כוסמין לבן או מלא
כמו שרצח חיטה יש לבן או מלא
האם אפשר להשתמש בקמח לבן רגיל במקום קמח לחם?
כן
וואווו, זה נראה כל כך טעים מלית קישואים נשמע טעים. חייבת לנסות.
תודה רבה קרו
מה דעתך על מילוי בשרי ? יכול לעבוד ?
בארוררררר
הי קרן
עוד מתכון מ ע ו ל ה
אם רוצה להכין רק עם מילוי גבינות (מכינה את הסמבוסק עם מילוי תרד וזיקיני :-)) – איזה הרכב גבינות ממליצה?
ממש מה שבא לך, לערבב, ריקוטה כל צהובה פטה בולגרית וכו…
היי , איזה קמח אפשר להחליף מקמח לחם ? ואם אני מחליפה זה יצא אותו טעם ?
תודה
אם תקראי את כל ההקדמה יהיה לך יותר ברור:) אין בעיה להמיר קמחים לכל קמח טעם שונה
אם משתמשים בשמרים טריים מוסיפים גם באותו שלב כמו השמרים היבשים?
כן
היי
מילוי בשרי יכול להתאים פה?
בטח
היי קרן, שוב מתכון מהמם
אני רוצה לעשות עם תרד, מה לשים עוד? לבשל אותו קצת?
חייבים להקפיץ כמו במתכון אפשר עם זוקיני יוצא אחלה או בצל
הי, אם אני עושה התפחה של לילה במקר אני מוציאה וישר מתחילה לעבוד איתו כמו בהתפחה רגילה?
עדיף להוציא חצי שעה שעה קודם
תודה רבה! ועוד שאלונת אם אני רוצה את זה לארוחת בראנץ מחר ואני אופה היום עדיף עדיין להקפיא ולהפשיר בבוקר או לאפות היום לעטוף טוב ולחמם מחר?
להקפיא ולהפשיר
תודה רבה רבה על המענה!
הי מהממת
אפשר לאפות לא עד הסוף ואז להשלים אפיה לפני הגשה?ואז להבריש בשמן זית ומלח
כן בטח
היי קרן! 🙂
אני רוצה להכין את כל הכמות מקמח לחם.
זה אומר שצריך לשים 500 גרם, נכון? תודה! 🙂
כן
היי קרן!
אם אני רוצה להכין את המתכון כחלה אחת גדולה מ6 רצועות, פשוט לחלק את כל הכמות אחרי ההתפחה ל6?
האם ישתנה זמן ההתפחה או האפיה?
תודה!
כן לחלק ל 6
להתפיח כדורים 1/2 שעה לפחות
זמן אפייה ברור שמשתנה אם מחלקים רק ל6 ואופים כחלה גדולה, תתחילי לבדוק אחרי 35 דק ותאפי איתה בחום 190
היי קרן,
אפשר גם ללא מלית?
בד"כ מכינה את המיני בייגלה ירושלמי אבל אשמח להכין גם מכוסמין מלא
תודה:)
הי רציתי לדעת בבקשה האם אפשר לעשות מילוי של גבינה לבנה,ביצה,גבינה צהובה ומעט בולגרית בבקשה?
והאם חייב לשלב קמחים או שאפשר לעשות הכל מסוג אחד של קמח?{קמח רגיל}
אין בעיה קמח לבן בלבד, וכל שילובי הגבינה שהזכרת נשמעים מעולה ומוצלח
אין עליך בעולם!!! תודה רבה על המענה המהיר:)
הכנתי בשבועות, יצא טעים כל כך! הבצק נהדר לעבודה
תודה (:
תודה
היי קרן, מה שלומך ?
ניסיתי להכין היום עם תרד ובולגרית, (תרד טרי לא מבושל)
הבלילה יצאה לי החוצה והבצק הרגיש לי רטוב לאחר האפייה.
האם את יודעת מה הסיבה ? חשבתי אולי בגלל התרד שהוציא נוזלים…
תודה מראש
יכול מאוד להיות, ואולי גם יותר מדי מלית..
היי קרן , הכנתי את הבצק והבלילה היום אבל התכנון זה לאכול אותם מחר .. האם זה בעייץי או שחייב להקפיא ולהפשיר ?
אם זה רק בצק לחוד ובלילה לחוד אפשר להכניס למקרר, אם השבלולים מלאים כבר את חייבת להכין היום או להקפיא להפשיר ולאפות מחר
היי, אם אני רוצה להכין עם מלית תרד, כמה לשים בהכנת המלית ובמה לתבל?
היי קרן שאלה
רוצה להביא אותם למסיבה
האם אפשר להתחיל את האפיה בבית
לסוע איתם שעה באוטו
ולהמשיך את האפיה במקום של המסיבה כדי שיצא טרי טרי וחמים
אין בעיה
עדיף במזגן באוטו ולא מאחורה איפה שחם
אם הלכתי בדיוק לפי ההוראות, למעט שהכל כוסמין(13/4 ועוד 13/4). איך יצאו 5 בייגלה ולא 8.. מה לא עשיתי נכון????
שקלת אותם ? בהחלט מוזר, אבל אולי לא הוספת מספיק נוזלים לבצק ואצלך הוא שקל פחות. אצלי חצי קילו שוקל 900-950 גר כך שזה מתחלק בדיוק ב 8
אם אני רוצה להכין את המתכון הזה רק מקמח כוסמין מלא,מה אני משנה/מוסיפה?